Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 1. 3. 2023.

| Društvo

Sedmi rođendan dimitrovgradskog portala FAR: nastavljamo borbu za medijske slobode i sopstveni opstanak

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
far
Osma godina rada; foto: Far

Svoj sedmi rođendan slavi dimitrovgradski dvojezični portal FAR, a u osmu godinu rada "farovci" ulaze s nadom da će godine koje dolaze stvoriti znatno bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske zajednice u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na nacionalne i verske razlike. Ove godine ovaj dimitrovgradski portal je jedini lokalni medij koji je od strane Opštine Dimitrovgrad podržan sa nula dinara.

Osnovan tačno pre sedam godina 1. marta 2016. godine, FAR je prošao trnovit put pun izazova i prepreka, ali i sa puno medijskih priča na bugarskom i srpskom jeziku i kako kažu, poštujući standarde profesionalne žurnalistike bez političkog uticaja, senzacionalizma i tabloidizacije.

Postojanost, analitičnost i mudrost su neke od osobina koje se pripisuju broju sedam, upravo onom broju čiji rođendan slavi ovaj medij civilnog društva sa sedištem u Dimitrovgradu (Caribrodu) i koji kao svetionik osvetljava medijski put svojim čitaocima i gledaocima u Srbiji, Bugarskoj i regionu - kažu u FAR-u.

Negovanje tradicije, jezika i kulture bugarske nacionalne manjine u Srbiji i stvaranje multikulturalnog mosta između Srbije i Bugarske bila je i ostaće jedna od glavnih misija FAR-a, a pored toga što je postao prepoznatljiv kao medij koji gaji vrednosti bugarske zajednice, prezentuju značajne informacije iz svih sfera življenja, kroz raznovrsne oblike medijskog izražavanja, analitičko novinarstvo i televizijsku produkciju.

Kažu da negativan trend političkih pritisaka i pretnji nije mimoišao ni njih.

Nepravedna i nameštena raspodela finansijskih sredstava na obesmišljenim medijskim konkursima, ucene, omalovažavanje, netransparentnost rada pojedinih lokalnih političara i njihova demonstracija moći, pokušaj urušavanja ugleda FAR-a… Sve je to deo naše stvarnosti - saopštavaju iz FAR-a na svoj rođendan.

Medijski konkurs u Dimitrovgradu je završen ove godine, a FAR je jedini lokalni medij koji nije dobio ni dinara. far Borba se nastavlja; foto: Milana Videnov Milanov

Nisu nas pokolebali ni pritisci vlasti, niti često ćutanje institucija i njihovo odbijanje saradnje u okviru određenih tema. Zbog činjenice da je često bo prvi i jedini u ukazivanju na određene društvene nepravde, propuste i nepravilnosti u radu organa uprave i donosioca odluka, FAR je od strane lokalne vlasti ponekada doživljavan kao svojevrsni opozicioni činilac. Ne retko, nailazio je na strah građana da javno govore o problemima sa kojima se susreću - saopštavaju.

Kažu da će se potruditi da i dalje budu u službi građanki i građana i medijske kreativne integracije Evrope, na samom putu ka Evropskoj uniji kojoj teže.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: