Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:15, 19. 1. 2022.

| Društvo

Sedmočlana porodica u Brzom Brodu živi od jedne bakine penzije i kućne nege

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1642612679493
Baka sa šestoro unučadi živi sa samo 35 hiljada dinara mesečno; foto: T. T.

Baka Dušanka Cvetković i još šestoro unučadi sa samo 35.000 dinara mesečno žive u nedovršnoj porodičnoj kući u niškom naselju Brzi Brod. Zbog loših uslova i malih primanja strahuje da će deca otići u hraniteljske porodice i kaže da je svaka pomoć dobrodošla. Humanitarci pozivaju sugrađane da im pomognu, a iz Centra za socijalni rad kažu da će naći način da pomognu porodici i da je u toku postupak ostvarivanja porodične penzije i dodeljivanja starateljstva.

Nakon smrti oca, ratnog invalida u avgustu prošle godine, šestoro dece ostalo je da živi sa bakom Dušankom koja boluje od Parkinsonove bolesti i slabo je pokretna. Jedina primanja koja ima su penzija od 15.000 i 20.000 za tuđu negu. 1642612679517 Deca su nakon smrti oca ostala sa bakom; foto: T. T.

Kako i sama kaže, to nije dovoljno da deca, od kojih je petoro maloletno, žive kao i njihovi vršnjaci, a to dodatno otežavaju i dugovi.

Imamo dug za struju oko milion i po dinara, nagomilala se kamata i oko 50.000 za vodu. Dugovi su se nakupili u poslednje dve godine dok mi je sin išao na dijalizu - kaže Dušanka.

1642613105992 Kažu da su u velikim dugovima; foto: T. T.Nekoliko puta su im, kaže, isključivali struju zbog dugovanja, pa strahuje da se to ponovo ne desi čim se prolepša vreme. Leti je, objašnjava, lakše jer najstariji unuk, koji je jedini punoletan, radi sezonske poslove kako bi prištedeo za braću i sestre.

U velikoj i nezavršenoj kući punoj vlage i bez adekvatnog poda po sobama za sada nije hladno, po potrebi se greju na struju, a za neko naredno vreme je obezbeđen i ogrev. Ipak, kaže, jedva sastavljaju kraj sa krajem, a njena najveća briga je da se zbog neuslova i malih primanja deca ne smeste u hraniteljske porodice. 1642612679529 Vlaga i oronuli zidovi na nezavršenoj kući; foto: T. T.

Kako su deca trenutno bez roditeljskog staranja, njima je Centar za socijalni rad odredio staratelja po službenoj dužnosti, kažu iz te ustanove. Dodaju i da je porodica uključena u rad Centra, kao i da im je pre 15 dana isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

Mi smo davali jednokratnu novčanu pomoć pre 15-ak dana, namirnice smo kupili i napunili taj frižider, deca su bila za paketiće pred Novu godinu, a pokrenut je i postupak ostvarenja porodične penzije zbog smrti oca, za decu - kažu iz Centra.

Kako kažu, porodici će biti isplaćena još jedna jednokratna pomoć dok se taj postupak ne sprovede i dok se pitanje starateljstva ne reši.


Apel za pomoć

Jedna od prvih koja je reagovala na ovu porodičnu situaciju je i niška humanitarka Marina Adamović koja je apelovala na nadležne da pomognu ovoj deci i uplate sredstva za pomoć na žiro račun 200-35695729-59 na ime bake Dušanke Cvetković.

Oni koji žele da doniraju hranu, namirnice, sredstva za higijenu i ostalo, mogu da mi se jave za adresu porodice i da im odnesu donacije - poručila je Marina.

Adamović je rekla da je najbitnije da deca budu obezbeđena i da se zbog loše materijalne situacije ne razdvajaju, već da se nađe neko rešenje kako bi porodica bila na okupu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niski

    18:57 // 21. 1. 2022.

    A gde je ovde Crkva da pomogne, obicni ljudi izgradise onu crkvetinu i onu krstacu od deset metara u B. Brod a crkva nema nigde kad treba pomoc tim obicnim ljudima?! Ahhh daaa, crkva skuplja lovu za neki novi dzip ili vise njih i za neku novu vilu da imaju gde da bahanalisu popovi. Uvesti porez crkvi i pomoci ovakvim ljudima u nevolji!!!

  • Milun Parking

    17:58 // 20. 1. 2022.

    gradonačelnica je zbrinula zeta i ovoj deci će pomoći.

  • Ludilo mozga

    15:17 // 20. 1. 2022.

    Bitno da su doveli Zoricu Brunclik, al zato ne može da se pomogne ovoj porodici. Sramota jedna. Slika i prilika srozane države Srbije. Dajte makar neki račun da pomognemo ovim ljudima. Ujediniomo se i pomognimo, pokazi o malo solidarnosti u ovim teškim vremenima. Budimo pre svega ljudi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: