Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 16. 11. 2018.

| Društvo

Sekretarijat Evropske energetske zajednice: Što pre organizovati sastanak u vezi MHE

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
mhe
Problem sa izgradnjom MHE stigao i do Evropsle energetske zajednice; foto: Lj. F.

Posle mnogobrojnih protesta, akcija vraćanja reka, sukoba lokalnog stanovništva sa izvođačima radova, pisanja žalbi i prijava, ali i nakon poziva Zorana Kesića u svojoj emisiji da građani problem izlože i Evropskoj energetskoj zajednici putem mejla, oglasio se Sekretarijat ove organizacije koji je poručio da se trenutno razmatraju žalbe u vezi sa projektima mini-hidroelektrana u Srbiji.

Svi događaji poslednjih dana i meseci naterali su i Evropsku energetsku zajednicu, sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, da se oglasi. Kako su saopštili, učešće javnosti sastavni je i neophodni deo procedure procene uticaja na životnu sredinu, koje mora biti osigurano i kasnije dokazano, te da je nepoštovanje ove obaveze osnov da se dobijene dozvole ospore.

Hidroenergija je prirodan resurs koji treba iskorišćavati u razumnoj meri i u skladu s evropskim pravilima, a takođe i uz poštovanje transparentnosti, pravne sigurnosti i uz odgovornost. Suprotstavljanje lokalnog stanovništva izgradnji malih hidroelektrana investitori i vlasti treba da shvate veoma ozbiljno - navode u saopštenju.

Spremni su da posreduju u razgovorima suprotstavljenih strana i dodaju da ukoliko postoje značajni negativni efekti (na ljude, biljke, životinje, reke, vazduh, klimu, kulturno nasleđe) mora biti izvršena procena uticaja na životnu sredinu.

Trenutno razmatramo žalbe projekta mini hidroelektrana u Srbiji. Obavezu da sprovedu sve procedure koje se tiču procene uticaja imaju nadležne državne institucije. S obzirom na sistemski problem, Sekretarijat će, u što kraćem roku, organizovati sastanak svih zainteresovanih strana - saopštavaju u EEZ- u.

Podsetimo, popularni komičar i voditelj emisije “24 minuta” Zoran Kesić, u svojoj poslednjoj emisiji pozvao je građane da svoje nezadovoljstvo poslednjim događajima u Rakiti kod Babušnice, iskažu i pisanjem mejlova EEZ-u.

Početkom prošle nedelje je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE, a meštani i aktivisti izveli su gerilsku akciju vraćanja reke u svoje korito. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Радича Падина

    15:19 // 16. 11. 2018.

    Проклет био свако ко тражи помоћ од јевропе.
    Можемо браћо Срби ми то сами - милом или силом.

  • Bonnville

    12:17 // 16. 11. 2018.

    E vala, bravo! Treba svaku "ispad" prijaviti Evropskoj uniji i urgirati promene. Ljudi ne shvataju da politika ionako uzima od nas koliko joj mi dozvoljavamo. Čim se podigne glas, "ispadi" se "umanjuju".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: