Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 1. 12. 2014.

| Društvo

Seksualno nasilje izraženo u niškim srednjim školama

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
nasilje-u-skolama.jpg
Nasilje u školama, ilustracija (foto: glogster.com)

U niškim srednjim školama 16 učenika svakodnevno trpi neki vid seksualnog nasilja, dok je verbalno i fizičko najraširenije među osnovcima, rezultati su istraživanja koje je sprovelo Društvo za razvoj dece i mladih “Otvoreni klub”.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Centri za vršnjačku medijaciju” i njime je uporedno analizirana situacija u osnovnim i srednjim školama u Nišu i bugarskom gradu Vidinu, a u kome je učestvovalo preko 500 niških osnovaca i srednjoškolaca i 13 roditelja, profesora i stručnjaka.

Kako kažu iz Otvorenog kluba, rezultati su pokazali da je seksualno nasilje među srednjoškolcima najizraženije i podrazumeva “štipkanje, pokazivanje vulgarnih slika i snimaka na telefonu, a ne samo direktno seksualno uznemiravanje”.

Ipak, u porastu je i elektronsko nasilje, uznemiravanje preko društvenih mreža, lažnih profila, SMS poruka, ali su svakako najrasprostranjeniji verbalno i fizičko. Verbalno je, kažu, toliko rašireno “da se više i ne prepoznaje kao problem”.

To je postao način svakodnevne komunikacije, kroz vređanje, šikaniranje i druge oblike ponašanja, a učenici sami tvrde da verbalno nasilje ostavlja najviše psihičkih posledica po njih - kažu u Otvorenom klubu.

Zanimljivo je, kako kažu, to što učenici smatraju da nasilje češće vrše zapostavljena deca koja odrastaju u lošim porodičnim uslovima, ali i deca iz bogatijih porodica “koja imaju visoko mišljenje o sebi”.

Istraživanjem su, kažu u Otvorenom klubu, hteli da ispitaju kom su nasilju učenici bili izloženi tokom prethodne školske godine, iz kojih razloga, i kako se problemi u vezi s tim mogu rešiti. Kako kažu, projekat će trajati do jula 2015. godine, a krajnji cilj je osnivanje Centara za vršnjačku medijaciju u Nišu i Vidinu u kojima će učenici biti obučavani da rade na nenasilnom rešavanju sukoba. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    16:10 // 2. 12. 2014.

    Kakav je podatak da 16 ucenika trpi seksualno nasilje? Mozda je 16 od 500 anketiranih to prepoznalo, mozda je to prosek u odnosu na 1.000 djaka... Sta je? Dajte malo ozbiljnosti!

  • Borivoje Šurdilović

    09:04 // 2. 12. 2014.

    Vratiti obezbedjenje i po jednog policajca kod svake škole ne dok je akcija nego stalno ispred nijedne škole nema policajca,jedin oni u džipovi što popreko gledaju poštene ljude vrte se samo u centar!

  • David P

    00:38 // 2. 12. 2014.

    @Dveri: Voleo bih da mi odgovorite, kada je vec o nasilju rec, da li vi podrzavate, ili ne podrzavate, nasilje prema osobama gej orijentacije (homoseksualci, lezbejke, transseksualci, itd.).

    • Predrag

      07:18 // 2. 12. 2014.

      Kakve veze sad lgbt ima sa ovom temom. Vi bre morate svuda da se denete. Manite se gluposti zivite zivot nikome nije idealno u Srbiji...

    • Двери Ниш

      19:58 // 2. 12. 2014.

      Наравно Давиде. Никада нисмо нити ћемо подржати насиље према тзв.мањинским групама. Једини вид нашег 'екстремизма' је што не подржавамо ни наметање таквих 'вредности' по налогу Вашингтерне и Бриселоа.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: