Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:57, 14. 11. 2016.

| Društvo

Selo kod Medveđe promenilo ime - po Putinu i rakija i kafana

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Selo Putinovo
Selo Adžinci kod Medveđe promenili naziv u Putinovo, foto J. Ćosin, Južne vesti

Pošto im se turski naziv sela nikada nije dopadao, meštani Adžinaca nadomak Medveđe odlučili su da u znak zahvalnosti ruskom predsedniku svoj zaseok preimenuju u Putinovo postavljanjem table na ulazu, ali i da domaćoj rakiji koja je specijalitet sela, daju ime „Putinovka“.

Selo-Putinovo,-kuća-,-foto-J.-Ćosin Selo Putinovo, kuća, foto J. Ćosin, Južne vestiSvih dvanaest kuća, koliko broji ovaj zaseok, jednoglasno se složilo da Adžince postane Putinovo, a dozvola od opštine im, kažu, nije potrebna.

Selo je do nedavno nosilo naziv po turskom adžiji koji je ovde vladao. Nećemo ništa tursko ovde, hoćemo da promenimo ime sela u neko slovensko. “Putinovo” lepo zvuči i lako se izgovara. Mi smo oduvek bili okrenuti Istoku. Putin je za nas najveći i najbolji svetski lider, zato naše mesto ponosno nosi njegovo ime  – kaže meštanin Milutin Petrušić.

Miroslav Petrušić za Južne vesti priča da su se njegovi preci u ove krajeve doselili još 1879. godine, te da su faktički pripomogli da se Turci proteraju sa ovih prostora, pa je, kaže, i sam glasao za novo ime.

Dižu se spomenici Rokiju Balboi, Brusu Liju, zašto onda ne bi nazvali naš mali zaseok po Putinu? Rusi su naši tradicionalni prijatelji - tvrdi Miroslav.  

Kafana-u-Putinovu,-foto-J.-Ćosin Kafana, mini biblioteka, Putinovo, Foto J. V.Kako je objasnio, u selu sada žive uglavnom penzioneri koju su davno otišli u grad, a koji se sada polako vraćaju, prave nove kuće i grade novi život. Međutim, život na selu udaljenom od prve prodavnice i škole gotovo 20-tak kilometara, na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara nije lak, a naročito zimi.

Meštani tada razonodu pronalaze u kafanski opremljenoj gostioni koju su napravili za sve goste, a gde se toči rakija od šljive zvana „Putinovka“.

Objekat je namenjen svim gostima, komšijama, kumovima, novinarima, Rusima i drugima, mada smo najčešće tu samo mi, penzioneri. Ovde igramo karte, guslamo, zabavljamo se da nam brže prođu duge hladne noći – kaže vlasnik kafane Mališa Petrušić.

I Rusi su ovde, kako kaže Mališa, česti gosti.

Prvi put su kod nas došli pre 5 godina i od tada su redovni gosti. Dolaze radi prijateljstva i druženja i ništa više. Nedavno smo i mi išli kod njih u Rusiju. Dolaze 2-3 puta godišnje i oduševljeni su novim nazivom sela - priča Mališa.

Rakija Točenje rakije, foto J. Ćosin, Južne vestiDok iz bureta toči rakiju gostima, on objašnjava da meštani dozvolu za promenu imena nisu tražili od Opštine i da im ona nije potrebna.

Lično sam se raspitao, da bi zaseok promenio ime nije potrebna saglasnost opštinske Skupštine. Dozvola je potrebna samo ukoliko se menja naziv celog sela. Mi smo napravili i tablu, organizovali referendum, jednoglasno izglasali novo ime i ovo je sada zvanično „Putinovo“ – kaže Mališa.

Tu informaciju je Južnim vestima potvrdio i sam predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Meštani su se sami dosetili za tako nešto, nisu nikoga ni pitali. Kako su došli na ideju da menjaju ime, ne znam. To je sada, vidim, medijski propraćeno, ali po meni ne zaslužuje toliku pažnju. Obzirom da se ne radi o mesnoj zajednici, oni nisu u obavezi da po našem pravilniku ili Statutu prijave promenu naziva - kaže Arsić.

I dok za njega “Putinovo postoji samo u internom nazivu” meštani ovo ime izgovaraju sa ponosom, u nadi da će, kako kažu, i sam Putin čuti za njega.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    16:11 // 15. 11. 2016.

    Nije u pitanju naziv sele već jedan zaseok od nekoliko kuća i može ga nazivati ko kako hoće.

  • Hruscov

    18:44 // 14. 11. 2016.

    A za sta su to oni zahvalni Putinu? Jel moze neko to da razjasni ali onako trezveno, sa 0% emocija?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: