Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 3. 8. 2016.

| Društvo

Selo na samo 6 kilometara od Niša bez pijaće vode

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Selo bez vode
Selo bez vode; Foto: JV

Iako žive na samo 10 minuta vožnje kolima od centra Niša, građani Donjeg Vlasa oduvek vodu piju iz obližnjeg potoka čiji kvalitet niko ne kontroliše. U Vodovodu kažu da meštani nikada nisu tražili da dobiju "gradsku" vodu.

Centar sela Donje Vlase Centar sela; Foto: JVPre 4 godine dospeli su u nacionalne medije zbog "brvna" koje je tada svečano otvorio Branislav Jovanović, dok sa mnogo ozbiljnijim problemom ne uspevaju da dobace ni do kancelarija lokalnih vlasti.

Otkako sam se rodio, pijemo vodu sa onog našeg potoka. Ali problem je kad padne kiša i on nabuja, pa u kaptažu nanese lišće, granje... Pa kad ga čistimo, onda mnogo toga uđe u naš sistem. Tada ne možemo da pijemu tu vodu danima i vodu donosimo u flašama iz Niša. Nikad nam Vodovod nije poslao ni cisternu sa vodom - kaže jedan građanin.

Problem je i to što vode u letnjim mesecima čak ni u potoku nema dovoljno, pa selo potpuno ostaje "suvo".

Komšija se nedavno vratio sa ženom iz Niša u selo, mladi ljudi, 35-40 godina. Ima ovde zasade povrća i to prodaje. Sada je ponovo sam. Žena se vratila u Niš, jer ovde ne može ni da se istušira. Pa je sad pitanje da li će i on da ostane - kažu u Vlasu.

Ako se ovde ništa uskoro ne popravi, selo će, kažu meštani, sigurno ostati pusto.

Donje Vlase Izlazak Bez vode umire i selo; Foto: JV


Vodovod: Vodu niko nije ni tražio

Meštani tvrde da je "gradska voda", odnosno mreža koju održava niški Vodovod, došla do vikend-naselja, na samo 2-3 kilometra od njih.

Voda je stigla i do hotela "Svetlost", na kilometar i po od sela, a mi k'o u srednjem veku pijemo iz potoka - kažu meštani.

U niškom JKP Naissus kažu da je pre nekoliko godina napravljen i rezervoar na brdu Gorica odakle i vikend-naselje i pomenuti hotel dobijaju vodu, ali tvrde da niko iz Donjeg Vlasa nikada nije tražio da se selo poveže na taj sistem.

Rezervoar na Gorici je napravljen pre 7-8 godina. Tada su se vlasnici kuća u vikend naselju organizovali, potpisali peticiju i predali nam. Ali iz Vlasa takav zahtev nemamo - kažu u Vodovodu.

I gradonačelnik Darko Bulatović kaže da nije upoznat sa problemom vodosnabdevanja Donjeg Vlasa, ali da će "takvi problemi imati prioritet u rešavanju".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    10:35 // 6. 8. 2016.

    i Pukovac isto!

  • nenad 2008

    15:30 // 4. 8. 2016.

    Da Vodovod ima "pristojan" menadžment, problema nebi bilo...!?

  • Mihajlo

    23:16 // 3. 8. 2016.

    Problem NEPOSTOJI, selo ima svoju sopstvenu mrezu koji su sami seljani izgradili svojim radom i sredstvima, voda je sa izvora planinska i potpuno cista...pritisak zadovoljavajuci....a JKP Naisus je trazio pre 7-8 godina da mestani opet sami plate prepravke kako bi ih Naisus preuzeo i poceo da im naplacuje vodu....niko naravno nije pristao!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: