Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 12. 2. 2023.

| Društvo

Serijal "Robin Hud": Korupcija je postala obrazac ponašanja

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Podaci Agencije za borbu protiv korupcije, dobijeni na osnovu ankete građana i njihove percepcije korupcije, koja se sprovodila u periodu od 2012. do 2022. godine, pokazuju da Srbija ima 38 od mogućih 100 poena. Ovakav skor stavlja Srbiju na 96. mesto od 180 zemalja u kojima se ova metodologija sprovodila. Pored usvojenih zakona i adekvatnih mehanizama, mali je broj prijavljenih krivičnih dela, tvdi profesor sa Pravnog fakulteta u Nišu Ivan Ilić.

Poslednja, sedma, epizoda serijala Robin Hud, u produkciji NVO 35mm bavi korupcijom na teritoriji Republike Srbije, sferama u kojima je najzastupljenija, kao i mehanizmima kojima se korupcija može zaustaviti.

Ivan Ilić o francusko-nemačkom predlogu "Građani ne prijavljuju korupciju, jer ne veruju institucijama"; foto: Marko Radojković Doc. profesor Ivan Ilić napominje da su istraživanja pokazala da u Srbiji postoji fenomen “crne kutije” ili tamni brojevi kriminaliteta, što prema Ilićevim rečima, pokazuje da građani ne prijavljuju krivična dela zbog nepoverenja u institucije.

Dosta slučajeva bude neotkriveno, da li iz razloga što se to prikriva ili jednostavno, možda, Tužilaštvo ne radi svoj posao, mali je broj krivičnih prijava. Takođe, ono što nas opterećuje prethodnih godina su poznate afere i slučajevi korupcije koji nisu na adekvatan način, niti otkrivene, niti procesuirane. Nismo dali adekvatan odgovor na već poznate slučajeve korupcije - rekao je Ilić.

Novinarka KRIKA - Mreže za istraživanje kriminala i korupcije Jelena Radivojević smatra da je korupcija zastupljena u svakoj sferi društva, te da ne postoji oblast u kojoj se korupcija ne nalazi.

Robin Hud, Jelena krik "Ne postoji oblast u kojoj se korupcija ne nalazi u Srbiji"; foto: printscreen Youtube kanal Južne vesti Takođe je rekla da je jedan od najupečatljivih primera korupcije bilo istraživanje Krika u kome su došli do informacija da brat ministra Siniše Malog vozi automobil firme “Milenijum Tim”, te da je koristio i njihov stan u Beogradu. Pominjajući “Milenijum Tim”, Jelena kaže da je u pitanju firma koja je poslednjih godina dobijala najveće državne poslove, te da im je reakcija vlasti bila dokaz da su “uboli u metu”.

Kada stavite na papir tako čvrste veze korupcije, to je samo rezultat jednog dubokog istraživanja, jako veliki trud je potreban da se dokaže. Nažalost, reakcija institucija umesto da bude takva da procesuiraju Sinišu Malog i njegovog brata ili da ispitaju da li ima reči o korupciji, usledio je ustvari napad na KRIK i prljava kampanja protiv naše redakcije, policija i tužilaštvo bili su upleteni, kada se vodila istraga protiv nekog našeg nepostojećeg novinara. - izjavila je Jelena Radivojević.

Profesor Krivično-procesnog prava Pravnog fakulteta u Nišu, smatra da je jedan od najvećih problema to što građani Srbiji ne vide korupciju tamo gde je najčešća, navodeći primer davanja poklona medicinskim radnicima za obavljenu intervenciju.

Ankete su pokazale da se te stvari ne smatraju koruptivnim, nezakonitim, te da nisu krivično delo, već da je reč o tradiciji i običaju. Ono što zabrinjava jeste da oni ne vide tu problem, jednostavno, ako odnesete poklon ili podmitite policajca da ne budete krivično kažnjeni. Tu je ključ uspeha da imamo adekvatnu regulativu i institucionalni okvir, ali moramo da primenjujemo mehanizme - rekao je Ivan Ilić.

Problem korupcije, koji je duboko ukorenjen u skoro svim zemljama bivše Jugoslavije, ne datira samo od 90-ih godina prošlog veka, tvrdi Ivan Ilić i kaže da problem postoji još iz perioda samoupravljanja, što je rezultiralo da korupcija postane obrazac ponašanja koji se već generacijama teško suzbija.

Na pitanje upućeno Ministarstvu pravde koje korake država preduzima u borbi protiv korupcije, ali i šta planira da uradi kako bi dostigla minimum poena koje traži EU, nismo dobili odgovore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Adv

    07:43 // 18. 2. 2023.

    Mislim da je docent potpuno promasio! Ako je njemu najveci problem sto neko odnese lekaru flasu viskija i kafu, ili ga casti posle operacije, onda se vidi da mu sustina izmice.Milioni evra se kradu na namestenim tenderima, da ne pricamo o drugim vidovima korupcije.
    Nije li docentu bilo sumnjivo kad VKS odjednom promeni stav i spasi banke placanja desetine miliona evra!
    Itd, itd...

  • Dete Senka

    13:35 // 13. 2. 2023.

    Postala?!!

  • Milos Jankovic

    22:17 // 12. 2. 2023.

    Džaba rasipaju gradski budžet na ovu nepotrebnu zgradu - u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: