Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 9. 12. 2022.

| Društvo

Šestoro Nišlija osuđeno zbog prošlogodišnjih ekoloških protesta

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
protest niš
17 prijava odbačeno, jedna osoba oslobođena; foto: T. T.

Godinu dana od ekoloških protesta u Nišu, ukupno 6 učesnika osuđeno je zbog kretanja po kolovozu i organizacije neprijavljenog skupa, jedna osoba je oslobođena, 17 prijava je odbačeno, a još nekoliko desetina postupaka je u toku, kažu iz Prekršajnog suda.

Iz Prekršajnog suda u Nišu kažu da je u vezi sa ekološkim protestima 4. i 11. decembra 2021. stiglo 90 zahteva za sudsko odlučivanje zbog ometanja saobraćaja kretanjem po kolovozu, po prekršajnim nalozima policije, a zbog organizovanja neprijavljenog javnog okupljanja 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Zbog ometanja saobraćaja osuđeno je 5 osoba, a 11 zahteva za sudsko odlučivanje je odbačeno. Po zahtevima policije za pokretanje prekršajnog postupka zbog organizovanja skupa osuđena je jedna osoba, jedna je oslobođena, a 6 zahteva je odbačeno.

Dakle, Sud je doneo ukupno 24 odluke po zahtevima za sudsko odlučivanje i to 6 lica je osuđeno, 1 lice je oslobođeno, a odbačeno je ukupno 17 zahteva za sudsko odlučivanje, odnosno zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, sve u vezi prekršaja vezanih za takozvane ekološke proteste održane 4. i 11. decembra 2021 - navodi predsednik Prekršajnog suda Mišel Marković.

Ostali postupci su još u toku i okrivljeni, kao i podnosioci zahteva, tek treba da budu pozvani i saslušani.

Podsetimo, učesnicima kojima su stizale prijave bilo je sporno kako ih je policija identifikovala, jer mnogi od njih nisu bili legitimisani. Pokrenulo se i pitanje da li je MUP postupio zakonito, a predstavnici opozicije ukazivali su da je reč o zastrašivanju.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu i poslanik Đorđe Stanković, koji je saslušan u januaru zbog sumnje da je bio jedan od organizatora protesta, dobio je oslobađajuću presudu.

Protiv njega se, međutim, vode još dva postupka - zbog lepljenja nalepnica na hotel Ambasador i kretanja po kolovozu.

Ranije je, u aprilu, odbačena prijava protiv predsednice niškog ogranka Stranke slobode i pravde i poslanice Jelene Milošević, ali samo za kretanje po kolovozu, dok okončanje postupka gde se sumnjiči da je među organizatorima skupa još čeka i pretpostavlja da će slučaj zastariti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Bor

    23:35 // 9. 12. 2022.

    Kakvo utvrdjivanje identiteta preko kamera ili neko je nekome rekao da je neko taj i taj po imenu i prezimenu izasao tu i tu na protest.Van svake pameti protivzakonito i protivustavno a da nije tuzno bilo bi smesno gde mi zivimo.Molim sve pravnike da odrze lekciju svima koji na ovaj nacin maltretiraju obicne gradjane.

  • u ul.Nikole Uzunovića, preseca je ul.B.Miljkovića, jedna kolovozna traka je zauzeta parkiranim vozilima

    19:30 // 9. 12. 2022.

    Nema šanse da se pored prikloce za šlepanje provuče vatrogasno vozilo, bude li bilo neophodno da uđe u ulicu, pa nikada nije prošao pauk da potovari vozila vlasnika koji demonstriraju moć i veze i vezece kod baja koji bi trebalo da ih uklone sa ulice, a učesnike ekološkog protesta, ljude koji se bore za dobrobit svih, pa i sudija koji su ih besramno kaznili, kažnjavaju za dobro delo.

  • Таипова Чешма

    18:12 // 9. 12. 2022.

    Одавно важи правило да је,у граду Нишу , забрањено кретање коњима и осталим животињама коловозом.

    • Zlobnik II

      22:15 // 9. 12. 2022.

      @Таипова Чешма : Mislim da si u pravu i da je to "gorući problem" a ako se sačeka može da bude i "pregoreli" problem.
      Ma, samo treba čovek da se seti...

    • Старо куче

      12:57 // 11. 12. 2022.

      Коњи коње подучавају, тако је одувек било. Иначе се не би разумели

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: