Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 23. 1. 2024.

| Društvo

Šetnja protiv akušerskog nasilja u subotu u Vranju

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
trudnica
Da bolnice ne budu klanice, poručuju organizatorke šetnje; ilustracija; foto: flickr.com

Kako bi pružile podršku svakoj ženi koja je doživela akušersko nasilje, a posebno onim hrabrim ženama koje su se odvažile da takvu vrstu nasilja prijave nadležnima, u simboličnu šetnju krenuće žene Vranja u subotu, 27. januara u 5 minuta do 12 sati. Ističu da ovo nije skup koji je politički, već skup sa jednim zahtevom - da se stane na put nasilju na mestu gde se rađa život.

Nakon što je nakon nesrećnog slučaja u Sremskoj Mitrovici, gde je žena, kako tvrdi, zbog greške lekara izgubila bebu, u Srbiji je opet pokrenuto pitanje akušerskog nasilja. Brojnim svedočenjima pridružila se i Vranjanka Snežana Jovanović koja je rekla da je tokom porođaja lekari umalo nisu ubili i da je zdravlje njenog deteta ugroženo nakon toga, pa je zato čitav slučaj prijavila policiji.

Organizatorke kažu da će šetnja biti simbolična, u tišini i sa transparentima, a da će se kretati od zgrade opštine, pored nadležnih institucija, do vranjskog porodilišta.

Pozivamo sve žene Vranja, Pčinjskog okruga i Kosovskog Pomoravlja, koje su bile žrtve ili znaju neku ženu koja je bila žrtva da nam se pridruže. Da nasilje prestane! Da bolnice ne budu klanice! Ovo je skup koji nije politički, ovo je skup na kome će se ćutati, ovo je skup samo sa jednim zahtevom da se stane na put nasilju na mestu gde se rađa život - poručuju organizatorke protestne šetnje.

Ističu da će aplauzom pozdraviti sve one koji savesno rade posao, sve one koji su u poslednjoj situaciji preuzeli mere i sve one koji nisu ćutali, dok očekuju da konačno vinovnici ovakvih dela odgovaraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    12:12 // 24. 1. 2024.

    Хоћемо раст природног прираштаја,а децу нам убијају они,који треба да их,здраве и праве,доносе на овај Свет!?!То не сме да се догађа!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: