Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 18. 4. 2022.

| Društvo

Šetnjom od 17 kilometara i sakupljanjem smeća izviđači ukazali na važnost ekologije [video]

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti

Šetnjom od Jelašnice, preko Niške Banje do Radikine Bare, Koritnika i nazad, izviđači iz cele Srbije i građani koji su im se pridružili, ovog vikenda ukazali su na problem zagađenja životne sredine. Oni su u pauzama sakupljali smeće, a organizovani su i ekološki kvizovi za učesnike.

Od 15. do 17. aprila odred izviđača “Josif Pančić” organizovao je 23. ekološku šetnju “Stazama akademika Josifa Pančića”, a njima su se pridružili i izviđači iz Svrljiga, Velike Plane, Bele Palanke, Beograda i Pančeva.

marš, odred josif pancic2 Izviđači su se družili i uživali u prirodi; foto: OI Josif PančićU maršu dugom 17 kilometara učestvala su deca iz osnovnih škola, mladi, ali i stariji od 60 godina, koji su ovako pokušali da podignu svest o očuvanju prirode. U pauzama za odmor sakupljali su smeće koje su drugi ostavljali za sobom.

Uz šetnju i promociju zdravih stilova života izviđači su na Koritniku uz izviđački ručak imali i ekološki kviz, ali su i kroz različite igre učili o reciklaži i zaštiti životne sredine - kažu iz odreda.

U večernjim satima izviđači su imali i igre bez granica, nadmetali se u nadvlačenju konopca i ekipnom kvizu znanja. Kažu da su sa ove ture poneli brojne utiske i lepa iskustva, kao i da će narednih godina biti deo akcije.

Staza je bila fenomenalna i jako izazovna. Najviše su mi se sviđali prelepi vidikovci i sviđa mi se što posle korone akcija nije stala i da možemo svi opet lepo da se družimo - rekao je Đorđe Ranđelović iz Bele Palanke.

Odred izviđača “Josif Pančić“ ovu aktivnost organizuje svake godine sredinom aprila kako bi obeležili Dan planete Zemlje, ali i rođenje prvog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Josifa Pančića.

Ekološka šetnja prethodnih godina organizovana je u Sićevačkoj klisuri, Niškoj Banji i Bojaninim vodama.

Kako je izgledao put od 17 kilometara, koji su prešli izviđači, pogledajte u videu Jovane Živanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    16:06 // 18. 4. 2022.

    Sledeci put mogu da prosetaju obalom Nisave od mosta u Proleterskoj do Br.6 i naci ce kesa i ostalog djubreta za nekoliko tona

    • Goca

      02:06 // 19. 4. 2022.

      To bi trebali da urade oni koji tu zive!

  • Jonca

    14:30 // 18. 4. 2022.

    Nije bilo potrebno da idu 17 kilometara, dovoljno bi bilo da su u centru i u uzem centru pokupili djubre, jer je na svaku stranu, a od ljudi iz gradske cistoce ni traga ni glasa. Verovatno probaju nova odela, jer od debljine ne mogu ni da se sagnu, a kamoli da nesto pokupe i pociste

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: