Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:44, 24. 7. 2017.

| Društvo

Sigurnosna vrata i policajci će štititi niški Centar za socijalni rad

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Centar bi ubuduće trebalo da bude bezbedniji
Centar bi ubuduće trebalo da bude bezbedniji; foto: Fejsbuk Centar za socijalni rad

Zbog nedavnih ubistava žena i dece u beogradskim centrima za socijalni rad, niška ustanova “Sveti Sava” će dobiti sigurnosna vrata koja detektuju oružje, kaže direktor Zoran Jović. Osim toga, dodaje, niški policajci u uniformama će dežurati kada se roditelji budu viđali sa decom.

Jović očekuje da će narednih dana na ulazu u Centar za socijalni rad “Sveti Sava” biti postavljena specijalna, sigurnosna vrata poput onih na ulazu u Sud, koja detektuju oružje.

Mi imamo dole i radnika i to je jedini radnik koji je zaista obezbeđenje i u radnom odnosu je kod nas, tako da će svi morati da prolaze kroz ta vrata pa da ulaze u Centar za socijalni rad. To će biti vrlo brzo, jer nam je Grad obećao finansijsku pomoć za nabavku - pojašnjava Jović.

Uniformisani niški policajci će ubuduće dežurati dok roditelji borave sa decom, priča Jović, a biće i u Centru za socijalni rad u Ulici Svetozara Markovića i u Obrenovićevoj gde postoji “Kutak za mamu, tatu i mene”. Sa njima će biti i 2 stručna radnika i radnik obezbeđenja, dodaje, a ova praksa se uvodi zbog bezbednosti zaposlenih, ali i roditelja i dece.


Jović: Imamo naredbu od ministra da problematično ponašanje prijavljujemo policiji

Novine u niškoj ustanovi za socijalnu zaštitu se uvode nakon što su direktori svih Centara prošle nedelje razgovarali sa novim ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, kaže Jović, a zaključak sastanka je da treba povećati bezbednost zaposlenih i njihovih “stranaka”.

Jedna od obaveza niškog Centra je, dodaje, da svako problematično ponašanje odmah prijave policiji.

Naredba ministra je da svako problematično ponašanje stranaka prijavimo, a prilaže se i zapisnik svedoka koji su prisustvovali. Kada se to prijavi policiji, istovremeno se šalje i ministarstvu da oni isprate - kako je policija postupila, šta je urađeno i slično - kaže Jović.

Glavna primedba svih koji su bili na sastanku je da veliki broj centara ima samo portire i kurire, dodaje Jović, koji “nisu pravo obezbeđenje”. Zbog toga radnici, ali i oni koji dolaze u Centar, nisu dovoljno bezbedni, što je nedavno kulminiralo ubistvima u centrima.

Ministar će imati i sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave, odnosno gradonačelnicima, jer su osnivači socijalnih centara gradovi. Apelovaće na to da oni iz postojećih resursa obezbede radnika obezbeđenja centrima u kojima ih nema uopšte - navodi Jović.

Podsetimo, zbog učestalih ubistava žena i nasilja u porodici, nedavno su u Nišu održana 2 protesta - sa zahtevom da država počne ozbiljnije da shvata problem nasilja. Prisutni su tražili i bolju primenu zakona, saradnju svih institucija i građana, ali i bolje obezbeđivanje centara za socijalni rad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gorčilo

    10:41 // 25. 7. 2017.

    Bolje sprečiti, nego lečiti! Policija, sigurnosna vrata, panik tasteri ukazuju da problem postoji, a ne utiču da do istog ne dođe. I kao takvi ukazuju da više nismo sigurni.

  • P. V.

    19:54 // 24. 7. 2017.

    Još samo da socijalni radnici u centrima za socijalni rad veruju ispovestima žrtava porodičnog nasilja koje im se obraćaju za pomoć i da nauče da tačno ocenjuju rizik u kom se žrtve mogu naći, ne samo dok su u prostoru centra za socijalni rad - pa da to napišu u Izveštaj koji šalju u Sud.

  • Ranca

    19:19 // 24. 7. 2017.

    Kadija te tuzi kadija ti sudi. To bi bilo najkrace receno za sva ta desavanja. Sve su ovo samo posledice rada politicara od 90-tih pa do sada. Svi oni su samo iedno uspesno ucinili a to je da je ovaj jadni narod doveden do granice pucanja i da je samo pitanje ko ce gde i kako da pukne. Nazalost pucanja su sve cesca u porodici a tu ovakav zakon ne pomaze vec razvod na veme bez posledica.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: