Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 16. 7. 2015.

| Društvo

Silkok: Moć medija je u telefonu

Autor: Milena MiloševićIzvor:Južne vesti
telefon.jpg
Novinari u Srbiji, kaže Silkok, dosta znaju o društvenim mrežama; foto: JV

Pojava mobilnih telefona može se po revolucionarnosti uporediti sa pronalaskom štampe, jer upravo u telefonu danas leži moć medija, smatra profesor Bil Silkok sa državnog Univerziteta u Arizoni.

Silkok je prethodna tri dana novinare sa juga Srbije obučavao kako da koriste društvene mreže u radu, pa je tako 15 polaznika proučavalo Fejsbuk, Tviter, Tvitdek, Linkedin, Instagram, Pinterest, Periskop i druge socijalne platforme.

Ovaj profesor, koji smatra da su moderne tehnologije danas nezaobilazne, naročito je istakao značaj mobilnih telefona koje je po značaju uporedio sa Gutenbergovim pronalaskom štamparske prese.

Vi upravo ovaj razgovor sada snimate telefonom i to možete objaviti na socijalnim mrežama širom sveta. To ne znači da ćemo u budućnosti koristiti isključivo telefone. Ljudi i dalje žele novine, ali vreme menja navike - kaže profesor Bil Silkok.

Najviše pažnje među okupljenima izazvao je Periskop, nova aplikacija za android telefone, koju novinari mogu koristiti za uživo javljanje sa bilo kog mesta na kome postoji pristup mreži.

Polaznicima seminara bile su zanimljive i društvene mreže koje mediji u Srbiji i uopšte novinari manje koriste, a koje im mogu pomoću u brendiranju sebe ili medija za koji rade.

Pored nekog osnovnog znanja koje imam o Tviteru i Fejsbuku, želeo sam da naučim još neke stvari koje će mi pomoći u karijeri. Naučio sam dosta o Pinterestu i Instagramu. Instragam slabo koristim i zanimljivo mi je da vidim kako tu mrežu mogu da koriste mediji - kaže novinar televizije "Belami" Stefan Komadinić.

Novinari u Srbiji, po rečima Silkoka, znaju dosta o društvenim mrežama i nimalo ne zaostaju u odnosu na ostatak sveta, pa on često mnogo nauči upravo od samih polaznika.

Pored profesora, sa njima je radila i novinarka Južnih vesti Jelena Canić, koja je kao gostujući predavač podelila iskustvo ovog medija kada su u pitanju društvene mreže.

Seminar su organizovali "Integracije sada" uz podršku Američke ambasade i Media i reform centra iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: