Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:06, 28. 4. 2022.

| Društvo

Simboli podrške ruske invazije na Ukrajinu oslikani na igralištu u niškom naselju Nikola Tesla

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
mural grafit igralište
Nadležni ne odgovaraju na pitanja; foto: čitalac

Zastave Srbije i Rusije, kao i simboli podrške Rusima i simboli protiv NATO-a i Evropske unije oslikani su na igralištu u naselju Nikola Tesla u Nišu. Dok neki žitelji poručuju da je neprimereno da na dečijem igralištu budu bilo kakve političke i ideološke poruke, nadležni ne odgovaraju na pitanje o tome da li su odobrili da mural bude oslikan.

Ideja stanovnika naselja koji su nedavno očistili igralište bila je najpre da tu bude oslikan lik Nikole Tesle, dok su neki više bili za to da mural dobije njihov pokojni komšija, fudbaler Miloš Nikolić, koji je igrao na nekadašnjem turniru na tom terenu.

mural grafit igralište Žitelji smatraju da tome nije mesto na dečijem igralištu; foto: čitalacMeđutim, iznenadilo ih je kada na zidu nisu zatekli nijednu od te dve opcije, već simbole ruske invazije na Ukrajinu, poput latiničnog slova “Z”.

Nisam ovo očekivao. Sa Opštinom smo razgovarali o tome da se odradi neki mural, da mi nađemo nekog umetnika koji bi to oslikao, a da oni obezbede boju. Prošlo je od tad nekoliko meseci i onda je jedan od komšija oslikao ovo - kaže meštanin.

Smatra da takav sadržaj ne bi trebalo da se nalazi na igralištu i pita da li je odrađen zakonito i u skladu sa propisima i da li za sve javne površine važi da svako može da crta i oslikava šta hoće.

Mislim da muralu tu uopšte nije mesto i da deca treba da imaju otklon od politike i da ne treba da budu izložena bilo kakvoj vrsti indoktrinacije od malih nogu - objašnjava čitalac.

Sa druge strane, neki žitelji ne misle da je ono što je oslikano neprimereno i kažu da su na zidu ranije bile rasističke i druge uvredljive poruke i pretnje.

To su uradili neki klinci. Skupili su novac, organizovali se i verovatno bez odobrenja to oslikali, sumnjam i da je neko bio obavešten. Inače, možda muralu nije mesto tu, ali niko se ne seća kako je taj zid izgledao, da je bio ispisan rasističkim uvredama i da je tu bilo svačega. Katastrofa je bilo, tako da nemamo primedbe nikakve na to što su uradili. Taj mural je mnogo bolja stavka nego ono što je pisalo pre toga i stajalo tu možda 10 godina - navodi stanovnik naselja Nikola Tesla.

Na pitanja o tome da li su upoznati sa tim kako je zid oslikan, da li je to odobreno i da li će da ostane tako - iz Opštine Niška Banja i Uprave za društvene delatnosti za sad ne odgovaraju.

Podsetimo, u novembru prošle godine u Nišu je usvojen Pravilnik za oslikavanje murala, prema kojem oni ne smeju da budu neprimerenog izgleda ili sadržaja i da podstiču mržnju i diskriminaciju, a mora da ih odobri Uprava za društvene delatnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gaga

    18:40 // 29. 4. 2022.

    ...da to isto uradi u Hrvatskoj nebidmo imali egzodus iz Krajne.Ali mi smo Mali I nemocni;Rusija je Velika I mocna imperija,sa kojim nema zajebavanja.

    • Torpedo

      20:38 // 29. 4. 2022.

      Au, strasno ! Gramatiku i pravopis maternjeg jezika pod hitno da kupis, mani se i Rusa i ostalih !

  • Bagdala

    13:03 // 29. 4. 2022.

    Ovo nisu Sns lopovi crtali, jer Vucic je sumnjiv i hoce da prevari glasace i uvede sankcije Rusiji. Pre izbora se Vucic slikao sa Putinom, i Sns je na prevaru tako dobio glasove, koje nikad nebi dobili da su rekli za sankcije

  • Toplicanin

    08:11 // 29. 4. 2022.

    Sta je ovde lose? Srbija ce morati svakako da se opredeli na koju ce stranu, samo polako. Kada je jedna Svajcarska morala mislite da ce Srbiju ostaviti na miru?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: