Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:28, 30. 12. 2011.

| Društvo

Simonović: tendenciozan izveštaj DRI

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Miloš Simonović gradonačelnik Niša
Snežana Jovanović i Miloš Simonović; foto: Infobiro

Gradonačelnik Niša odbacio je navode revizora o zloupotrebama i izjavio da je "očito postojala intencija da se nešto stavi u Izveštaj".

Na početku konferencije za novinare sazvane povodom objavljivanja izveštaja DRI o kontroli gradskog budžeta, gradonačelnik je optužio "pojedine narodne poslanike" i "pojedine medije" za, kako je ocenio, zloupotrebe prilikom komentarisanja, odnosno izveštavanja o tom dokumentu. 

Simonović je odbacio veliku većinu navoda Državne revizorske institucije, navodeći da revizori uglavnom nisu želeli da prihvate obrazloženja stručnih službi Grada.

- Brojne javne nabavke sproveli smo u skladu sa Mišljenjem nadležnih ministarstava. Međutim, revizori nisu prihvatali to obrazloženje - rekao je Simonović.

Načelnik gradske Uprave za finansije i javne nabavke Snežana Jovanović, koja je takođe odbacila većinu navoda iz Izveštaja, napomenula je da se u velikom broju slučajeva navode nepravilnosti, ali da revizori nisu obrazložili svoje mišljenje.

- Mi smo na to ukazivali nekoliko puta dok je Izveštaj još bio u proceduri. Ipak, to nije izbačeno, niti je obrazloženo - rekla je Jovanović.

Jovanović je naglasila da su brojne "tehničke" nepravilnosti po preporukama revizora ispravljene, a da su neke "proceduralne" bile praktično nužne.

- Na primer, primedbe su bile što izveštaje o nekim javnim nabavkama male vrednosti nismo poslali u roku od na primer 3 dana, već 4 ili 5. Ali, verujte da je to jako teško uraditi. Pri tom, to je samo slanje izveštaja i ni na koji način ne utiče na regularnost nabavke - pojasnila je Jovanović.

Pojedinačno najveća primedba revizora bio je tender za halu Čair, koja nije bila predviđena Planom javnih nabavki. Gradonačelnik je u ovom slučaju pojasnio da je problem zapravio bio u "formalnostima".

- Netačno je da toga nije bilo u Planu javnih nabavki. Čitav posao bio prvobitno predviđen da se realizuje u 4 faze, što je bilo predviđeno Planom, ali smo na kraju samo odlučili da ne radimo po fazama, nego je sve objedinjeno - rekao je gradonačelnik.

Gradski čelnici odbacili su i odgovornost po pitanju navedenih nepravilnosti za ugovore sa Vind džetom i Montenegro erlajsom i objasnili da zakon ne obavezuje na sprovođenje tendera u toj situaciji.

- Grad je ovde zakupljivao dobra koja su prepodavana preko javnog preduzeća "Aerodrom", odnosno direktno preko Montenegro erlajnsa i globalnog sistema Amadeus - pojasnio je gradonačelnik.

Državna revizorska institucija objavila je juče Izveštaj, kojim je, kako su Južne vesti već pisale, konstatovan veliki broj nepravilnosti u trošenju novca poreskih obveznika.

DRI za sada nije podnela prijave zbog uočenih nepravilnosti, ali, kako je za Južne vesti potvrdio predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović, to će biti učinjeno već početkom januara 2012. godine.


Januara o nepravilnostima u Direkciji i Pčelici

Iako je odbacio odgovornost za skoro sve primedbe DRI kada je u pitanju trošenje novca iz gradskog budžeta, gradonačelnik je nešto drugačijim tonom govorio o nepravilnostima u Direkciji za izgradnju grada i Pčelici. Na čelu ovih institucija nalaze se kadrovi stranke G17 plus.

- Mi smo još ranije konstatovali da postoje nepravilnosti u trošenju novca u Pčelici i odlučili da javne nabavke za ovu ustanovu u buduće sprovodi gradska Uprava za finansije - rekao je gradonačelnik Simonović (DS).

Gradonačelnik je potvrdio da je u oba slučaja bilo zloupotreba, a da će se "o tome raspravljati odmah posle novogodišnjih praznika".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag

    14:49 // 31. 12. 2011.

    Odmah da se organizuje prikupljanje potpisa za opoziv DRI. Većnik Radović će sam potpisati bar 5 puta kao što je potpisao prilikom prikupljanja potpisa za opoziv Gradonačelnika Smiljka Kostića.

  • Žarko

    19:58 // 30. 12. 2011.

    Gradonačelniče vašim obrazloženjima ni sami ne verujete a očekujete da ona budu prihvaćena pd strane DRI. Za ovih nekoliko god naslušali smo se i obrazloženja, a i opravdanja, mislim da je dosta više!

  • Milan Petrovic

    16:05 // 30. 12. 2011.

    `Grad je ovde zakupljivao dobra koja su prepodavana preko javnog preduzeća "Aerodrom", odnosno direktno preko Montenegro erlajnsa i globalnog sistema Amadeus - pojasnio je gradonačelnik.`
    Da li je ovaj covek svestan sta je rekao. Svaka cast ovima iz NS, bili su u pravu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: