Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:34, 19. 7. 2011.

| Društvo

"Simpo ŠIK" i "Frigo-nais" odgovorni za pomor ribe

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
toplica
Pomor ribe u toplici

KURŠUMLIJA - Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijave za pokretanje privrednog prestupa protiv preduzeća „Simpo - ŠIK“ i „Frigo nais“ iz Kuršumlije zbog ispuštanja zagađujućih i opasnih materija u reku Banjsku što je izazvalo nedavno zagađenje reke Toplice.

Prema rečima nadležnih u inspekcijskim službama, ovim preduzećima naložena je zabrana ispuštanja otpadnih voda dok se ne svedu u propisane vrednosti jer oba preduzeća poseduju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Analizom otpadnih voda iz pomenutih firmi utvrđeno je da su sadržale povećane koncentracije fenola i amonijum jona, iznad dozvoljenih vrednosti za treću i četvrtu klasu vodotoka. U otpadne vode ova dva preduzeća ispuštene u vodotok reke Banjske koja spada u prvu klasu, a Toplica u koju se uliva Banjska je kategorisana kao druga A klasa vodotoka. Otpadne vode hladnjače "Frigo nais" sadržale su povećane koncentracije nitrita i amonijum jona, iznad dozvoljenih za prvu i drugu klasu vodotoka, dok su otpadne vode drvnog kombinata "Simpo Šik" sadržale povećane koncentracije fenola i amonijum jona.

Inače ispuštanjem otrovnih materija u otpadne vode koje se ulivaju u  reke Banjsku i Toplicu, po navodima predstavnika Ribočuvarske službe „Južna morava dva“ dovelo je do uginuća ribe koje se dogodilo prošlog ponedeljka, odnosno 11. jula oko 19:30 časova nizvodno od ušća reke Banjske u Toplicu. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    14:11 // 20. 7. 2011.

    Loše je što se ovo dešava, ali ne treba izbaciti iz vida to da su ova dva preduzeća, pored Planinke, jedina koja u Kuršumliji stvaraju kapital, pride se bave industrijskom proizvodnjom. Najlakše je kazniti i preduzeća i zatvoriti firme.A šta ćete sa oko 1000 porodica koje te firme hrane?

  • NEBOJŠA

    07:39 // 20. 7. 2011.

    Dragoljube, ribolovačka društva su uglavnom nemoćna da bilo šta urade po ovom pitanju, jer je država nezainteresovana da rešava probleme ove vrste. Treba zatvoriri ove zagađivače, jer ovo nije prvi put da truju živi svet u ovim rekama. Zašto to nije tako, e pa opet se vraćamo na državu. Tamo gde politička vrhuška hoće da nas odvede (EU) ovakve stvari su nezamislive. Tamo bi do sada neko već bio u buvari, a ovde će biti po onoj narodnoj "tresla se gora..."

  • Meda

    05:01 // 20. 7. 2011.

    Bas ako su ih kaznili ovako drasticno!
    Da se nauce pameti.

    Bazinga!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: