Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 8. 2. 2022.

| Društvo

Sindikalci iz DKC-a apeluju da ih ne spoje sa “Divljanom” i podsećaju na neslavne zajedničke dane

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
deciji centar
Grad Niš formirao radnu grupu da ispita isplativost postojanja; foto: V. Keser

Iz Sindikata “Nezavisnost” Dečijeg kulturnog centra Niš kažu da su zabrinuti zbog formiranja radne grupe koja treba da ispita isplativost rada te ustanove, kao i Dečijeg odmarališta “Divljana”. Apeluju na nadležne da pri odlučivanju o spajanju uzmu u obzir dugove, tužbe i neisplaćene plate u periodu kada su te ustanove funkcionisale kao jedna.

DKC i “Divljana” poslovali su kao jedinstvena ustanova od 1999. do 2010. godine, podsećaju iz Sindikata.

Kažu da su taj period obeležile blokade računa zbog dugovanja dobavljačima i tužbi, kao i to što plate nisu isplaćivane i po šest meseci i zato ih, ističu, najviše brine da ponovo ne dođe do spajanja.

Sindikat “Nezavisnost” Dečiji kulturni centar Niš ovim putem moli nadležne da prilikom donošenja odluke o eventualnom spajanju sagledaju pre svega negativne aspekte iz perioda kada su ove dve ustanove poslovale kao jedinstvena ustanova, kao i napredak ostvaren u proteklih par godina posebno od kada ova ustanova posluje kao ustanova kulture - navode iz Sindikata.

Dok iz Grada kažu da treba ispitati da li je opravdano da postoje dve ustanove sličnih delatnosti, naročito zbog dupliranja kapaciteta i troškova, iz Sindikata DKC-a tvrde da se delatnosti potpuno razlikuju.

DKC je ustanova kulture čija je osnovna delatnost rad umetničkih ustanova. Dečiji kulturni centar Niš, kao i Dečiji kulturni centar Beograd i Dečiji kulturni centar Novi Sad, ima istu šifru delatnosti 90.04. Nijedna ustanova kulture u gradu i državi nije samoodrživa već je izvor prihoda vezan za budžete osnivača - zaključuju iz Sindikata.

Kako piše u Službenom listu radna grupa bi trebalo i da predloži mere za poboljšanje efikasnosti i ekonomičnosti u radu Dečijeg centra i “Divljane”.

Međutim, iz Sindikata kažu da poslovanje DKC-a ide uzlaznom putanjom i da je ta ustanova prisutna na velikom broju gradskih manifestacija, te da je godišnji bilans stabilan čak i u periodu pandemije.

Podsetimo, dve radne grupe koje je formirao Grad Niš u naredna dva meseca treba da sagledaju da li je isplativo postojanje i poslovanje Narodnog univerziteta, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih, Dečijeg odmarališta “Divljana” i Dečijeg kulturnog centra u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvetko rascvetali

    18:11 // 10. 2. 2022.

    Bićete sreDŽeni kao prodavci sa Cvetne pijace.

  • Mira

    16:26 // 9. 2. 2022.

    Po kom osnovu deciji centar izdaje prostor trecim licima I gde zavrsava novac

  • Roko Prch

    12:04 // 9. 2. 2022.

    Nisam u toku : direktor "znači, znači......." gde je?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: