Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 27. 9. 2017.

| Društvo

Sindikalisti traže poništenje konkursa za direktore i podnose krivične prijave

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
fotelja
Da li tek kreće bura oko izbora direktora u Nišu?; Foto: JV

Konkurs za izbor direktora niških javnih preduzeća, kako kažu u Sindikatu "Nezavisnost" niškog JKP "Naisus", nije sproveden po zakonu i zbog toga su podnete krivične prijave protiv svih članova Komisije, a sindikalisti traže i da se ceo postupak poništi.

Posle konačnog objavljivanja rang lista kandidata za direktore niških javnih preduzeća, reagovali su iz sindikata Vodovoda, preduzeća koje će, ako bude po rang listi Komisije, i dalje voditi dosadašnji direktor Dejan Andrejević. Iako traže poništenje konkursa za sva preduzeća, sindikalisti najveće zamerke imaju na najverovatniji reizbor svog direktora.

Zamenik glavnog poverenika sindikata "Nezavisnost " JKP Naisus Zoran Stamenković, tvrdi da Komisija nije radila po zakonu i da Andrejević ne može da bude direktor.

Naisus je “kapa na I” ovog procesa, tu je učinjeno još jedno krivično delo od strane Komisije, jer je Andrejeviću kao prvoplasiranom priznato petogodišnje radno iskustvo sa visokom stručnom spremom što on nema. Mi imamo zvanična dokumenta koja potvrđuju da on to nema, a Komisija je proglasila da ima - kaže Stamenković.

Najveće zamerke koje sindikalci Naisusa navode na rad Komisije jesu sistem bodovanja, način na koji su proveravali dokumentaciju kandidata, metodologiju izbora i to što Komisija “odgovara sama sebi”. Oni tvrde da nije ispoštovana Uredba Vlade Srbije o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća u kojoj su precizirani kriterijumi za bodovanje kandidata, kao i da je prekršen Zakon o javnim preduzećima čiji Član 25 “traži” 5 godina radnog iskustva sa fakultetom.

Očekujemo da se ova lakrdija od izbora stopira i proglasi neuspešnom, kao i da se konkurs obnovi. Tražimo da se tom postupku izbora direktora javnih preduzeća pristupi na ozbiljan način - naveo je Stamenković.

Predsednica Komisije za izbor direktora Olivera Igić pozvana da prokomentariše ove navode, izjavila je da prvi put čuje za krivičnu prijavu i da “ne želi da komentariše takve gluposti”.

Podsetimo, aktuelni direktor Vodovoda Dejan Andrejević diplomu je stekao septembra 2012, pa nije imao minimalnih 5 godina radnog iskustva sa diplomom fakulteta, kako propisuje Zakon o javnim preduzećima.

Rang liste sa po 3 kandidata za 10 preduzeća zvanično su objavljene pre 2 dana, a naredni korak u proceduri je da Gradsko veće predloži prvoplasirane kandidate Odboru za imenovanja Skupštine Grada.

Proces izbora direktora javnih preduzeća u Nišu trajao je 2 meseca, finalni deo sa usmenim intervjuima obavljen je od 9. do 20. septembra, a zainteresovana javnost negodovala je zbog nedovoljne transparentnosti celog procesa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    14:41 // 28. 9. 2017.

    Ima li kraja ovom bezakonju?

  • Ludilo

    07:21 // 28. 9. 2017.

    Lik je rodjen 1971.g. Sa stecenom diplomom u 41 godini ( ko zna sa kog fakulteta) u normalnoj zemlji...mogao bi samo da sanja o rukovodecem mestu.

  • sugradjanin

    05:48 // 28. 9. 2017.

    E,moj Nusicu,sidji i napisi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: