Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 17. 12. 2020.

| Društvo

Sindikat KC Niš traži otvaranje kovid ambulanti za radnike u zdravstvu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Traže da posebne ambulante budu za medicinare; foto: V. Keser

Ako kovid nastavi ovim tempom da se širi među zaposlenima u zdravstvu pacijente neće imati ko da zbrine, a vi nećete imati kome da budete ministar, poručuju iz Sindikata "Nezavisnost" Kliničkog centra Niš u pismu koje su uputili Ministarstvu zdravlja. Zato traže da se otvore kovid ambulante za zdravstvene radnike i njihove porodice, a predlažu da to bude u gradovima ili u ustanovama koje imaju više od 1.000 zaposlenih.

Da je i u ovom talasu koronavirusa sve više obolelih zdravstvenih radnika i na jugu Srbije svedoče direktori ustanova, ali je procedura takva da se testiraju samo oni sa simtomima, bez obzira na rizične kontakte u porodici i na poslu.

Međutim, na nove probleme medicinara ukazuju iz Sindikata "Nezavisnost" KC Niš, jer kažu da je veliki broj radnika oboleo, neki su preminuli, a ugrožene su i njihove porodice.

Među radnicima zaposlenim u zdravstvu galopirajuća pandemija uzima svoj danak. Koliko i nama, toliko je i vama poznato da je u KC Niš veliki broj radnika već oboleo. Neki od njih nisu više među nama. Mnogi su u ovom trenutku u izolaciji ili na lečenju. Više stotina, ako ne i hiljada zaposlenih u zdravstvu će oboleti. Njihove porodice su ugrožene koliko i oni. Premor radnika kao i prateći psihički problemi, kako zbog same pandemije tako i zbog povećanog obima posla, su evidentni - navode u pismu.

U pismu upućenom ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru kao glavni problem navode to što ne postoje kovid ambulante namenjene samo zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

Po prepoznavanju simtoma infekcije prinuđeni smo da satima čekamo na prijem i pregled u kovid ambulantama, bez ikakvog prava na prioritet kao zaposleni u zdravstvu, upravo mi, koji smo prvi stavili sebe u borbu protiv zarazne bolesti kovid 19, izazvane virusom Sars Cov 2 - pojašnjavaju.

Dve su opcije koje predlažu ministru, uz poruku da je cilj prvenstveno da sačuvaju svoje zdravlje, jer ako virus nastavi ovim tempom da se širi među zaposlenima u zdravstvu pacijente neće imati ko da zbrine, a on, kažu, neće imati kome da budete ministar.

Da u gradovima gde postoje kovid ambulante jedna bude predviđena samo za radnike zaposlene u zdravstvu i članove njihovih domaćinstava;

Da odmah obavestite direktore svih većih zdravstvenih ustanova, koje imaju 1.000 i više radnika, da u sklopu ustanova kojima rukovode odmah organizuju kovid ambulante za pregled svojih radnika i članove porodica.

Iz Sindikata smatraju da bi se tako smanjila opterećenost kovid ambulanti za građanstvo, a zaposleni u zdravstvu bi bili pošteđeni dodatnih, već nagomilanih problema i brže bi mogli da se vrate na posao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    14:15 // 18. 12. 2020.

    Katon Cenzus , u Senatu starog Rima je svaki svoj govor započinjao sa :"Carthago delenda est" tj. "Kartaginu treba uništiti"/, a ja ću: Sve osim izgradnje kanalizacije,predvidjene "gradskim tzv. budžetom",preusmeriti za kupovinu lekova potrebnih za lečenje obolelih od virusa kao i za kupovinu zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike,koji rade pod neljudskim uslovima ! Ah da, guske su spasile Rim

  • Zoran Pantelić

    06:51 // 18. 12. 2020.

    Svaka čast "Južnim vestima" što redovno prati aktivnosti sindikata i staje uz radnike! Nastavite tako, dragi prijatelji. Živeli!

  • Mara

    05:14 // 18. 12. 2020.

    Ko zna šta se krije iza toga

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: