Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 1. 9. 2020.

| Društvo

Sindikat: Ni jug nije spreman za početak nastave, škole nemaju para za adekvatnu zaštitu od korone

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
sindikat
Upozoravaju da sistem nije spreman za povratak đaka u škole; foto: JV

Nakon što nije prihvaćen zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika da se početak školske godine odloži za dve nedelje zbog korone, njihovi predstavnici u Nišu upozorili su danas da sistem na jugu nije spreman za povratak đaka u klupe. Takođe napominju da lokalne samouprave i škole nemaju para za dezinfekciona sredstva i zaštitne maske, te se nadaju da se nakon "ovog eksperimenta" neće proširiti epidemija.

Osnovci su se jutros vratili u škole, a roditelji kažu da strahuju zbog korone i ne veruju da će deca dugo biti u klupama.

Da je trebalo odložiti početak nastave u školama za dve nedelje i dalje smatraju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Njihovi predstavnici sa juga su se danas sastali na Trgu kralja Milana u Nišu, jer žele da upozore roditelje i javnost da nije bezbedno da se milion ljudi, od čega 150.000 zaposlenih i 750.000 dece, vrate na nastavu u školama, iako i sami smatraju da je to najbolji način učenja. Sindikat prosveta Nis korona; foto: JV Tražili odlaganje početka školske godine kako bi bili spremniji za bezbedan povratak đaka; foto: JV

Članica izvršnog odbora Unije iz Niša Gordana Arsić kaže da je ovaj 1. septembar najneobičniji od kada radi i napominje da država nije uspela da reši neke osnovne probleme pred početak školske godine u doba pandemije.

Prema njihovim informacijama sa terena ima brojnih problema i nedoumica, a ono što naglašava je da novac nije pristigao u škole za zaštitna sredstva.

Evo danas dobijamo informaciju da su računovodstveni radnici dobili uputstvo da sa nekih drugih pozicija koje su utvrđene budžetom, da premeste određena sredstva sa tih pozicija za dezinfekciona sredstva. To dalje kaže da smo mi bili u pravu nažalost i da država nije obezbedila školama nikakva zaštitna sredstva, ostavljeno je direktorima na snalaženje da obezbede to što treba - pojašnjava.

Mnogi propisi Ministarstva nisu izvodljivi u praksi, ističe, jer su na primer učionice male da bi u njima bilo dovoljno rastojanje među učenicima, a pitanje je i ko će ih kontrolisati na hodnicima koji su još manji ili u toaletu.

Sindikat prosveta Nis 1. septembar 2020; foto: JV Upozoravaju da lokalne samouprave nemaju novca za dezinfekciona sredstva; foto: JV Nemoguće je, ističe, da to radi dežurni nastavnik, ali ni higijeničari i kuriri, jer su zbog racionalizacije dobili 400 kvadrata prostora koje kontrolišu, te je nejasno kako će toliki prostor dezinfikovati za 20 minuta između dve smene.

Mi smo bili dužni da obavestimo javnost da je prosvetni sistem nespreman da sprovede početak školske godine. Mi ne možemo da predvidimo šta će biti dalje, ali više od 750 škola je u sindikatu i očekujemo da narednih dana jave koji su konkretni problemi u školama. Ali u haosu vi ne možete da predvidite krajnje rešenje - dodaje Arsićeva.

Predsednica Gradskog odbora Unije sindikata u Aleksincu i Ražnju Milica Marković ukazuje i na problem nastavnika, koji zbog hroničnih i drugih pridruženih bolesti nisu u mogućnosti da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, te su odlaganje tražili i zbog rešenja tog problema.

Nastavnik Predrag Barjaktarović iz Ražnja kaže da njegove kolege koje putuju iz Aleksinca i Niša imaju problem da dođu na posao, jer su ukinute mnoge autobuske linije, pa se praktično dovijaju da dođu i odu sa posla.

Ne znamo koliko će ovaj eksperiment trajati. Nadam se da neće doći do širenja epidemije zbog svega ovoga, jer već prvog dana izgleda prilično klimavo - napominje Barjaktarović.

Prosvetari napominju da je njima glavni cilj da budu u školama sa decom, ali da je zdravlje i bezbednost svih na prvom mestu, a da je ovakav sistem neodrživ. Najavljuju da će nastaviti da prate situaciju na terenu i narednih dana će govoriti o tome kakva je situacija na jugu u školama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tatjana petrovic

    13:32 // 2. 9. 2020.

    Prosvetari uvek nadju razlog za NERAD.Ko nama obicnim ljudima-radnicima obezbedjuje maske i ostalo.sami kupujemo od minimalca..Ne rade od marta.nasedeli se pa bi jos malo.ako im se ne radi neka dodju ljudi koji cekaju na posao godinama.Jadna decica..sa takvim nastavnicima bahatim i bezobraznim!

    • Snezana Bogdanovic

      22:48 // 2. 9. 2020.

      Za prevoz dece i profesora,to je istina,nema mnogih autobuskih linija... Sto se tice dezinfekcije niko nije duzan da kupuje,nego drzava,zato sto oni nama od plate to odbijaju,negde su skole dobile od drzave pare a negde nisu. A negde gde su dobili,direktor uzeo pare... Nista cudno,kod nas na jugu imasvega ali i to da nas drzava ne podrzava!!!

  • 21 g. se svima pasuje !!!

    09:04 // 2. 9. 2020.

    Direktor Ekonomske skole 21 g. direktuje.Ima para da svim skolama kupi sredstva za dezinfekciju i maske.Usput da li je to normalno? 21g direktorovanja

  • Mara

    21:02 // 1. 9. 2020.

    Imaju ništa ne brini.Nego proverite direktore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: