Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 7. 9. 2023.

| Društvo

Sindikat: Prostor gde je bila Pravno-poslovna škola u Nišu nije na prodaju

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
narodni univerzitet
Sindikat se 11. septembra vraća u zgradu; foto: J. M.

Savez samostalnih sindikata Grada Niša neće prodavati prostor na Trgu kralja Milana u kome se do nedavno nalazila Pravno-poslovna škola, saopštili su Južnim vestima. Kako kažu, nakon decenijskog spora sa Gradom, taj prostor je podeljen i oni su maja ove godine poslali zahtev da se škola iseli, nakon čega im je rečeno da će im 11. septembra prostor biti vraćen.

Savez samostalnih sindikata 31. maja 2023. godine uputio je zahtev Pravno-poslovnoj školi, Školskoj upravi, Ministarstvu prosvete i Gradu Nišu da im se posle pet decenija nekorišćenja, prostor koji im imovinski pripada vrati, navode u odgovoru Južnim vestima. Nakon tri meseca, zahtev je uvažen i zato se Pravno-poslovna škola, uoči nove školske godine, seli na drugu adresu.

Sindikat je od Pravno-poslovne škole obavešten da će sve neophodne radnje i preseljenje biti završeni do 10. septembra 2023. godine i da će 11. septembra 2023. godine prostor biti vraćen sindikatu. Kada sindikatu bude vraćen deo prostora koji mu je pripao, bude sagledano u kakvom je stanju i koliko je i kakva rekonstrukcija potrebna, nadležni organi sindikata će doneti odluku o načinu njegovog korišćenja. Prostor ni u kom slučaju neće biti predmet prodaje - kažu iz Sindikata.

Zahtevu za iseljenje Pravno-poslovne škole, kako kažu sindikalci, prethodio je višedecenijski problem sa vlasništvom i korišćenjem prostora. Nerešeni imovinsko pravni odnosi u delu objekta na Trgu kralja Milana broj 8 između Saveza samostalnih sindikata grada Niša, kao investitora i Radničkog univerziteta, pravnog prethodnika Narodnog univerziteta, koji je, takođe, ulagao sredstva u izgradnju dela prostora, počinju 1968. godine, kada je objekat završen i u njega uselio Radnički univerzitet. Kasnije je osnovana Pravno-poslovna škola, koja od osnivanja radi u tom prostoru.

Posle neuspešnog rada više komisija koje su pokušavale da reše problem vlasništva, kako ističu iz Sindikata, prešlo se na sudsko rešavanje problema.

Kao jedini zvanični investitor, čije je vlasništvo uknjiženo u zemljišnim knjigama, sindikat je 2006. godine pokrenuo sudski spor za iseljenje svih korisnika iz ovog dela prostora. Kako je sindikatu osporeno vlasništvo u ovom sporu, pre 11 godina ušlo se u svojinski spor pred sudom, radi dokazivanja prava vlasništva. Spor je posle više od decenije i bezbroj dokaznih radnji, okončan sudskim poravnanjem, kojim je i fizički podeljen između sindikata i Grada, obzirom da je deo koji nije pripao sindikatu u javnoj svojini Grada - navode iz Sindikata.

Ističu da je Samostalni sindikat tokom godina kada su trajali sudski sporovi oko vlasništva, izlazio u susret školi i pomagao im da rešavaju tehničke probleme koji nisu mogli da se reše bez sindikata kao jedinog uknjiženog vlasnika, obzirom da je u prostoru bila, kako kažu, bez pravnog osnova.

Takođe, škola je godinama i sama tražila da joj se obezbedi adekvatan prostor za rad, obzirom da je izrasla u prestižnu školu i značajno uvećala broj učenika. Predmetni prostor svakako ne omogućava kvalitetan rad, jer su prostorije skučene, građene za kancelarije a ne učionice, nema fiskulturnu salu, kabinete. Preseljenjem je konačno i škola rešila svoj problem sa prostorom - ističu iz Sindikata.

Dodaju da je višedecenijski problem oko ovog dela prostora rešen je pravnosnažnom sudskom odlukom koju su Ministarstvo prosvete, Školska uprava i Pravno-poslovna škola bili u obavezi da sprovedu i da su to učinili bez opstrukcije.

Podsetimo, pred početak školske godine Pravno-poslovna škola u Nišu dobila je rešenje da mora da se iseli iz zgrade Narodnog univerziteta, po zahtevu Samostalnog sindikata Grada Niša na koji se vodi prostor u kome se škola nalazi. Ministarstvo prosvete je naložilo da se Pravno-poslovna škola preseli u prostor Trgovinske škole, istovremeno Trgovinska škola seli se u prostor Mašinske škole, a dok se prostori ne adaptiraju, učenici će pohađati onlajn nastavu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Toliko

    06:16 // 9. 9. 2023.

    Sindikati odavno ne služe svrsi koja je predviđena već su marioneta vlasti i svaki,ponaosob u svakoj firmi,služi rukovodstvu te firme.Imamo prilike ovih dana da se uverimo u to jer su navodno tražili minimalac koji bi se izjednačio sa minimalnom potrošačkom korpom i dobili su,kao i svake godine,ništa.Poslodavci i Vlada su isterali svoje i zavrnuli radnike a vrh sindikata ostao na svojim mestima.

  • Auttriker

    08:15 // 8. 9. 2023.

    Nisam clan SSSS, ali pratim sindikalna delovanja, na teritoriji Nisa i Republike ! SSSS je pao u zapecak, jer su se predstavnici uclanili u sns ili kod Vulina !
    S,druge strane, da bi ih dodatno oslabio, sns je formirao svoj " sindikat" , Zajednicu sindikata Srbije, koja se ne bavi sindikalnim radom, vec sportskim igrama i sakupljanjem clanarine ! Sudska Odluka,izvrsna, mora da se postuje !

  • Qgo

    21:32 // 7. 9. 2023.

    Cekaj malo, ako cemo da teramo mak na konac, Ambasador je prvobitno gradjen kao dom sindikata i to od sindikalnih para a tek naknadno proglasen za hotel. Zasto sindikalci ne traze da im se i to vrati? Zasto?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: