Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:52, 12. 11. 2023.

| Društvo

Sindikati traže hitnu smenu direktorke niškog Zavoda za urgentnu medicinu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
hitna pomoć niš2
Više krivičnih prijava podneto protiv direktorke; foto: T. T.

Zbog toga što je, kako tvrde, protiv vršioca dužnosti direktorke Zavoda za urgentnu medicinu u Nišu Snežane Radivojević, podneto više krivičnih prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, nenamenskog trošenja sredstava i falsifikovanje službene isprave, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" i Sindikat zaposlenih u zdrvstvu i socijalnoj zaštiti zahtevaju od Ministarstva zdravlja Republike Srbije da ona bude hitno smenjena.

Iz Sindikata "Sloga" navode da su od septembra 2023. godine protiv Radivojević od strane sindikalnih organizacija koje deluju u Zavodu podnete tri krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, a jedna od njih je i njihova prijava.

Prijave se ogledaju u nizu krivičnih dela koje je dr Radivojević počinila, uključujući zloupotrebu službenog položaja, nenamenskog trošenja sredstava dobijenih od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i falsifikovanje službene isprave. Pored toga, dr Radivojević je svojim delovanjem grubo prekršila Zakon o radu, ometajući i rad sindikata „SLOGA“ unutar Zavoda, čime je ugrožena zakonitost i efikasnost institucije koju predvodi - stoji u saopštenju sindikata "Sloga".

Ističu i da će zatražiti od nadležne budžetske inspekcije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da izvrše kontrolu poslovanja Zavoda za urgentnu medicinu Niš za vreme mandata spomenute direktorke, te insistiraju na njenoj hitnoj smeni kako bi se sprečila dalja šteta.

Iz Sindikata zaposlenih u zdrvstvu i socijalnoj zaštiti Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš kažu da su se više puta obraćali nadležnima za hitnu smenu vd direktorke, ali da odgovor i reakciju nisu dobili.

Onako kako se problemi i rešavaju u svakoj kući, prvo smo se zbog alarmantne situacije u našoj kući, obraćali Upravnom odboru sa zahtevom za hitnom sednicom i rešavanje problema. Kako nije bilo reakcije i razumevanja, svoj problem izneli smo i višim instancama. Da je na delu flagrantno kršenje zakona, bahaćenja na račun građana i zaposlenih, srozavanje ugleda ustanove i degradiranje ljudskog života, obavestili smo i Inspekciju rada koja se zarad ,kako je i sama direktorka javno cinično komentarisala „dobrih prijateljskih odnosa“ nije „mešala u svoj posao“ - stoji u saopštenju.

Kažu da su apel za njenu smenu uputili i gradonačelnici Niša, državnim sekretarima za zdravstvo, ministarki zdravlja Republike Srbije, kabinetu premijerke, kabinetu predsednika Republike Srbije.

Tvrde da je zbog tužbi za prekovremeni rad i pravosnažnih presuda zaposlenih, Hitna pomoć Niš je pred blokadom za više od 20 miliona dinara, kao i da više od dva meseca dvadesetak novozaposlenih ne prima platu i prete tužbama za neisplaćenu zaradu.

Napominju da je mandat vd direktorke istekao 30. juna ove godine i da, iako je po zakonu u obavezi da zajedno sa Upravnim odborom raspiše konkurs za izbor direktora, to nije učinjeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik II

    15:31 // 13. 11. 2023.

    Ma, ko da je smeni ? Pa , ceo narod Srbije je korumpiran i čeka neko drugi reši njegov problem. Jadno !

  • Dragana Stojkovic

    20:08 // 12. 11. 2023.

    Ne pisite vise nego je smenite vec jednom
    Strasnoooo

    • Var tehnolog

      18:45 // 13. 11. 2023.

      Ne smenjuju se losi direktori kuckanjem na tastaturi, za sve treba organizacija, podrska, spremanje i rad ! Ako je strasnooo, odi pa daj podrsku sindikalcima !

  • Sistem

    17:59 // 12. 11. 2023.

    Sindikati zahtevaju od ministarstva a,zajedno nemaju pet godina staža ,a što ne pisaste bivšem direktoru prijavu a da tad ste imali sve privilegije koje niste zaslužili .

    • Marija

      20:09 // 12. 11. 2023.

      Dovoljno smo citalil o starom.direktoru. i to tekstove od uzbunjivava. E sad je taj uzbunjivac avanuovao. Tako sam bar negde procitala., i sad brani sindikalno svoju direktorku, a ostali su losi sindikati.Tako.ti je to u zemljji Srbiji. Nicije nije bilo zavek ni onom.ali.ni ovoj. A mi gradjani dok se oni prepucavaju cekamo i cekamo i nikako da docekamo transport od bolnice so

    • Optimus

      22:06 // 12. 11. 2023.

      Sad pišu, podnose prijave i mažu kad ne mogu da "kraduckaju", vršljaju i uživaju u privilegijama...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: