Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 21. 4. 2019.

| Društvo

Sindikat: Štrajk u Katastru i dalje traje, tražimo smenu direktora

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
katastar vrata
Štrajkači uporni, traže smenu i očekuju da Vlada reši njihove probleme ;Foto: JV-M. Z.

Skoro dva meseca traje štrajk u Republičkom geodetskom zavodu, na šta podsećaju zaposleni u Katastru i tvrde da on nije obustavljen kao što je rekao njihov direktor. Mobing, diskriminacija i zarade koje nisu povećane po zakonu, samo su deo problema na koji ukazuju, a kao glavnog krivca označavaju direktora Borka Draškovića i zato traže njegovu smenu.

Još krajem decembra se štrajkovalo u niškom Katastru, a pošto njihovi zahtevi nisu ispunjeni - krajem februara počeli su novi. Iako njihov direktor Drašković kaže da je štrajk obustavljen, zaposleni tvrde da je to laž i da i dalje ne rade.

Napominju i da je u međuvremenu Vlada donela novu uredbu, koja nije u skladu sa zakonom.

Uredba o minimumu procesa rada u RGZ-u Vlada RS je donela 4. aprila (stupila na snagu 13. aprila) posle više od mesec dana štrajkovanja, nije u skladu sa Zakonom o štrajku zbog čega sindikati pokreću inicijativu za utvrđivanjem zakonitosti pred Ustavnim sudom. Sindikati su štrajk prilagodili donetoj Uredbi, ali od zahteva za odgovornošću i smenom direktora RGZ-a neće odustati, jer je upravo direktor Borko Drašković jedini i isključivi krivac za sve probleme koji su se desili u RGZ-u - tvrde zaposleni.

U sindikatu tvrde da imaju mnogo razloga da nastave štrajk, ali i za to što traže da direktor bude smenjen. Neki od njih su, kažu, bahatost, nasilničko ponašanje, mobing i diskriminacija zaposlenih, nepoštovanje Sporazuma o prekidu štrajka iz decembra 2015. i januara 2019, neisplaćivanje povećanja zarada od 5%, selektivna isplata paketića za decu, način trošenja budžetskih sredstava, kredita svetske banke, donacija i prelivanje budžetskih sredstava u privatni sektor.

Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju pod nazivom „Javnost u radu Republičkog geodetskog zavoda“ od 23.11.2018.godine je ukazao na pretnje i negativno iskustvo u komunikaciji sa direktorom Borkom Draškovićem i predložio je da Državna revizorska institucija ispita rad RGZ-a, za koji je ocenio da svojim radom, i pored ogromnih materijalnih sredstava koja se opredeljuju za rad RGZ-a, nije omogućio da Srbija ima moderan, ažuran, pouzdan i potpuno javan katastar nepokretnosti - dodaju u saopštenju.

Da je krivac za takvo stanje u Katastru i Vlada Srbije, smatraju zaposleni, jer kažu da okleva da utvrdi očigledne propuste i odgovornost direktora i njegovih saradnika. Time se otvara prostor za dalje kršenje zakona i progon zaposlenih koji su stupili u štrajk, napominju, a nadaju se da će, kao što je objavljeno u medijima, njihovi problemi biti rešeni do 25. aprila.

Podsetimo, krajem februara je nastavljen štrajk i u niškom Katastru, a kako su tada objasnili, dokumenta izdaju samo hitnim slučajevima, odnosno građanima kojima je potrebna socijalna pomoć.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maria Alexander

    12:50 // 31. 5. 2019.

    Da li ste umorni od pozajmljivanja i hipoteke, da li ste se vratili iz banaka i drugih finansijskih institucija? Nudimo sve vrste kredita fizičkim i pravnim licima sa niskom kamatnom stopom. Ako ste zainteresovani za kredit, slobodno nas kontaktirajte danas, obećavamo da ćemo vam ponuditi najbolje usluge ikada. Dajte nam test, jer će vas suđenje uvjeriti. Koje su vaše finansijske potrebe? Da li va

  • Koca

    08:39 // 22. 4. 2019.

    Kako ih nije sramota?U Katastru rade po troje iz kuće, familijarnost uzela maha i sad im smeta direktor, koji je sasvim OK u svakom smislu. SRAMOTA za Niš a pohvale za direktora.

  • nisliski mohikanac

    00:45 // 22. 4. 2019.

    dok svaku instituciju ne sruse,dok svuda ne dovedu nestrucne a poslusne,dok svakog normalnog ne ponize do krajnosti nece da se smire.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: