Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 23. 2. 2020.

| Društvo

Sindikat i opozicija osuđuju otkaze niškim žandarmima zbog prebijanja Andreja Vučića

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti, Danas
Zandarmerija FOTO ALEKSANDAR KOSTIC
Žandarmi tvrdili da nisu prekoračili ovlašćenja: Foto: A. Kostić

Niški žandarmi koji su učestvovali u incidentu na Paradi ponosa 2014. sa Andrejem Vučićem, posle osuđujućih presuda, dobili su i otkaze, a Sindikat policije osudio je ovaj postupak MUP-a uz obrazloženje da je svim policajcima dat loš primer. Savez za Srbiju stava je da su žandarmi žrtve odmazde.

Zlatko Gigić, Predrag Mitrović, Boban Lekić, Dalibor Đurđević i Mitar Milosavljević - niški žandarmi osuđeni zbog prekomerne upotrebe sile u incidentu iz septembra 2014. godine u kojem su učestvovali Andrej Vučić i Predrag Mali, braća predsednika Srbije i ministra finansija, dobili su rešenja o prestanku radnog odnosa, potvrdio je Danasu advokat žandarma Vladimir Vučinić.

Sindikat zaposlenih policije postavlja javno ministru policije i vrhu MUP-a pitanje kakvu su poruku poslali policajcima, a ujedno i građanima Srbije ovim otkazom za petoricu žandarma.

Da li ste ovakvim postupkom svesni da ste sve aktivne pripadnike stavili u položaj da prilikom obezbeđenja javnih skupova, zaštite građana, dobro razmisle da li će intervenisati ili bolje pustiti da dobiju batine od nečije braće, kumova, prijatelja političara kako ne bi izgubili posao i svoje porodice ostavili bez hleba - kažu iz Sindikata.

Umesto otkaza, trebalo im je pravno pomoći jer su izvršavali zadatak - to su očekivali policijski sindikalisti.

Svuda u svetu je policija stub svake Države, svuda u svetu se napad na policiju tretira kao napad na Državu, jedino kod nas u Srbiji policiju može da napadne ko kako hoće i kad hoće i da uvek prođe sa blažom kaznom ili bude oslobođen - navode iz Sindikata policije.

Oni dodaju da policajci napuštaju MUP ne zbog plata, već zato što se, kažu, zakon ne sprovodi i “jer uvek će se pojaviti nečiji brat, kum, prijatelj političara koji će biti iznad zakona i iznad policije”.


SzS: Pripadnici Žandarmerije žrtve odmazde

Savez za Srbiju ocenjuje da u otkazima petorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu u septembru 2014. godine ima puno elemenata odmazde.

U incidentu iz 2014. sukobili su se Vučić i Mali i njihovo vojno obezbeđenje sa žandarmima, a u SzS kažu da se Nišlijama otkazom pokazuje osveta.

Nikada nismo dobili odgovor na pitanje ko je dodelio vojno obezbeđenje braći SNS funkcionera i šta im je bila namera sa probijanjem policijskog kordona. Otkazi žandarmima propraćeni su pozivanjem MUP-a na Pravilnik za utvrđivanje krivičnih dela, za čiju osudu policijski službenik postaje nedostojan za obavljanje dužnosti, a na čelu tog ministarstva je čovek koji ni jednu diplomu, osim diplome srednje škole, nije stekao na zakonit način, a čiji se otac bavi sumnjivim poslovima trgovine oružjem - kažu iz SzS.

Iz ove opozicione koalicije kažu da se radi o uzornim žandarmima od kojih je jedan dvaput ranjavan na ratištitma - Zlatko Grgić.

Kako piše Danas, advokat osuđenih podneće žalbu Vrhovnom kasacionom sudu.

Podsetimo, prve uslovne osude žandarmima su ukinute, ali su kasnije potvrđene i povećane.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Saopštenje - Sindikat (preuzmi) - 86.00 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SP

    18:05 // 24. 2. 2020.

    Prepune tribine Maksimira, arbitar Vučić deli pravdu.

  • Ivan

    10:22 // 24. 2. 2020.

    I takooooo!!!
    Onaj ko radi svoj poso,pošteno dobije otkaz!
    A da nisu intervenisali?,pa opet bi dobili otkaz!!!
    I onda dodjemo do situacije da većina iz ovog ili onog razloga ne radi svoj poso!!!
    Jednostavno policija okreće glavu,nije video šta se dešava.....i eto ubistva,razbojništva i ostalih kriminalnih radnji!!!!
    Zlatno je doba!!!!

  • Victor Belicoff

    08:06 // 24. 2. 2020.

    Ok budimo realni u jednom trenutku jeste bilo je "maltretiranja gradjana" u nekom vidu u od strane Zandarmerije u Nišu i to svi pamtimo. One silne racije noćnih klubova gde smo morali svi do jednog da ležimo na zemlji pa čak i pripadnice lepšeg pola. Ali da se ne lažemo Niš je bio tada a i sada je leglo kriminala i neko će morati kad tad da se uhvati u koštac s'tim tako da PODRŠKA sa moje strane!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: