Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:41, 23. 11. 2020.

| Društvo

Sindikat iz Vranja traži prelazak škola na onlajn nastavu, u Leskovcu situacija nije alarmantna

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Škola
Deset obolelih učenika i 12 zaposlenih u leskovačkim školama; foto: Ljubica Jocić

Zato što je, kako kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika, broj zaraženih kovidom među učenicima i zaposlenima u školama u Vranju više nego zabrinjavajući, oni traže da Štab za vanredne situacije donese odluku o prelasku na onlajn nastavu. Da je situacija u srednjim školama nesigurna, ali ne alarmanta, kažu u Zavodu za javno zdravlje, a iz Školske uprave da od Štaba nisu dobili nijedan zahtev da neka škola iz grada pređe na onlajn nastavu. Kada je reč o Jablaničkom okrugu, nadležni kažu da za sada nema potrebe da se nastava realizuje na daljinu.

Po proceni USPR, situacija u vranjskim školama ne samo da je zabrinjavajuća, nego se i svakodnevno pogoršava.

Takođe, još je veći broj učenika i zaposlenih kojima je zbog bolesti člana zajadničkog domaćinstva ili slično, određena mera ograničenja slobode kretanja, tj. izolacija. U vezi sa tim, od vas zahtevamo da, prvenstveno u cilju zaštite života i zdravlja učenika i zaposlenih, odmah donesete odluku o obustavi nastave u svim školama na teritoriji Vranja, odnosno da se u saradnji sa Školskom upravom pređe na realizaciju onlajn nastave - stoji u saopštenju USPRS upućenom vranjskom Štabu.

Da je registrovan veći broj zaraženih u srednjim školama proteklih sedam dana kaže i epidemiolog Slađan Stanković, ali kako kaže, nema konkretne brojeve koliko je učenika i zaposlenih obolelo.

Situacija u školama nije alarmantna, ali je veoma nesigurna jer ima oboljevanja i u osnovnim i srednjim školama. Vršimo epidemiološko ispitivanje. Pogotovo se poslednjih 7 dana registruje oboljevanje u srednjim školama više nego u osnovnim, ima i obolelih nastavnika. Opet kažem, nije alarmantno, ali je činjenica da se virus širi po školama, to se pogotovo registruje od 16. do 22. novembra. Nameće se potreba da srednje škole pređu na onlajn nastavu kompletno s obzirom da tamo ima više obolevanja - kaže Stanković.

On dodaje da se grupa u kojoj je oboleo jedan učenik šalje na onlajn nastavu 2 nedelje, a ako su obolela 2 učenika celo odeljenje. Takođe, učenici koji u porodici imaju obolelu osobu, ne idu u školu.

Koliko je zaraženih u vranjskim školama Južne vesti nisu uspele da saznaju ni od načelnice Školske uprave Leskovac Marine Ilić a, kako kaže, Gradski štab nije uputio nijedan zahtev da neka škola pređe na onlajn nastavu.

Štab za vanredne situacije u Surdulici je dao preporuku i mi smo dali saglasnost da neke škole idu onlajn, takođe imamo i u Bujanovcu jednu školu. Kada je reč o Vranju, Štab me nije zvanično obavestio, jednom nedeljno sam tamo, ići ću ove nedelje i tražiti podatke. U ovom trenutku nemamo nijedan zahtev upućen nama od strane Štaba koja bi škola mogla da ide na onlajn - kaže Ilićeva.


Deset obolelih učenika i 12 zaposlenih u leskovačkim školama

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i načelnica Školske uprave Marina Ilić rekli su na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije u Leskovcu da situacija u leskovačkim školama nije alarmanta i da nema potrebe za potpunim prelaskom nastave na onlajn.

Cvetanović još i kaže da će posebna pažnja biti usmerena na škole i vrtiće, kako bi se u njima održala situacija koja nije alarmantna.

Za sada nema epidemijskog javljanja među decom i učenicima, postoje isključivo sporadični slučajevi, isključivo iz porodičnih kontakata. Javio se nešto veći broj obolelih među nastavnim osobljem i administracijom, koji su se takođe zarazili u porodici. Zato se smatra da i dalje nema potrebe da lokalna samouprava predlaže nadležnom Ministarstvu potpuni prelazak nastave na onlajn, ali ćemo pratiti situaciju iz dana u dan i donositi zajedno odluke u zavisnosti od nje - kaže Cvetanović.

Prema rečima Ilićeve, od 12. novembra do sada je obolelo 10 učenika u osnovnim i srednjim školama i 12 zapslenih.

Od 12. novembra do današnjeg dana u osnovnim školama ima 8 obolelih učenika, 4 nastavnika i jedno lice iz redova nenastavnog osoblja. U srednjim školama su obolela 2 učenika, 6 profesora i jedno nenastavno lice - kaže Ilićeva.

Ona je, kao i gradonačelnik, ocenila da situacija u školama nije alarmantna i da se nastavnici i učenici nisu zarazili u školama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja Marinkovic Stojanovic

    01:21 // 25. 11. 2020.

    Zato sto situacija nije alarmantna, Gimnazije zabranjuje svojim djacima da predju na online nastavu. Jer moramo odrzati privid da je sve ok, dok ipak nije.

  • SINDIKAT

    09:24 // 24. 11. 2020.

    SINDIKAT muva! Sve je ovo usmereno protiv i nije za! Ako ministar kaze da je nepotrebna online nastava, on valjda zna! Molim da mi se trajno dodeli sendvic!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: