Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 10. 8. 2023.

| Društvo

Sindikat niškog Kliničkog centra predlaže smenu ministarke Grujičić

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
Sindikat "Nezavisnost" traži smenu Danice Grujičić; foto: Vanja Keser

Sindikat Nezavisnost Univerzitetskog kliničkog centra Niš najavio je da će uputiti zahtev za smenu ministarke zdravlja Danice Grujičić iz, kako navode, više razloga. Neki od njih su to što nisu svim zdravstvenim radnicima povećane plate, izjava ministarke da lekari uzimaju prevelike godišnje odmore i nezainteresovanost da spreči odliv stručnih kadrova u inostranstvo.

Danica Grujičić Ne žele Grujičić na čelu zdravstvenog sistema; Foto: JV U otvorenom pismu, koje je potpisao predsednik sindikata Nezavisnost UKC Niš Miodrag Stojković, piše da se najavljenim povećanjem zarade, počevši od primanja za mesec septembar, koje se odnosi na samo jednu grupaciju zaposlenih u zdravstvu, unazađuje ceo zdravstveni sistem. Kažu da će ostali zaposleni, medicinske sestre i zdravstveni tehničari, na različite načine iskazati svoje nezadovoljstvo, a to će pacijenti prvi osetiti.

Obzirom da ste i Vi, do imenovanja za ministra zdravlja, bili direktan učesnik u pružanju zdravstvene zaštite, ne razumemo da ste do sad ostali nemi i slepi jer ste svesni da zdravstveni sistem ne čine samo zdravstveni radnici već svi zaposleni u zdravstvu i da jedni od drugih ne možemo. Svako ima svoju ulogu i svrhu postojanja i iz tog razloga Vas molimo da odmah utičete na izmenu predloga Vlade RS i svim zaposlenima povećate zarade jer u protivnom, tiho nezadovoljstvo može da se pretvori u glasno - navode u dopisu.

Sindikat se osvrnuo i na nedavnu izjavu ministarke Danice Grujićić da radnici zaposleni u zdravstvu "uzimaju prevelike godišnje odmore". Kažu da je broj dana godišnjeg odmora povezan sa brojem radnih sati, a da bi smanjenjem broja dana godišnjeg odmora automatski došlo do povećanja broja radnih sati.

STETOSKOP lekari zdravstvo KOSTA "Mnogi radnici i ne dožive penziju"; Ilustracija; foto: A. Kostić Mnogi radnici, baš zbog iscrpljenosti stresa na radnom mestu jer rade posao predviđen za veći broj radnika, zbog šikaniranja, vređanja i ko zna čega, i ne dožive penziju i baš iz tog razloga su zaposleni u zdravstvu veliki korisnici privremenih sprečenosti za rad - bolovanja, naravno uz minimalne zloupotrebe - kažu iz sindikata.

Navode da se na taj način stvara veštačka pojava viška radnika pa Vlada ima izgovor da je dovoljan, ponekad i veći, broj zaposlenih u zdravstvu. Ističu da se stiče utisak da niko nema nameru da spreči dosadašnji odliv stručnih kadrova.

Trebalo bi da kao vrh piramide zdravstva Srbije predložite da se radnicima krene sa isplatom toplih obroka, regresa, povećanjem zarada, poboljšanjem uslova rada, podelom radnih uniformi i obuće i ko zna čega sve, a ne da idete protiv radnika na čijem ste Vi čelu. Tako ne rade generali u ratu, a mi jesmo u ratu samo očigledno sa Vama - navode u zahtevu.

Sindikalci kažu da takim delovanjem ne žele Danicu Grujičić na čelo zdravstvenog sistema, predlažu njenu smenu i najavljuju da će na narednoj sednici Glavnog odbora Sindikata zdravlja Nezavisnost to i potvrditi.

Podsetimo, izjave ministarke Grujičić poslednjih dana izazivaju reakcije što građana, što lekara, pa su i niški kardiohirurzi tražili od ministarke da povuče predlog kojim se predviđa otvaranje bolovanja u trajanju od najviše dve nedelje jer smatraju da taj period mora biti duži ili će u suprotnom izgubiti poverenje pacijenata.

Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da će bolovanje trajati najviše 30 dana bez komisije, nakon čega je Grujičić promenila svoju odluku i usaglasila se sa njim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran

    11:24 // 29. 8. 2023.

    Pod hitno smeniti prvo direktora UKC Nis a onda i ministarku. Perišić je uništio niško zdravstvo.

  • Goran

    20:40 // 12. 8. 2023.

    Uništava srpsko zdravstvo

  • Milica

    17:08 // 11. 8. 2023.

    Predsednik Nezavisnosti, zna kako je u Londonu, a zna i da nije uspeo da bude clan Akademije nauka.
    Ako moze dobro bi mu doslo da bude ministar zdravlja.
    Sto se tice bolovanja i komisija, dobra je zarada i kod pacijenta pa onda i kod lekara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: