Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 21. 2. 2020.

| Društvo

Sindikat policije: Brojni razlozi da se rok za preregistraciju oružja produži

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
policija gužva
Gužve u niškoj policiji; foto: Vanja Keser/JV

Da je preregistracija oružja preskupa, te da građani masovno vraćaju oružje u policijskim stanicama jer nemaju novca i da se time stvaraju velike gužve, smatraju u Sindikatu policije i policijskih starešina, a zahtev da se produži preregistracija oružja poslali su i predsednku Vučiću. Predlog za pomeranje roka Skupštini Srbije podneli su i pojedini poslanici vladajuće većine.

Kako kažu u svom saopštenju, poslednjih nedelja stotine policajaca se obratilo sindikatu zbog problema koje imaju oko preregistracije oružja koje se zahteva po novom zakonu, a koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Policajci svedoče da su u policijskim stanicama neviđene gužve građana koji masovno vraćaju oružje jer su cene preregistracije po novim odredbama zakona previsoke.

Ne da je gužva, nego je haos od ujutru do uveče, a i subotom i nedeljom se radi - kaže jedan od niških policajaca.

U policijskom sindikatu upozoravaju i na mogućnost produbljenja crnog tržišta trgovine oružjem. oružje Građani vraćaju oružje; foto: Vanja Keser/ JV

Želimo da upozorimo, kao profesionalci dobro upoznati kako funkcioniše “crno“ tržište oružja, da će mnoga oružja, i duge i kratke cevi, preći u “ilegalu“, što je vrlo opasno sa bezbednosnog stanovišta. Ne sme se zanemariti ni afiniteti koje mnogi građani Srbije tradicionalno gaje prema oružju, da o kolegama policajcima i profesionalnim vojnicima i ne govorimo - kažu u Sindikatu.

Kao glavnu prepreku za preregistraciju u ovom sindikatu vide troškove koje legalno posedovanje oružja zahteva.

Uverenje o neosuđivanosti staje 200 dinara, lekarska uverenja koja su obavezna kako bi se posedovalo oružje koštaju od 2.000 do 5.000 dinara, taksa za preregistraciju pištolja i karabina 5.900 dinara, za “sačmaricu“ 2.800 dinara. Da bi posedovao pušku, držalac duge cevi mora da se učlani u Streljački savez što staje 3.000, da položi lovački ispit, 4.000 i godišnja članarina u lovačkim udruženjima od 12.000 do 24.000 dinara - kažu u Sindikatu.

Po njima, mnogi u Srbiji ne mogu da plate ovolike namete i po njihovom iskustvu, mnoge cevi će završiti skrivene, “crno“ tržište će drastično oživeti, a brojna krivična dela izvršena vatrenim oružjem, biće veoma teška za dokazivanje. Preregistracija Preregistracija i subotom i nedeljom; foto: Vanja Keser/ JV

Zbog toga traže odlaganje primene zakona, a u međuvremenu, do njegovog ponovnog stupanja na snagu, amandmanima izmeniti njegove odredbe i prilagoditi ovaj zakon realnosti u našoj državi.

Predlog za produženje roka Skupštini Srbije podneli su poslanici vladajuće većine, Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke i Đorđe Komlenski i Bojan Torbica, obojica iz Pokreta socijalista, koji se nadaju da će Skuština uvažiti njihov predlog.

Podsetimo, rok za građane koji poseduju vatreno oružje da preregistruju i zamene svoje isprave ističe za 2 nedelje, a većina lovaca traži da se taj rok pomeri za najmanje godinu dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lazar ristic

    21:46 // 16. 2. 2021.

    Ovim zakonom,se ide da narod od svog legalnog oruzja,mora da ide na nabavku nelegalnog oruzja,osmisljeno jos da budes clan nekog streljackog kluba,u koji nece nikad otici lice,samo pare da se uzmu,glupost,glupost,glupost......

  • Paškalj Prelić

    16:03 // 2. 3. 2020.

    Ko dosada više decenija poseduje oružje treba da zameni oružni list i plati samo troškove zamene. A prilikom sada nabavne dozvole da se odrede novi uslovi sa troškovima koji su primereni našim primanjima.

  • Zagor

    17:31 // 27. 2. 2020.

    Sta god da je u pitanju zamena je mogla da se uradi prilikom produzenja dozvole,bilo bi bezbolno i manje iritantno.Namet je ogroman a sto je najstrasnije pravosudni organi ako nekog kazne bice za bruku jer smo imali sada primr da su u jednom sudu pronevereni milioni a pocinilac dobije manju kaznu nego sto nije preregistrovao oruzje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: