Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 28. 1. 2022.

| Društvo

Sindikat prosvetara traži preispitivanje odluke o nastavi, kažu u školama na jugu stanje alarmantno

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Upozoravaju da je sve više zaražene dece i nastavnika; Ilustracija; foto: A. Kostić.

Iz Sindikata prosvetnih radnika Niša kažu da je epidemiološka situacija u školama alarmantna i pozivaju Tim za škole da preispita odluku da naredne nedelje srednjoškolci i stariji osnovci nastavu prate po kombinovanom, a najmlađi školarci po neposrednom modelu. Upozoravaju da takva odluka može imati loše posledice i traže prelazak na onlajn časove.

Sve je više dece i zaposlenih u niškim osnovnim i srednjim školama koji su pozitivni na kovid, tvrde iz Sindikata prosvetara i apeluju na nadležne da zato preispitaju odluku o nastavi.

Broj zaraženih raste svakodnevno, ali je u školama “stanje redovno”, pod kontrolom, sve funkcioniše savršeno! Pa nije tako, gospodo iz Ministarstva prosvete! Verovatno da ne raspolažete pravim informacijama! Informišite se bolje, koliki je realno broj zaraženih nastavnika i učenika u Nišu, Vranju, Leskovcu kao i u ostalim gradovima - navode iz Sindikata.

Gordana Arsić iz Sindikata prosvetnih radnika kaže da se situacija na terenu kosi sa onim što zaključuje Tim za škole i ističe da u jednoj srednjoj školi u Nišu sa posla izostaje desetak profesora, dok u nekim zaposleni prave novi raspored časova jer aktuelni ne mogu da realizuju.

Neki učitelji ne znaju šta da rade. Posao im se sveo na ulogu vaspitača jer samo čuvaju decu pošto ne mogu da prelaze novo gradivo s obzirom na to da dosta dece izostaje, a za osnovce od prvog do četvrtog razreda nema onlajn časova gde bi to nadoknadili - žali se Arsić.

Napominje i da su mnogi učitelji, nastavnici i profesori koji su stariji ili imaju hronične bolesti izloženi zdravstvenom riziku.

Podsetimo, iz Sindikata prosvetara već su upozoravali da je u Nišu zaraženo preko 1.200 učenika i oko 200 nastavnika, a zvanične informacije o broju zaraženih i o situaciji u niškim školama novinari Južnih vesti zatražili su od Tima za škole i Ministarstva prosvete, ali oni još ne odgovaraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Banda neradnička

    09:22 // 30. 1. 2022.

    A ta ista deca i prosvetari mogu u restorane kafice, pozorišta,bioskope.. tamo nema korone jel da!?Rade 200 dana u godini po 4,5 sati i to im je teško

  • Lenštine neotesane

    19:57 // 29. 1. 2022.

    Kako ih bre nije sramota, kao da nasa deca nemaju roditelje i ne znaju situaciju u skoli?Naravno, lakse im je da zevaju u lap top od kuce! Sramota!!

  • Istine radi

    22:37 // 28. 1. 2022.

    I pre korone je zimi bilo tek po 6-7 učenika u odeljenju, pa je nastave bilo. Problem je što u prosveti ima puno nastavnika sa hroničnim oboljenjima jer posao fizički nije zahtevan pa sve dok ste u stanju da na posao dođete možete i da radite, zbog čega je dobar deo nastavnika na bolovanju da se ne bi zarazio,a deo je već zaražen. Iako se čini da "ima ko će da radi" zapravo nema za sve predmete.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: