Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 9. 11. 2017.

| Društvo

Sindikat štrajkuje i traži smenu direktorke Zavoda za zaštitu spomenika Niš

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
elena vasic
Elena Vasić već 5 godina u v. d. stanju; foto: JV

Zbog toga što je Elena Vasić u v. d. stanju duže nego što to Zakon o kulturi propisuje, ali i zbog tog što je usvojila, kako kažu sindikalisti, sporan Pravilnik o radu, Sindikat Zavoda za zaštitu spomenika Niš stupio je u štrajk.

Elena Vasić je, navode u Sindikatu, imenovana za vršioca dužnosti Zavoda, još 29. decembra 2012. godine i do danas nije promenila status, iako prema Zakonu o kulturi, vršilac dužnosti može biti najduže godinu dana.

Situacija je dovedena dotle da će, ukoliko v. d. direktora ne bude razrešena dužnosti, Zavod ostati zaglavljen između pokušaja reformi sistema zaštite kulturnog nasleđa, sistema organizovanja javnih ustanova i političkih previranja, kao i neometane samovolje jedne osobe, a pride će ostati bez većine zaposlenih. Mi se tome oštro protivimo - kažu sindikalisti.

Oni dodaju da je sporan i Pravilnik o radu, koji je usvojen 15. maja ove godine, pa čak i da je protivzakonit.

Donošenjem Pravilnika o radu, v. d. direktorka je ne samo kolektivno ugrozila prava zaposlenih, već je degradirala i instituciju Upravnog odbora i samu funkciju direktora, uzurpirajući pri tom i prava koja su u domenu Ministarstva kulture i Vlade, jer od njih nije pribavljena saglasnost za sporni Pravilnik - rekli su u Sindikatu.

Jednosatni štrajk upozorenja je, kažu otpočeo danas od 12 sati.

Inače, novinari Južnih vesti su mejlom uputili pitanja v. d. direktoru Eleni Vasić u vezi sa trenutnom situacijom u Zavodu, ali još nisu dobili odgovor.

Podsetimo, ovo nije prvi put da sindikalisti Zavoda traže smenu Vasićeve. Zbog rušenja ugleda ustanove, lošeg rukovođenja i pritisaka na zaposlene sindikat Zavoda je od Ministarstva kulture tražio njeno razrešenje još 2015. godine.


Problemi u vreme mandata Elene Vasić

Pre dve godine je zatrpana bazilika kod Bele Palanke, a kako su tada istakli u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, niški Zavod, uprkos obavezi, nije pokrenuo postupak zakonske zaštite bazilike, pa nije bilo drugih mogućnosti do da se dozvoli da auto-put pređe preko nje.

Iste godine, odlukom direktorke Zavoda iz Niša, "Nišvilu" nisu odobrene sve lokacije u Tvrđavi, čime je dovedeno u pitanje održavanje ovog festivala. Nakon dve žalbe, Republički zavod je poništio ovu odluku.

Nedavno je saniran Spomen-park Bubanj, za šta su građani izdvojili čak 20 miliona dinara. Međutim, uprkos tome, park je nezavršen i neočišćen, a sama javna nabavka za sanaciju bila je sporna.

Pre nekoliko nedelja, Elena Vasić je zabranila je arhitekti Zavoda Miletu Veljkoviću da prisustvuje sednicama gradskog Saveta za kulturno stvaralaštvo. Međutim, ona je to demantovala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    19:25 // 10. 11. 2017.

    @Jovo-o ukusima ne vredi raspravljati.

  • Dragoljub J.

    00:23 // 10. 11. 2017.

    Zašto lagati sebe i mladost ove zemlje koja odlazi u talasima: ovde se najlepše živi od preletaštva! Ne treba ti radni staž, nemaš rezultate, prosečan si u svemu, ali si snalažljiv i prilagodljiv - lansira te jedna vlast, umije druga, pomiluje treća i ti si već iznad zakona, iznad svake logike i morala. Pet godina tako neko drži ovu ženu u v.d. mandatu!? Pa takav zakon ne postoji ni u Ruandi!!

  • Radim

    19:54 // 9. 11. 2017.

    Dokle bre vise??????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: