Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:19, 25. 8. 2021.

| Društvo

Sindikati JKP "Mediana" najavili štrajk za danas, pa ga "zamrzli" nakon obećanja nadležnih

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Kamion smeće Mediana
Na sastanku dogovoreni i precizirani rokovi; Ilustracija; Foto: Vanja Keser

Nakon što su za danas najavili štrajk upozorenja sa zahtevima da se uradi sistematizacija, potpiše kolektivni ugovor i reši problem voznog parka i spreči operativni kolaps firme, predstavnici 6 sindikata niškog JKP Mediana od njega su odustali. Iz ovih sindikata kažu da je štrajk "zamrznut" nakon sastanka sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, većnikom Miroslavom Đokićem i direktorom Mediane Ivanom Mihajlovićem koji su im obećali rešenje, a sindikalisti ističu da će ako dogovori ne budu ispoštovani štrajka ipak biti.

Neki od zahteva zbog kojih su pre nedelju dana sindikati za danas u Mramorskoj zakazali štrajk jesu da se što pre potpiše kolektivni ugovor, da se zarade isplate po zakonu, kao i da se preduzeće rastereti od administracije.

Zahtevaju i da oni koji godinama rade na zameni i na određeno budu zaposleni na neodređeno, kao i da se reši pitanje voznog parka i spreči operativni kolaps firme.

Nakon najave o štrajku i dopisa sindikata nadležnima, u ponedeljak su se sindikalisti sastali sa gradonačelnicom, većnikom i direktorom preduzeća.

Prema rečima predsednika sindikata "Sloga" Zorana Jovanovića, tada su dogovoreni rokovi za ispunjenje njihovih zahteva.

Štrajk je zamrznut jer nas je gradonačelnica u ponedeljak pozvala hitno na sastanak. Pre toga nije htela da reaguje. Kada je videla da je to malo ozbiljnija stvar, imali smo sastanak i on je trajao dugo, od 15 skoro do 18 sati. Dogovorili smo se oko nekih stvari i precizirali rokove. Ako oni ne budu ispoštovani, idemo dalje - kaže Jovanović.

Da štrajk nije odložen već "zamrznut" tvrdi i predsednik sindikata "NAIS" Miroslav Spasić, koji kaže da od zahteva nisu odustali.

Štrajk nije odložen nego je trenutno zamrznut. Čekamo da vidimo da li će rokovi biti ispoštovani. Ako ne budu, biće štrajka. Nismo odustali od naših zahteva - navodi Spasić.

Kako objašnjava predsednik "Samostalnog sindikata" Grozdan Mitić, na sastanku je, između ostalog, dogovoreno da kolektivni ugovor bude završen do septembra i da socijalni program kojim bi se preduzeće rasteretilo od administracije bude gotov do oktobra.

Da je do sastanka došlo i da je na njemu dogovoreno ispunjenje onih zahteva koji su realni, potvrđuje za Južne vesti gradonačelnica Sotirovski.

O tome šta je tačno dogovoreno na sastanku, od većnika zaduženog za komunalne delatnosti Miroslava Đokića i direktora JKP Mediana Ivana Mihajlovića nema odgovora do objavljivanja ovog teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gabor

    20:12 // 26. 8. 2021.

    Znači raspad sistema

  • Miki

    08:58 // 26. 8. 2021.

    Strajk se en prekida nakon obecanja, nego nakon ispunjenja zahteva!
    Sta je ovo sa nasim narodom!?

    • Zlobnik

      16:35 // 26. 8. 2021.

      @Miki : Čime će da ih uslove da im ispune zahteve ? Svojom stručnom kvalifikacijom, nesebičnim zalaganjem, drugarskom solidarnošću, empatijom, simpatijom...
      Svima su vezali kamen oko genit... guše i šta će da bude ? Ništa !

    • Razbibriga

      19:15 // 26. 8. 2021.

      A, sta ocekujes, druze, taj Predsednik Mitic je clan sns-a, svaki
      direktor mu je menjao radno mesto i platu, na bolje ! Mnogo ga briga za sindikat, vazno da ima funkciju u Republici !

  • juhu, kupiće mašinu za presađivanje drveća sa korenom, nema više seče

    07:02 // 26. 8. 2021.

    kupiće usisivače za čišćenje opalog lišća, neće više saditi drveće čije lišće se ne komprimuje...obezbediće ljudima alatke, neće po trotoarima ispod očerupane metle ostajati ispljuvci žvaka i šlajmerice...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: