Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 1. 5. 2020.

| Društvo

Sindikati: Radnici u strahu da će teret pandemije pasti na njihova leđa

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Kentaur
Iz Sindikata kažu da su radnici 1. maj dočekali u nehumanom karantinu, depresiji i strahu, Ministar Đorđević kaže da radnička prava nikad nisu bila na višem nivou; Ilustracija: M. D. /JV

Međunarodni praznik rada radnici u Srbiji dočekali su u vanrednom stanju. Ni ovog 1. maja nema masovnijih radničkih protesta, a nema ni tradicionalnog roštiljanja i uranaka. Sindikalisti su saglasni u tome da su radnici njihov praznik dočekali u nehumanom karantinu, represiji, depresiji i strahu, a da je pandemija izgovor za već prisutnu recesiju i stagnaciju plata. Sa druge strane, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević kaže da u Srbiji radnička prava nikada nisu bila na višem nivou.

Kršenje prava radnika, neodgovorni polodavci, niske plate, nesigurna radna mesta, rad nedeljom, loša zdravstvena zaštita radnika, gubitak posla, socijalno nepravedno društvo, problemi su sa kojima su radnici u Srbiji i ove godine dočekali njihov praznik i protiv čega će se, kako kažu iz Sindikata “Sloga”, “Nezavisnost” i “Saveza samostalnih sindikata Srbije”, boriti ubuduće.

Posle pandemije će, kažu iz Sindikata “Nezavisnost” uslediti ozbiljna ekonomska kriza u kojoj po radnike stvari lako mogu biti gore, uz paralelno ekstremno bogaćenje magnata koji onda kupuju medije, političare i takozvanu stručnu javnost.

Geslo „ćuti i budi zadovoljan što imaš kakav-takav posao i što te preterano ne maltretiraju“, sa ponovo raširenim strahom od gubitka posla – ima sve širu primenu. U takvom svetu, sindikata nema ili su oni dodatni osigurači vlasti i poslodavaca, sa prvenstvenim zadatkom da neutrališu povremene izlive besa radnika i marginalizuju oblike njihovog samoorganizovanja - navode iz Sindikata “Nezavisnost”.

Država, kako kažu, mora da bude socijalno odgovorna i da radi u interesu svojih građana.

Političari su ljudi posebnog kova – oni znaju šta narod i radnici žele iako ne razgovaraju sa njima. Zapravo, oni nas preziru i drže za pokorne budale, što smo mi svojim ćutanjem, ali i previše pristojnim reakcijama – i zaslužili. Najgora pretnja onima koji su okupirali državu je da na izborima glas naš videti neće i da im nijedan zakon i uredba neće proći ćutke. Naše poverenje se mora zaslužiti na delu - navode iz Sindikata.


"Sloga": Radnici u Srbiji 1. maj dočekuju u represiji i depresiji

Iz Sindikata “Sloga” kažu da je u situaciji sa virusom korona došla do izražaja naklonost vlasti prema stranim investitorima koji radnike tretiraju kao jeftinu radnu snagu koja je otpuštana ili ucenjivana da radi suprotno od onoga što je zdravstvena struka propisala i da se radnici pitaju da li će teret pandemije pasti isključivo na njihova leđa.

Otužno je, međutim, to što su i vlast i takozvana “struka” tokom pandemije bili nemi na radničke vapaje iz niške i leskovačke Jure, ali i drugih firmi i državnih ustanova, ćuteći o problemima dopuštali su njihovu najgrublju eksploataciju, hapšenje i progon sindikalnih aktivista, dok sa druge strane ta ista “struka” čvrsto stoji na stanovištu da se narod drži i dalje u “policijskom karantinu” od 60 sati, bez razložnog objašnjenja i logike - navode iz “Sloge”.

Da je kriza još jednom pokazala vrednost svih zdravstvenih radnika, trgovaca, apotekara, pekara, građevinara i svih onih koji su retko u fokusu javnosti ili zbog epidemioloških mera ne mogu da rade, smatraju u "Savezu samostalnih sindikata Srbije".

I nije dovoljno da im se samo zahvaljujemo aplauzom, već su njima i svim ostalim zaposlenima potrebne veće plate, bolji uslovi rada, uključujući i bolju zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da ova kriza može biti prekretnica i putokaz vlastima i poslodavcima da ulažu u radnog čoveka, koji jedini stvara materijalnu vrednost i od čijeg rada zavisi svaki profit preduzeća i budžet zemlje - kažu iz Saveza.

Oni pozivaju neodgovorne poslodavce da ne smanjuju plate, ne otpuštaju radnike da vode računa o radnom vremenu i bezbednosti na radnim mestima i poručuju im da neće moći da profitiraju od sadašnje situacije, niti da krše radnička prava.


Ministar Đorđević: Zaštitili smo radnike i njihova prava

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević kaže da u Srbiji radnička prava nikada nisu bila na višem nivou i da je ponosan na to što je država zaštitila radnike i njihova prava, piše N1.

Obezbedili smo povećanje plata i svakog dana osluškujemo njihove potrebe trudeći se da i u ovim teškim i izazovnim trenucima za našu zemlju pronađemo način da im izađemo u susret i njihov položaj podignemo na viši nivo - rekao je Đorđević.

Kako kaže, građani Srbije imaju obezbeđena sva prava i velike mogućnosti za napredak u svakom smislu.

Dodao je i to da će se Vlada potruditi da obezbedi posao i onim državljanima koji su došli iz inostranstva toko epidemije, ukoliko oni to žele.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    11:53 // 2. 5. 2020.

    Bedni su srpski sindikati.Nigde u svetu sindikat ne radi u korist gazdi.Da li su se oglasili u ovom vremenu i stali ispred radnika.Ne znaju da ih u vreme ogranicenja vlast koristi da proizvode za stranog poslodavcaOvakav zakon koji izbaci ovakvog ministra je katastrofa.Vidimo kako zastitise ljude u Juri i ostalim fabrikama.Jaka srpska privreda.

    • Ouzo

      19:06 // 2. 5. 2020.

      Nemam nameru da branim sindikate, cinjenica da nisu ni 5% u poredjenju sa sindikatima Francuske,Grcke Italije ili Spanije(cast izuzecima ).
      No,zarad istine, nijedna otvorena,subvencionisana, fabrika od strane Vucica ne dozvoljava sindikalno organizovanje ! Kada se nadje par njih,hrabrih,da povede inicijativu,uz pomoc centrala sindikata,vrlo brzo bivaju proganjani ,kaznjavani i otpustani !

  • penzos

    10:09 // 2. 5. 2020.

    Nego ce na cijim ledjima?
    Bogati ce i ovim biti jos bogatiji,a siromasni siromasnijim.
    Tako je uvek bilo i bice.

    • Bata Petrović

      13:32 // 2. 5. 2020.

      TAKO je, jer je srpski narod IZUZETNO NEPROSVEĆEN I ZLOBAN!!
      BOLJE NE ZASLUŽUJE!!!!!!!

  • Fizikalac

    23:46 // 1. 5. 2020.

    Pa na radničkim leđima će se slomiti sve ovo. Neće valjda na poslaničkim?!? Radnici i poljoprivrednici izdržavaju ovu zemlju a ne političari. Setimo se kako je predsednik sindikata potpisao nove ugovore o radu koje prvo nije hteo,ali su ga pitali odakle stan njegovoj ćerki, pa 300000rsd od naplacenog puta i tako dalje. Jeftina radna snaga je zamenjiva lako,a tu su subvencije od države. Rasulo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: