Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 18. 4. 2022.

| Društvo

Sindikalni protest radnika iz cele Srbije 1. maja ispred "Jure" u Leskovcu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Jura Leskovac
Očekuje se dolazak radnika iz cele Srbije; foto: M. M.

Zbog, kako navode, velikog broja poslodavaca u Leskovcu koji ne poštuju radnička i sindikalna prava i brane sindikalno organizovanje, Savez samostalnih sindikata Srbije za 1. maj ispred fabrike Jura u Leskovcu zakazao je protest. Očekuje se između 1.500 i 2.000 radnika iz cele Srbije, a osim protesta, po rečima potpredsednika sindikata Duška Vukovića, biće obeležen i Međunarodni dan rada.

Vuković ističe i da protestom žele da pokažu da sindikalne organizacije nisu neprijatelji poslodavaca, već ravnopravni partner, kao i da je sindikalno organizovanje dozvoljeno konvencijama međunarodne organizacije rada i Ustavom Srbije.

Jednoglasno i zajednički smo odlučili da to bude Leskovac. U tom gradu imamo primere poslodavaca koji ne poštuju radnička i sindikalna prava, brane sindikalno organizovanje. Očekujemo veliki broj radnika iz cele Srbije. To neće biti samo protest, to će biti i obeležavanje značajnog datuma u istoriji sindikalnog i radničkog pokreta - kaže Vuković.

Međunarodni praznik rada obeleževa se i kao podsećanje na demonstracije radničkog pokreta u Čikagu, održane 1886. godine.

Obeležavamo taj datum i šaljemo poruku kako našim članovima i zaposlenima Srbije, tako i svetu kapitala i politike da se pre svega poštuju zakoni ove zemlje, da se poštuje Ustav ove zemlje i da radnici isto imaju interes kao što ga ima poslodavac za profitom, a to je da imaju dobre, bezbedne i zdrave uslove rada i dobre zarade - ističe Vuković.

Podseća i da se 1. maj kao praznik rada u Srbiji slavi od 1893. godine, ali i poziva i sve radnike drugih sindikalnih organizacija da se pridruže na protestu i obeležavanju Međunarodnog dana rada, jer je, kako kaže, izuzetno bitno da se radnici bez obzira na to iz kojih sindikata dolaze, tog dana ujedine i nastave borbu za prava koja su im sve više ugrožena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Koki

    06:25 // 19. 4. 2022.

    Ispred trznih centara isto...ispred svake radnje koja radi organizovati protest...jer ne samo da rade za prvi maj,rade i za uskrs,bozic,dan drzave....ovo nije kapitalisticko ovo je robovlasnicko drustvo.

  • Nenad marinkovic

    02:11 // 19. 4. 2022.

    Bravo niko nikad da kaze bre vecito treba radnici a niko im ne valja i dokle bre a pricamo samo Ma Bravo bre

  • Goca

    01:55 // 19. 4. 2022.

    Napustali ste njive i motike za vreme Tita da radite u fabrikama, pa prethodnih nekoliko godina dozvoliste da se obradiva polja svetski poznate paprike pretvore u fabrike od strane onog ko vam je rekao: “Ja cu da budem novi Tito”... I sada cete da se “igrate” proslave 1. maja... Sta je sa vama ljudi??? Prosvestite se vec jednom!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: