Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 23. 4. 2019.

| Društvo

Širom Niša odvaljene fasade i improvizovane ograde na terasama [foto]

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Fasada
Rizično za prolaznike; Foto: Vanja Keser

Mnogo ljudi svakodnevno prolazi ulicama u centru Niša, a da nisu ni svesni da im je zbog fasada koje se raspadaju ugrožena bezbednost. Desetine zgrada sa kojih otpadaju delovi zabeležio je fotograf Južnih vesti i to samo na potezu od Šivare do "Šojke", a još niko nije kažnjen zbog takvog stanja fasada.

Fasade zgrada Imaju li stanari para da poprave fasade? Foto: Vanja Keser Iako je građevinska inspekcija nedavno reagovala posle pada orgade sa terase na Trgu učitelj Tase, kao i u zgradi u Ulici Nade Tomić sa koje preti da se obruši fasada od opeke, zasad još nikome nisu, kako kažu, pisali prijave po Zakonu o stanovanju. Inspektorka Marina Živulović kaže da je profesionalnim upravnicima i skupštinama stanara ostavljeno vreme da se snađu sa novim pravilima i obavezama.

Još nismo pisali prekršajne prijave jer i sami upravnici zgrada još ulaze u posao i hoćemo da im omogućimo da se snađu. Prvo preventivno, da ne ispadne da odmah idemo restriktivno. Objašnjavamo im neke stvari, a još se teže snalaze upravnici zgrada izabrani od zajednice stanara. Ne znaju da moraju da imaju tri ponude, nisu sklopili ugovore sa firmama ili te firme nemaju deo koji održava građevinski zgrade - objašnjava inspektorka.

Svi stanovnici, dodaje, očekuju da će Grad da reaguje i popravi kritične fasade. Međutim, po Zakonu su sami stanari preko svojih upravnika dužni da poprave fasade, a naročito one koje ugrožavaju živote. Ipak, postoji mogućnost i da lokalna samouprava u takvim slučajevima reaguje i popravi opasne delove zgrade, a onda ispostavi račune stanarima.

Ipak, ovako nešto se u Nišu nije desilo. Iz Gradske kuće kažu da za popravke zgrada nema ni stavke u lokalnom budžetu i podsećaju da je svako dužan da održava svoje. Zgrada fasada terasa Za investiciono održavanje nije potrebna posebna dozvola, tj. ako se spoljašnost zgrade vraća u prvobitno stanje; Foto: Vanja Keser

Ovo kaže i inspektorka.

Oni moraju da imaju svoje godišnje planove i fondove. Zgrade su jako stare, zahtevaju dosta ulaganja, a svi su suzdržani kada treba da se plate takve stvari. Ili nemaju, ili su u pitanju staračka domaćinstva, hiljadu razloga nađu da to ne skupe, a moraju. Tako da svi skupe neke minimume za ta izdvajanja pa fondovi budu mali i nemaju ništa od toga - dodaje inspektorka.

Navodi i da sezona kvarova na zgradama tek dolazi sa kišnim periodom. Tek tada očekuje prijave, a ukoliko inspekcija uoči da zgradom upravlja neko ko razume Zakon, kaže da će odmah krenuti sa kažnjavanjem.

Inače, po zakonu su kazne od 5.000 do 150.000 za fizička lica, dok za pravna lica i stambene zajednice idu i do 2 miliona.


Stanari: Prikupljanje novca za popravku trajaće godinama

S druge strane, stanari kažu da je reč o preskupim radovima za koje ne mogu brzo da prikupe novac. Stanovnik jedne niške zgrade, kojoj je potrebna popravka krova koji prokišnjava, navodi da će proći nekoliko godina dok naprave fond za ove radove.

To će koštati 80.000 do 100.000 dinara svaki stan. Trebaće nam nekoliko godina da prikupimo toliko para u zajedničkom fondu, koliko je potrebno da popravimo krov. A nisu baš svi stanari u mogućnosti da iz svog budžeta plate toliku cifru - kaže ovaj Nišlija.

Podsetimo, početkom aprila ograda je pala na auto na Trgu učitelj Tase, kada se čovek naslonio na nju, dok je krajem avgusta sa zgrade u Ulici Vojvode Mišića obrušio veliki betonski deo koji je pao ispred ulaza zgrade sa 16. sprata.

U oba slučaja niko nije bio povređen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    21:15 // 23. 4. 2019.

    Popravi se i ispostavi račun zgradi na otplatu. Nema pitanja oko nekih stvari, kao što je na primer ona ploča od par tona što je pala kod doma zdravlja. Dok sam živeo u kući čim mi malo popusti deo na fasadi ili crep, odžak.. trčim pa popravljam da nekom ukućanu ne padne na glavu. Ne vidim zašto bi stanje zgrade bilo nečiji tudji problem osim onih što tu žive.

  • Huawei

    17:48 // 23. 4. 2019.

    Bože, koliko pravednika na jednom mestu. Sve ste rešili u svojim životima. Samo još fasade niste rešili. Putevi su pravi, trotoari sređeni. Parkovi čisti, đubreta nema ni navidiku. Parkinzi obeleženi, svi ga naravno plaćaju, UREDNO, a tako se isto i parkiraju. Nema bahatih. Muzika ne bičuje sa svih strana, pa ni posle ponoći. Ponašate se pristojno na ulici. Nema redova, nema gužve. Sve je rešeno.

  • rece covek

    15:31 // 23. 4. 2019.

    Pukne ti cev u kupatilu,a ti saznas kad procuri sprat ispod tebe,a ne vidis fleku na fasadi od tvoje vode,a TI TREBA DA PLATIS SANIRANJE.Vide se fleke na fasadama zgrada i zna se iz cijeg su stana. NA ODGOVORNOST.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: