Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 30. 3. 2015.

| Društvo

Situacija u poplavljenim selima slična jučerašnjoj

Autor:S. Janačković, J. CanićIzvor:Južne vesti
poplava
Put od Tešice do Donje Toponice (foto: Vladimir Petrović)

Štabovi za vanredne situacije niških opština nadgledaju situaciju u selima ugroženim poplavama od izlivanja Nišave, Južne Morave ili bujičnih potoka. Kako kažu, situacija zasada stagnira i stanovništvo nije ugroženo, ali su neophodne hitne reakcije gradskog Štaba. 

Južna Morava koja se izlila u atarima sela Donja Toponica, Donja Trnava i Mezgraja prekrila je uglavnom poljoprivredno zemljište i još ne predstavlja opasnost za meštane, kažu u Štabu za elementarne nepogode niške Opštine Crveni Krst. 

Međutim, zbog najavljenih padavina za popodne, na kritična mesta biće poslate dežurne ekipe. Nisava Nišlije zabrinula mogućnost da reka izađe iz korita

Nema bitnih promena na gore koje bi ugrožavale stanovništvo. Predstoji da na sastanku odredimo dežurstva i Gradu uputimo saopštenje - kaže šef Radne grupe Štaba Vlastimir Petrović.

Prema hidrološkom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Južna Morava kod hidrološke stanice Aleksinac dostići će granicu vanredne odbrane od poplava, a na pritokama Južne Morave vodostaji će se kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

Nivo Nišave u širokom koritu u centru grada ne raste.


Gradski štab mora sagledati Novo Selo

Nadležni iz Opštine Palilula obišli su meštane u Novom Selu gde je zbog izlivanja podzemnih voda pre dve nedelje bilo poplavljeno stotinak kuća, kao i Donje i Gornje Međurovo i Belotinac i utvrdili da su kanali puni bujične vode koja se razliva kroz polja.

Predsednik te opštine Boban Džunić očekuje da će gradski Štab za vanredne situacije preduzeti sve mere kojima bi sprečio da se poplave u Novom Selu ponove.

Iako stanovništvo od samih poplava nije ugroženo, ali Institut za javno zdravlje upozorava, što mi od avgusta potenciramo, da tamo voda nije za piće, kao i da poljoprivredni proizvodi koji će se uzgajati na tom zemljištu nisu za upotrebu - kaže Džunić.

Sa Šefom gradskog Štaba za vanredne situacije Žarkom Rankovićem od jutros nismo uspeli da stupimo u kontakt. 


Kutinska reka se povlači, oštećen bedem

Iako je postojala opasnost od izlivanja Kutinske reke, prema rečima predsednika Skupštine Gradske opštine Niška Banja Saše Jovanovića, ona se povukla i više nema rizika.

Došlo je do velikog povlačenja u odnosu na juče. Na sreću, nema oštećenih objekata, ali kako se vodostaj smanjio, utvrđeno je da je odbrambeni bedem oštećen na dva mesta  - kaže Jovanović.

Niska-Banja Žitelji Niške Banje iz Ruzveltove ulice sami se organizovali da otpuše kanale. Ovako je bilo juče, danas je voda opala (foto: Vanja Keser)On navodi da je bedem oštećen kod Prve Kutine, kao i u naselju Nikola Tesla kod Ulice kragujevačkog oktobra. Ističe da je neophodna hitna sanacija bedema, jer ako dođe do povećanja vodostaja, on može biti probijen.

Jovanović kaže da je situacija bolja i u Ruzveltovoj ulici u Niškoj Banji, gde se voda, nakon što su meštani samo prokopali kanal, skoro potpuno povukla.

Nakon što su meštani, uz saglasnost Gradskog štaba za vanredne situacije, prokopali kanal, voda je počela da otiče. Očišćen je i kanal pored puta. Desetak kuća koje su bile pod rizikom, sada više nisu - kaže Jovanović.

Kaže da objekti nisu oštećeni, “jer voda nije ušla u kuće, već je na sreću došla praktično do praga”, kao i da ekipe iz Opštine dežuraju na terenu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: