Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:41, 17. 4. 2020.

| Društvo

“Skajp” suđenja i na jugu, pravnici ih ocenjuju kao eksperiment

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skajp
"Skajp" suđenje neustavno; Ilustracija; foto: flickr.com/Javier Linares

Osim u Dimitrovgradu i Prokuplju, suđenje putem “Skajpa” u vreme vanrednog stanja nije bilo praksa sudova na jugu Srbije. Profesor Ustavnog prava Tanasije Marinković, ali i drugi pravnici kritikuju ove odluke, tvrdeći da su neustavne jer krše prava na pravično suđenje i pravo na javnu raspravu. Traže od Ustavnog suda da se izjasni.

“Skajp” presuda iz Dimitrovgrada od pre nekoliko nedelja prva je takva u Srbiji.

Čovek je osuđen na 3 godine zatvora zbog kršenja mere samoizolacije, iako se nije pojavio u sudu.

Navodno je još jedno takvo suđenje održano u Prokuplju, a u ostalim sudovima na jugu, prema zvaničnim podacima, ovako se nije sudilo prethodnih dana.

Ovo je regulisano najnovijom Uredbom MInistarstva pravde koja je proistekla u periodu vanrednog stanja, a kako kaže profesor Marinković, to je novo poglavlje u kršenju neodstupnih ljudskih prava, onih u koja se ne sme zadreti ni u vanrednom stanju.

Prvo pravilo u tom pogledu jeste da ni u vanrednom stanju nisu dopuštene mere odstupanja od određenih, izričito navedenih prava zajemčenih Ustavom. U pitanju je prošireni krug apsolutnih ljudskih prava u koji spadaju i pravo na pravično suđenje i pravna sigurnost u kaznenom pravu (član 202 stav 4 Ustava) - rekao je Marinković, aprenosi Danas.

Pravo na pravično suđenje znači da „svako ima pravo da nezavisan, nepristrasan i zakonom već ustanovljen sud, pravično i u razumnom roku, javno raspravi i odluči o Š…Ć optužbama protiv njega“ (član 32 stav 1 Ustava).

Pravo na javnu raspravu, kao deo složenog prava na pravično suđenje, podrazumeva na prvom mestu prisustvo optuženog na glavnom pretresu, a onda i delotvorno učešće na njemu - pojašnjava profesor.

Sličnog mišljenja je i predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski koji, kako kaže, ne zna zbog čega bi bio problem da se onom koji je kršio samoizolaciju sudi nakon perioda izolacije i testiranja.

"Skajp" suđenja nisu sama po sebi loša, ali nije mi jasno zašto ih je potrebno sada držati. Izloženi smo strašnom eksperimentu koji je u krivičnom pravu nedopustiv - kazao je Beljanski.

Iz Alumni kluba Pravosudne akademije pozivaju Ustavni sud da se što pre izjasni o svim problematičnim uredbama donetim u vanrednom stanju. To je, kako kažu, jedini način da se reši pitanje njihove primene i “otklone neopravdane kritike na račun pravosuđa”.

AKPA poziva sudije da se odupru svakoj vrsti pritisaka, sa bilo koje strane oni dolazili, te da i u toku vanrednog stanja sude nepristrasno i pravično u skladu sa vlastitim tumačenjem prava i procenom činjenica - piše u saopštenju.

Podsetimo, pored "Skajp suđenja", pravnici su kritikovali i odluke o uvođenju vanrednog stanja i zabrani kretanja i njih su okarakterisali kao protivustavne. O merama se negativno izjasnio i 21 poslanik evropskog parlamenta koji su o tome pisali komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju, i ukazali na “ekstremno uznemirujuću” situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

Sve pomenute mere donete su u okviru borbe sa pandemijom virusa korona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    11:56 // 17. 4. 2020.

    Skajp suđenja.Kod nas moze sve

  • Pravnik

    10:53 // 17. 4. 2020.

    Oni što su doneli te presude, moći će da ih upotrebe samo kad odu u wc. Ima da padnu kao zrele kruške.

  • profa

    10:33 // 17. 4. 2020.

    skajp okrivljeni nije dostupan, molim vas pokušajte kasnije, hvala .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: