Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 22. 5. 2018.

| Društvo

Skidaju žvake i prljavštinu sa šetališta u centru Niša

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
masina zvake
Specijalna mašina koja čisti žvake i fleke sa pločnika; foto: JKP Mediana

Dubinsko čišćenje i uklanjanje žvaka sa centralnih niških trgova, parkovskih staza i šetališta počelo je pre nekoliko večeri. Kako kažu u Javnom komunalnom preduzeću Mediana, planirano je da se očisti površina od oko 20.000 kvadratnih metara, a to će novcem svih građana biti plaćeno oko 4 miliona dinara.

Da su žvake “zatrpale” centar Niša nedavno su ukazali građani koji su se obratili Južnim vestima, a direktor Mediane Dragoslav Pavlović ističe da je ovo prvi put da se pločnici čiste na ovaj način.

Kroz Program poslovanja za 2018. godinu smo predvideli dubinsko pranje i čišćenje javnih površina u gradu pošto smo svi svesni da imamo sivilo na ulicama i da su granitne ploče koje su postavljene još u vreme kad se gradio podzemni prolaz izuzetno prljave. Na koji god semafor ili pešački prelaz da stanete, ispred pekare ili neke radnje na šetalištu i trgu, imate gomilu zalepljenih žvaka - kaže Pavlović.

žvake Žvake na svakom koraku na centralnom niškom trgu; foto: čitalacObjašnjava da je u planu da se očiste Trg kralja Milana, Obrenovićeva ulica, Ulica Nikole Pašića, Trg Republike, prostor ispred Narodnog pozorišta, Sinđelićev trg, a da službe Mediane trenutno odlučuju o novim površinama, pošto je količina uvećana u odnosu na prvobitni plan.

Verovatno će se čistiti Svetosavski park i ulice koje su frekventne. Inicijalno je bilo predviđeno da se očisti 12 hiljada kvadrata i vrednost javne nabavke je bila 4 miliona, ali firma koja je bila najbolji ponuđač za tu površinu je tražila oko 2,5 miliona dinara. Tako da mo potpisali ugovor, a to dozvoljava javna nabavka, za predviđenu vrednost od 4 miliona, a biće očišćeno oko 20.000 kvadrata - objašnjava direktor JKP “Mediana” - kaže Pavlović.

U JKP Mediana objašnjavaju da čišćenje radi specijalnom mašinom koja radi na principu vodene pare i biorazgradivog deterdženta, kao i da one ne oštećuju pločnike. Za ovaj posao niško javno preduzeće je angažovalo firmu Eurokom iz Novog Sada.

Mediana nema takvu vrstu mašine, koja je specifična i košta oko 30 miliona dinara. Ta mašina je izuzetno skupa da bismo je kupili, a takva vrsta čišćenja ne mora možda da se radi svake godine. Videćemo kako će se pokazati ove godine - objašnjava Pavlović.

On je najavio da se u narednom periodu planira zamena opreme savremenijim čistilicama, jer se za pranje gradskih ulica, ističe, trenutno koriste FAP kamioni, stari i po trideset godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zavejani grad

    19:11 // 22. 5. 2018.

    Da su svi "viskovi" ovog grada po malo grebali po plocicama za godinu dana bi ocistili...Ali avaj medijana I gorica nemaju kapaciteta Ni da osisaju travu,obeleze ulice,zakrpe rupe.... gospodo SNS,DS,DSS,SPS....svi ste podjednako krivi...spahle u sake pa na kolena...

  • Svetislav Jovanovic

    17:46 // 22. 5. 2018.

    Bravo za direktora Dragoslava Pavlovica koji ima viziju za bolju buducnost grada Bravo za menadzment! Konacno da se firma dovede u red!!!

  • sugradjanin

    16:31 // 22. 5. 2018.

    Pokosite grad,a za zvake i slicne stvari naplacujte kazne.Bice onda para i za kosenje i za ciscenje.Niste oprali ulice danima,a cistite zvake.Komunalce na ulicu,pa da vidite kolio para se moze uzeti i resicete mnoge probleme.Pacovi ce nas pojesti,bubasvabe svuda oko nas,a vama zvake smetaju.Da li je Obrenoviceva ulica jedina u ovom gradu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: