Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 14. 12. 2016.

| Društvo

Škola i direktorka krivi jer nisu sprečili nasilje nad Aleksom

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Škola Sreten Mladenović Mika
Kažnjena škola i odgovorno lice, foto: Google maps

Osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" i bivša direktorka Suzana Popović Ickovski moraće da plate odštetu roditeljima Alekse Jankovića koji je sebi oduzeo život 2011. godine. Kako je utvrdio i Prekršajni apelacioni sud u Beogradu, oni nisu sprečili nasilje koje je prethodilo samoubistvu. 

Kako je Južnim vestima potvrdio portparol Suda Aleksandar Ilić, pravosnažnom sudskom odlukom odbijena je žalba škole i direktorke i potvrđena prvostepena presuda, kojom je pre dve godine Prekršajni sud u Nišu kaznio školu sa 500.000, a Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

Sud je propisao najveću moguću kaznu i to u cilju prevencije vršnjačkog nasilja koje je sve češće ne samo u Nišu i Beogradu, nego u svim gradovima u Srbiji - ističe Ilić.

Aleksa je tokom 2010. godine trpeo višemesečno šikaniranje od drugova iz škole, a 2011. je skočio sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Nakon presude Prekršajnog suda u Nišu da škola i direktorka nisu sprečili vršnjačko nasilje, Odbor za imenovanja niške Skupštine, razrešio je Školski odbor OŠ “Sreten Mladenović Mika” početkom 2014. godine.

Tadašnja direktorka Suzana Popović Ickovski krajem prošle godine podnela je ostavku.


Škola "Sreten Mladenović Mika" prva koja je kažnjena zbog vršnjačkog nasilja

Niška škola koja je kažnjena zbog toga što nije sprečila vršnjačko naselje nad učenikom, prva je u Srbiji kojoj je zbog toga suđeno i koja je istim povodom kažnjena, ističe portparol Apelacionog suda Aleksandar Ilić.

Prema njegovim rečima, nikada do sada nije bilo čak ni prijava.

Ovo je jedinstveni slučaj, nikada ranije neka škola nije kažnjena za ovakvu vrstu propusta i nadamo se da će ubuduće ovo postati sudska praksa. Profesori, učitelji i direktori moraju da shvate da je njihova obaveza da se bave tom decom i problemom vršnjačkog nasilja koji je evidentan - ističe Ilić.

Podsetimo, nedavno su roditelji Alekse Jankovića sa još jednom porodicom iz Sarajeva čiji je sin stradao na isti način osnovali fondaciju “Mahir i Aleksa” koja zasada radi samo u Sarajevu, a koja bi uskoro trebalo da bude otvorena i u Nišu.

Ideja fondacije je da stručni timovi u ova dva grada pružaju pravnu, psihološku i svaku drugu podršku deci koja se suočavaju sa vršnjačkim nasiljem, kao i njihovim roditeljima i nastavnicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana

    08:15 // 15. 12. 2016.

    Nema tih para koje mogu nadoknaditi roditeljima gubitak. Život cenu nema. Kažu da je to prva škola koja je kažnjena i najvećom kaznom.
    I to je korak na putu pokušaja suzbijanja vr.nasilja.

  • Posmatrac

    18:08 // 14. 12. 2016.

    Premala kazna za tako rano izgubljen zivot.

  • Milan

    16:18 // 14. 12. 2016.

    Svodi se na ono što je Tanja Vojtehovski rekla: ' Kažnjena je škola, gomila cigala u obliku zgrade. ' 50 000 dinara je za direktorku relativno velika suma, ali 500.000 koje škola plaća je novac koji plaćaju poreski obveznici u Srbiji, između ostalog, i roditelji pokojnog dečaka. I dalje nema lične odgovornosti, i kažnjavanja osoba koje to nisu sprečile, dakle psihologa, raz. starešine i drugih...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: