Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 28. 1. 2020.

| Društvo

Škola iz Žitkovca, niški student i nastavnik iz Vranja dobitnici Svetosavske nagrade

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
dobitni Svetosavskih nagrada
Za izuzetan doprinos u vaspitanju i brazovanju; foto: Vlada Srbije

Među 28 dobitnika Svetosavske nagrade koje je Ministarstvo prosvete dodelilo za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja sa juga Srbije su se našli Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Žitkovca, Mario Cekić, student osnovnih akademskih studija na Filozofskom fakultetu u Nišu i Saša Ristić, nastavnik vranjske Osnovne škole "Svetozar Marković".

Svetosavske nagrade, koje idu u ruke pojedinaca ili institucija, dodeljuju se po odluci komisije, koja meri doprinos vaspitanju i obrazovanju. Tako su dobitnici iz sfere prosvete škole i fakulteti, direktori i dekani, nastavnici, učitelji, vaspitači i učenici, a među njima i tri predstavnika juga Srbije.

Škola iz naselja pored Aleksinca svoj uspeh duguje, kako piše u obrazloženju za dodelu nagrade, posvećenim nastavnicima, stručnim saradnicima i dedagoškom asistentu.

U školi postoji dosledna posvećenost svakom učeniku, posebno učenicima iz osetljivih grupa. Ustanova je prepoznata kao jedna od pedagoški najkvalitetnijih ustanova u projektu čiji je cilj smanjenje osipanja iz osnovnog obrazovanja - stoji u obrazloženju.

Jedan od dobitnika je i student četvrte godine sociologije Mario Cekić koji je za samo godinu dana objavio je 5 naučnih radova.

Jedini je student čiji je rad prihvaćen za izlaganje na simpozijumu koji organizuje tunisko-mediteranska asocijacija, na kome učestvuju isključivo profesori i asistenti brojnih svetskih univerziteta. Dugi niz godina aktivan je u nevladinim organizacijama. Osnivač je Centra za demokratski razvoj i unapređenje društva - navodi se u obrazloženju.

Nastavnik informatike i računarstva iz Vranja se pak istakao svojom posvećenošću u praćenju novih trendova u informatici i programiranju.

Ja sam više okrenut ka tome da klinci primenjuju svoje znanje praktično. Na svu sreću, imamo robote koje smo dobili, pa na njima koriste znanje, pa im je zanimljivije, zbog čega lakše uče. Meni je najdraži uspeh dece, a to sve sve nadovezuje, ove sve nagrade. Međutim, sam taj uspeh dece je podstrek deci da slede svoje vršnjake, da pokušaju da budu bolji od njih - priča Ristić.

Zahvaljujući pristupu, Ristićevi učenici su odnosili brojne medalje, pa su tako najzvučniji uspesi 1. mesto na Evropskom prvenstvu i 2. mesto na Svetskom prvenstvu u Kini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: