Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 14. 11. 2023.

| Društvo

Škola prirodno-matematičkih nauka za niške đake na PMF-u

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
PMF
Škola počinje 18. novembra; foto: T. R.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu počinje Škola prirodno-matematičkih nauka, namenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovne i svih razreda srednje škole. Od subote, 18. novembra pa narednih šest meseci, niški đaci imaće priliku da se kroz učenje i praksu upoznaju sa metodologijom naučno-istraživačkog rada, nauče kako da prezentuju svoje radove kroz postere i predavanja i još puno toga o nauci.

Otvaranje Škole počinje u 10 sati u amfiteatru PMF-a. Na otvaranju će govoriti dekan Fakulteta profesor Niko Radulović i direktor Regionalnog centra za talente Niš Dragan Topisirović, a nakon uvodnih reči učenici će imati priliku da čuju redovnog profesora u penziji PMF-a i predsednika Astronomskog društva “Alfa” Dragana Gajića, koji će polaznike upoznati sa “Našim velikanima”.

Na ovom predavanju publika će se upoznati sa životom i delom onih naših naučnika koji su dali svetski doprinos razvoju nauke, a kojih se danas ili sve manje sećamo ili uopšte ne sećamo. Nakon predavanja koordinatori odeljenja, tj. “nauka“, upoznaće učenike sa planom i načinom rada Škole i povešće ih u obilazak laboratorija PMF-a- najavljuju organizatori.

Svake subote, tokom narednih šest meseci više od 100 učenika, koji su uspešno prošli testiranje, koje je početkom novembra organizovao Regionalni centar za talente Niš, pohađaće predavanja, računske i laboratorijske vežbe na PMF-u u Nišu. Nastavu će realizovati nastavnici, istraživači i saradnici PMF-a u Nišu u učionicama i laboratorijama fakulteta.

Osim tematskih predavanja namenjenih učenicima pojedinih “odeljenja“, tj. učenicima koji su izrazili interesovanje za određenje nauke, učenici će se, na zajedničkim predavanjima i vežbama, upoznati sa metodologijom naučno-istraživačkog rada, naučiće kako da prezentuju svoje radove kroz postere i predavanja i još puno toga - kažu organizatori.

Školu prirodno-matematičkih nauka ove godine po prvi put zajedno organizuju Regionalni centar za talente Niš i Prirodno-matematički fakultet u Nišu.

Regionalni centar Niš je tokom prethodnih godina realizovao različite programe podsticanja i usavršavanja naučnog podmlatka kroz rad sa nadarenim i talentovanim učenicima u svim oblastima nauke. Kažu da je novina u ovoj školskoj godini organizacija nastavnih sadržaja i laboratorijskih vežbi na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu.

Nastavni sadržaji će biti realizovani po posebno sačinjenim programima za učenike osnovnih i srednjih škola. Nastavni sadžaji će biti realizovani iz: matematike, računarskih nauka, fizike, tehnike i tehnologije, hemije, biologije i ekologije i geografije - navode iz Regionalnog centra.

Svi programi za učenike su besplatni i svi zainteresovani učenici koji žele da prate neka od predavanja mogu se prijaviti na mejl adrese [email protected] i [email protected]. Prijava je obavezna na obe adrese, a više informacija mogu se naći na stranici Škole, na sajtu PMF-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: