Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 26. 5. 2021.

| Društvo

Škola u Gornjem Dušniku decenijama bez đaka - adaptira se za smeštaj mladih istraživača

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
radovi-skela-KOSTA-Juzne-vesti.JPG
Na jesen bi mogla da primi prve istraživače, najavljuju iz Opštine; Ilustracija; foto: A. Kostić;

Stara škola u Gornjem Dušniku u kojoj, prema rečima predsednika Opštine Gadžin Han, decenijama nema đaka, u okviru projekta unapređenja energetske efikasnosti krajem godine biće adaptirana za smeštaj mladih naučnika zainteresovanih za istraživanje Suve planine. Na jesen će, kako najavljuju iz Opštine, konkurisati i sa projektom rekonstrukcije škole u Gadžinom Hanu.

Prošle srede, kako navodi predsednik Gadžinog Hana Milisav Filipović, u Ministarstvu rudarstva i energetike bilo je organizovano potpisivanje ugovora u sklopu konkursa za podizanje energetske efikasnosti, a Opština koju vodi aplicirala je sa projektom za rekonstrukciju škole u Gornjem Dušniku.

To je kompletna energetska efikasnost. Izolacija spoljne fasade, zamena prozora i vrata, zamena krova sa termoizolacijom i instaliranje grejanja. Od kotla na pelet, preko instalacije i radijatora - pojašnjava Filipović.

U staroj školi u Gornjem Dušniku, kako ističe, nema đaka već 30 godina, pa će ona ubuduće biti adaptirana za studente Prirodno-matematičkog fakulteta, kako bi istraživali Suvu planinu, ali i kako bi se koristila kao “škola u prirodi” za učenike. Osnovna skola Vitko i Sveta Gadzin Han foto Nikola Mitic Iz Opštine kažu da spremaju projekat, kako bi na jesen i škola u Gadžinom Hanu bila rekonstruisana; foto: N.M.

Ministarstvo u finansiranju rekonstrukcije škole u Dušniku, vredne oko 7 miliona dinara, učestvuje sa 70 % sredstava, a ostatak ide iz opštinske kase, navodi on.

Ove jeseni će, kako najavljuje, pred Ministarstvo izaći i sa projektom rekonstrukcije Osnovne škole "Vitko i Sveta" u Gadžinom Hanu u kojoj još ima učenika.

Planiramo da konkurišemo za školu u Gadžinom Hanu, jer će najverovatnije biti još jedan konkurs pred kraj godine. U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije, kako bismo bili spremni da konkurišemo na jesen - kaže Filipović.

Posle potpisivanja ugovora, kako pojašnjava, ostala je još javna nabavka za izvođačem radova, za koju procenjuje da će trajati oko mesec dana, a zatim najavljuje i početak radova.

Podsetimo, o projektu podizanja energetske efikasnosti bilo je reči na nedavnom sastanku ministarke energetike Zorane Mihajlović u Nišu sa načelnicima okruga u Srbiji, a jedan od segmenata tog projekta jesu i rekonstrukcije škola u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: