Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 18. 6. 2018.

| Društvo

Škola zbog negativne konotacije naziva “14. oktobar” promenila ime u “Carica Jelena”

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
14. oktobar
Novo ime, novi početak?; foto: Zvanični sajt Grada Niša

Kako se naziv niške škole za osnovno i srednje obrazovanje “14. oktobar”, kako kaže njen direktor Miša Ljubenović, često koristi za vređanje, pa se zbog toga đaci i njihovi roditelji osećaju stigmatizovano, rešili su da promene ime škole. Od 1. septembra će škola koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju nositi ime “Carica Jelena”.

Direktor Ljubenović kaže da su za promenu naziva dobili saglasnost Ministarstva prosvete i napominje da ne menjaju ime škole zbog ideoloških ili marketinških razloga. Kaže da, iako datum 14. oktobar u istorijskom i verskom smislu ima pozitivno značenje, da je u slučaju naziva škole dobio negativnu konotaciju.

Mnoge sredine u Srbiji, uključujući i Niš, imaju u običaj da u kolokvijalnom govoru neku instituciju vezuju za nešto pozitivno, a neku za nešto negativno. Recimo, kada se odrasli vređaju, često u šali ili zbilji kažu “Ti si za Toponicu”. Iako je reč o renomiranoj i ozbiljnoj ustanovi koja mora da postoji. A deca se vređaju tako što jedni drugima kažu “Ti si za 14-ti” - objašnjava Ljubenović.

Ističe da su zbog toga deca koja idu u tu školu “označena” kao nešto loše, te da se nada da đacima sa novim imenom škole neće biti neprijatno kada čuju prozivke o “14. oktobru” i da ih neće biti stid da kažu u koju školu idu.

To je traje skoro 50 godina i prilično se ukorenila ta vrsta predrasude, odnosno da je ta 14-ca simbol nečeg negativnog i da predstavlja poslednju stanicu odakle nema pomaka, kao i da kod nas dolaze mentalno poremećena deca, kao da smo neka vrsta “male Toponice”. To su deca, kao i sva druga deca, po nečemu se razlikuju, a po mnogo čemu su ista kao i njihovi vršnjaci - ističe direktor ove niške škole.

Direktor Ljubenović objašnjava da je ovo bio jedini razlog za promenu imena, kao i da su roditelji zdušno podržali ovu ideju.

Ime “Carica Jelena” smo izabrali jer je značajna istorijska ličnost koja to zaslužuje. Ona je, a verujem da će se i crkva složiti, imala i važniju ulogu od svog sina Konstantina za hrišćanstvo. Ona je hrišćanstvo pre njega prihvatila tu veru, a poznata je i njena uloga u pronalaženju časnog krsta - kaže Ljubenović.

Smatra da se u narodu neće novo ime opet “ukaljati” negativnim konotacijama, jer, kako kaže “ime Carice Jelena nikako ne može da zvuči negativno”. Dodaje, ipak, da će vreme će reći da li su bili u pravu ili ne.

Škola “14.oktobar” u Nišu postoji od 1967. godine i u njoj se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    22:38 // 20. 10. 2018.

    Helena je bila majka cara Konstantina (koji je, kao i njegova majka, bio Srbin koliko i ja Tunguzijanac)..."Izvori, počev od druge polovine 4. veka govore o Heleninom niskom društvenom poreklu. Episkop Milana Ambrozije je 395. Helenu nazvao gostioničarkom (lat. stabularia), a istoričar crkve Filostorgije je polovinom 5. veka zabeležio kako je Helena bila žena niskog roda, nimalo drugačija od prost

  • Bane

    10:17 // 21. 6. 2018.

    Nije lepo da jedan direktor i jedan gradonacelnik ovako pricaju. Bez obzira na to sta je razlog i sve i da je istina opet nije lepo. Ako se menja naziv ne treba naglasavati ove neugodne stvari, ne treba potencirati ove gluposti.Moze se naci milion lepih razloga.Direktor koji je kazu neki psiholog bi morao mnoogo vise da bude to za sta se skolovao.Ili je to po difoltu-poltronski SNS recnik i logika

  • Stiv

    00:44 // 19. 6. 2018.

    Tuzno ali istinito

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: