Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 18. 6. 2018.

Škola zbog negativne konotacije naziva “14. oktobar” promenila ime u “Carica Jelena”

14. oktobar Novo ime, novi početak?; foto: Zvanični sajt Grada Niša

Kako se naziv niške škole za osnovno i srednje obrazovanje “14. oktobar”, kako kaže njen direktor Miša Ljubenović, često koristi za vređanje i obeležen je predrasudom, pa se zbog toga đaci i njihovi roditelji osećaju stigmatizovano, rešili su da promene ime škole. Od 1. septembra ona će nositi ime “Carica Jelena”.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Срба

    13:58 // 18. 6. 2018.

    Глупост. Шта спречава ту исту децу да са истом конотацијом кажу: “Ти си за царицу”??

  • Đ. Jovanović

    13:51 // 18. 6. 2018.

    "Prilično se ukorenila ta vrsta predrasude", povodom imena škole!? Povijanje "pedagoga" pred predrasudom?! Evo šta se desilo 14. oktobra 1941, a o čemu direktor nije rekao ništa u svom "objašnjenju": Nacisti su u Kraljevu streljali 6000 civila i rodoljuba. Žalosno i jadno - došlo vreme da se neko stidi sećanja na naše nevine žrtve?!

    • hm

      15:59 // 18. 6. 2018.

      Nije to taj 14. oktobar. Ovaj je vezan za Nis i iz 1944te je godine.

  • Gaga

    13:06 // 18. 6. 2018.

    Zivela sam u blizini ove skole i mogu reci da nikada nismo koristili takve izraze za ucenike koji su pohadjali "14.oktobar".Nevaspitanje i prostakluk.

  • Овца за шишање

    16:40 // 18. 6. 2018.

    Ово само може да смисли снс-властодржачка глава - подлећи предрасудама и подрити објективно историјско и традиционално одређење! Куку си га нама са ЊИМА!

  • A rose is but a rose

    14:15 // 18. 6. 2018.

    Sad treba da menjaju kompletnu dokumentaciju skole. Kada se ocekuje da deca prestanu da govore jedno drugome "ti si za 14-ti"?! Sta ce da bude ako novo ime ponovo bude korisceno u negativnom kontekstu? Jel treba i ostale institucije da menjaju ime ako ih bije neki "neobican" glas? Bitna je sustina.

  • Stiv

    00:44 // 19. 6. 2018.

    Tuzno ali istinito

  • Bane

    10:17 // 21. 6. 2018.

    Nije lepo da jedan direktor i jedan gradonacelnik ovako pricaju. Bez obzira na to sta je razlog i sve i da je istina opet nije lepo. Ako se menja naziv ne treba naglasavati ove neugodne stvari, ne treba potencirati ove gluposti.Moze se naci milion lepih razloga.Direktor koji je kazu neki psiholog bi morao mnoogo vise da bude to za sta se skolovao.Ili je to po difoltu-poltronski SNS recnik i logika

  • Ivan

    22:38 // 20. 10. 2018.

    Helena je bila majka cara Konstantina (koji je, kao i njegova majka, bio Srbin koliko i ja Tunguzijanac)..."Izvori, počev od druge polovine 4. veka govore o Heleninom niskom društvenom poreklu. Episkop Milana Ambrozije je 395. Helenu nazvao gostioničarkom (lat. stabularia), a istoričar crkve Filostorgije je polovinom 5. veka zabeležio kako je Helena bila žena niskog roda, nimalo drugačija od prost

  • Južna Pruga

    23:51 // 18. 6. 2018.

    Eto i Bugarku staviše za ime škole. Aj pa to, nego napravi greh prema Srpskom narodu, kročiivši na Svetu Goru. Znate li da su je zvali bludnicom.

    • Neko

      10:55 // 19. 6. 2018.

      O boze Carica Jelena, Konstaninova majka nema veze sa Bugarskom. Carica Jelena supruga Stefana Dusana ima.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: