Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 3. 4. 2014.

| Društvo

Škole bez interneta i telefona zbog blokada računa

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
škole
Nastava informatike u školama bez interneta (foto: etsmijastanimirovic.edu.rs)

Finansijski problemi niških škola su toliko ozbiljni da su im isključeni i telefoni i internet, novca nema ni za sapune, krede i sunđere, a zbog blokade školskih računa đacima duguju i stipendije. 

Problem je u tome što škole, kao indirektni korisnici gradskog budžeta, ne dobijaju dovoljno novca od Grada za nadoknadu troškova koji zaostaju i iz prošle godine. škole Mogući su samo dolazni pozivi

Reč je uglavnom o dugovima za struju, grejanje, prevoz, vodu, računima "Objedinjene naplate", ali i troškovima za kupovinu potrošnog materijala ili neophodnih rekonstrukcija. Dugovi nekih škola mere se i milionima dinara

Iz Uprave za obrazovanje obećavaju da će stanje u školama biti regulisano već za nekoliko dana.

- Grad je sproveo vanredne korake u vezi sa rešavanjem ovog problema i preduzete su sve radnje da se računi svih škola već u narednih nekoliko dana odblokiraju - kaže načelnica Uprave Jelica Velaja.  

Međutim, zbog ovakve situacije, đaci Gimnazije "Stevan Sremac" ostali su bez dve mesečne stipendije, odnosno 44 njih ostalo je bez svojih 10.800 dinara. Taj novac je zbog utuženja škole "otišao" na prinudnu naplatu.

- Stipendije za februar i mart uplatili su na glavni račun, inače blokiran jer su nas tužili izvođači radova na rekonstrukciji učionice, koju je zbog opasnosti od urušavanja zatvorila inspekcija na čitavo polugodište. Sad smo tražili da stipendije uplate na podračun za đački dinar, pa su deca dobila stipendije za mart. Dovijamo se na sve načine - kaže direktor ove gimnazije Milan Stojanović.

Skole Isključen internet otežava komunikaciju škola sa Ministarstvom prosvete, Trezorom i Školskom upravomZbog nedostatka interneta, dodaje ovaj direktor, otežana je i komunikacija sa Ministarstvom, Trezorom i Školskom upravom koja je neophodna za normalno funkcionisanje škole.

- Najveće probleme nam zadaju internet i telefon. Računi su se nagomilali od oktobra prošle godine. Bez interneta ne možemo ni da uradimo plate. Takve poslove radim od kuće, sa svog računara. Ovo je potpuni kolaps - dodaje Stojanović.   

U ovakvim uslovima zaposleni u Gimnaziji "Svetozar Marković" organizuju Okružno takmičenje iz hemije koje će u toj školi biti održano u nedelju.

- Zamislite kome sve treba da prosledimo pozive i koliko je sada to teško. Koristimo svoje mobilne, mejlove šaljemo od kuće. Opet rade kuriri i pošta - kaže direktorka Olga Dragojlović.

Nedostatak interneta ugrožava i nastavu informatike, ali i bezbednost nekih škola u kojima je video nadzor umrežen putem interneta. U ETŠ "Mija Stanimirović" kažu da je skoro nemoguće bez interneta podučavati đake administraciji računarskih mreža ili držati nastavu multimedije. 

Predsednik Aktiva osnovnih i srednjih škola Robert Džunić kaže da je prethodnih dana bilo nekih uplata školama od stotinak hiljada dinara, ali da one nisu dovoljne da računi izađu iz blokade. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Velika Sestra

    15:29 // 6. 4. 2014.

    Parazitski sistem...

  • Ivana Zivkovic

    09:31 // 4. 4. 2014.

    Ima jos problema.OSIGURANJE DECE I ZAPOSLENIH U SKOLAMA! Grad nije preneo sredstva skolama, tako da, ukoliko Vam se dete povredi, ne mozete racunati na naknadu osiguranja, koja je i ovako mizerna!

  • Двери Ниша

    08:54 // 4. 4. 2014.

    Ускоро пара неће бити низашта јер трећина градског буџета иде на плате партијских запошљеника у градској управи. Ко беше говорио ''стоп партијском запошљавању''...Памти ли овај народ бар оно од јуче?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: