Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 28. 5. 2021.

| Društvo

Škole u Nišu čekaju odobrenje Kriznog štaba za organizovanje matura, neke odustale od proslave

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Učenici
Iz Pravno-poslovne čekaju odobrenje Kriznog štaba za proslavu mature; foto: T.T.

Da li će maturanti u Nišu proslaviti završetak školovanja još je upitno, jer većina direktora navodi da čekaju odluku i odobrenje Republičkog kriznog štaba, dok iz Gimnazije "Svetozar Marković" ističu da sigurno neće organizovati proslavu. Situacija je slična i u osnovnim školama, roditelji koji organizuju slavlja, prema rečima direktora, još nisu počeli pripreme, te je neizvesno i da li će osmaci proslaviti svoj dan.

Sredinom maja članovi Republičkog kriznog štaba su istakli da postoji mogućnost da će od 21. juna moći da se organizuju proslave, te se većina direktora srednjih i osnovnih škola u Nišu oslanja na taj datum.

U pojedinim srednjim školama učenici četvrtog razreda su pre dva dana završili sa nastavom, a proslava mature, kaže direktorka Umetničke škole Ana Nikolić, zavisi od odluke Štaba.

To zavisi od odluke Ministarstva prosvete, mi nemamo još uvek odobrenje, nakon odobrenja Kriznog štaba i verovatno Ministarstvo će doneti odluku, nijedna škola nije pravila bilo kakve aranžmane niti dogovor, još uvek nismo sigurni da će toga biti, čekamo odobrenje - ističe ona.

Takva je situacija i u Pravno-poslovnoj školi, pa se direktor Milorad Gavrilović nada da će konačnu informaciju znati 5. juna. škola Direktor Pravno-poslovne ističe da je sve neizvesno; foto: T.T.

Naši idu do 1.juna, imamo nagoveštaja, ali čekamo, rekli su mi iz ovih restorana nekoliko da čekaju odluku Kriznog štaba da li će biti mature organizovane i nešto spominju posle 21. juna, tako da je neizvesno - kaže Gavrilović.

Međutim, načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo nije optimističan kada je reč o odluci Štaba, ali poručuje da se još ništa ne zna.

Ne verujem da će to biti odobreno, ja sam juče bio u Beogradu i baš sam razgovarao sa mojom šeficom, ne možemo niti bilo šta da pričamo, to treba Krizni štab na nivou Republike da donesu odluku, ako oni kažu da, onda će moći, ako kažu ne, onda neće moći i tačka - kaže Gejo.

Bez obzira da li Štab kaže "da" ili "ne", zamenica direktora Gimnazije "Svetozar Marković" Milica Milosavljević ističe da njihova škola neće organizovati nikakva slavlja, te kaže da bi to bilo suvišno.

Škola ove godine sigurno ne organizuje nikakvu proslavu maturu, a ukoliko učenici samostalno imaju neke planove, škola definitivno sa tim nema veze. Planirali smo, imali smo rezervisan datum za svaki slučaj...i stvarno je šteta što neće moći da imaju matursko veče i proslavu, ali prosto ove godine moramo da poštujemo Zakon - navodi ona.


Upitne i proslave male mature

Parada maturanti ples Ovako je izgledao maturski ples pre korone; Foto: V. Milić Osmaci završavaju školsku godinu 5. juna, a već nekoliko godina proslavu povodom toga organizuju njihovi roditelji. Ovogodišnje slavlje je i dalje na čekanju, kaže direktorka Osnovne škole "Učitelj Tasa" Radmila Krstić.

Savet roditelja to organizuje, škola nema nikakve veze, mi još uvek nismo preduzeli, čekamo da vidimo izveštaj Kriznog štaba, najavljuju 21. juna da će dozvoliti, tako da još uvek nismo ništa preduzeli po pitanju toga - navodi ona.

Informaciju da roditelji već pripremaju proslavu nema ni direktor OŠ "Njegoš" Bojan Krstić, ali im poručuje da treba da budu obazriviji zbog pandemije.


Povoljna epidemiološka situacija u niškim školama

Korona u školama u Nišu jenjava, te Gejo navodi da je epidemiološka situacija dobra, kao i da se javljaju samo sporadični slučajevi obolelih od virusa.

Njegove reči potvrđuje i stanje u Pravno-poslovnoj školi, pa direktor kaže da već 20 dana nema zaraženih ni učenika, ali ni profesora. Zadovoljavajuća epidemiološka situacija je i u Gimnaziji "Svetozar Marković", dok iz Umetničke navode da u toj školi nije veliki broj zaraženih đaka i profesora. škola3; foto; T. T. Bolja situacija u niškim školama, ali i dalje obavezno poštovanje mera; foto: T. T.

U osnovnim školama "Učitelj Tasa" i "Njegoš" sve je, kažu direktori, pod kontrolom i nema pozitivnih na virus.

Podsetimo, pre skoro dve nedelje pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je najavio da će nakon 21. juna biti dozvoljena okupljanja, ukoliko bude do 50 odsto vakcinisanih građana i ako se ne poveća broj novozaraženih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    20:37 // 12. 6. 2021.

    Kako čekaju odluku Kriznog štaba kada se proslave upravo sada održavaju? Kafane pune maloletnika bez maske i bez distance.

  • Dokle

    18:41 // 1. 6. 2021.

    Dokle više da se plašimo, vakcina je dostupna onaj ko se nije vakcinisano to je uradio na svoju odgovornost, sad svi mi treba da ispaštamo zato što neko ne želi da se vakciniše.

    • Jasna

      20:40 // 12. 6. 2021.

      Izvini ali vakcinisani su samo punoletni građani

    • Ivan

      20:52 // 12. 6. 2021.

      Malu maturu ne slave punoletne osobe koje su vakcinisane već deca od 13-14 godina

  • Siniša

    20:14 // 31. 5. 2021.

    Nastavnici se ograđuju od organizovanja proslave ali će na nju sigurno ići. Časovi skraćeni i po grupama a kafana može od šest sati boravka u zatvorenom. Ludilo.

    • Nastavnik

      14:21 // 1. 6. 2021.

      Matura nije za nastavnike već za decu, nastavnicima je najmanje do mature. Dece žele malo normalnosti za kraj školske godine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: