Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 22. 12. 2014.

| Društvo

Školske klupe prazne, prosvetari na ulici

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Drzavo-upamti
Poruke šalje i transparentima

Nastavnici i profesori niških osnovnih i srednjih škola, koji posle 5 nedelja rada sa skraćenim časovima danas uopšte nisu držali nastavu, okupili su se na protestu ispred zgrade Školske uprave Nišavskog okruga.

protest-prosvetari Niški porsvetari u Ulici Strahinjića banaViše stotina prosvetara, kao i u drugim većim gradovima Srbije, ispunjenje svojih zahteva zatražilo je sa ulica. U Ulici Strahinjića bana bilo je predstavnika sva tri reprezentativna sindikata prosvete koji deluju u Nišu.

Prvi put svi sindikati jedinstveno nastupaju, pozivam sve da nastavimo sa borbom. Pozivam i roditelje da nas podrže jer radimo za budućnost dece i budućnost obrazovanja. Samo motivisani nastavnici mogu da daju maksimum - kaže Milorad Nikolić iz sindikata "Nezavisnost".

Kako se čulo na protestu, posle pregovora sa resornim ministarstvima dugih nekoliko nedelja, prosvetarima, čija je plata od nepunih 40.000 dinara ispod republičkog proseka, poslata je "nepristojna ponuda".

Ponudili su nam jednokratnu isplatu od po 7.500 dinara da izađemo iz štrajka, eto zašto kažemo da je to bilo nepristojno. Pokazujemo da ćemo biti uporni. Ako sad odustanemo, možemo da se oprostimo od obrazovanja - kaže Vladimir Milićević iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

obrazovni-sistem Ovako niški prosvetari vide obrazovni sistem u SrbijiTokom dosadšnjih pregovora predstavnici sindikata i Ministarstva prosvete usaglasili su se oko teksta kolektivnog ugovora, međutim, sada čekaju na saglasnost Ministarstva finansija, a slede i dogovori sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u vezi sa Zakonom o platnim razredima.

Niški prosvetari su spisak štrajkačkih zahteva simbolično predali načelniku Školske uprave Nišavskog okruga Živomiru Jovanoviću

Upoznat sam s problemima kolega, radio sam u obrazovanju 30 godina. Primiću ih na razgovor iako kao načelnik ne učestvujem ni u kakvim pregovorima - kaže Jovanović.

Zivomir-Jovanovic Živomir Jovanović: Razgovaraću sa kolegama iako ne učestvujem u pregovorima Dodaje da su u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu učionice prazne u 8 osnovnih i 4 srednje škole. Kaže da su zaposleni u 3 osnovne i 2 srednje škole "delimično u štrajku", dok je u 42 osnovne i 20 srednjih škola nastava skraćena na časove od 30 minuta.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, na štrajk obustavom rada samo u Nišu odazvale su se 23 škole.

Sutra će nastave biti, ali sa časovima od po pola sata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    18:20 // 24. 12. 2014.

    strajk se pretvorio u apsurd,vlast ignorise str.zahteve a trpe ona deca koja hoce da uce.promenite nacin borbe,u protivnom,deca ce ostati ne edukovana,a vasi zahtevi ne realizovani!

  • lepa

    15:21 // 24. 12. 2014.

    Država uz pomoć nastavnika treba da reformiše obrazovanje. I onako ničemu ne uče decu.Koliko para toliko muzike,nastavnici se ne trude da nauče decu nego im drže privatne časove.

  • dr Jakov Zlatar

    15:02 // 23. 12. 2014.

    Mirjana@ vidi se koliko si pismena, po upotrebi padeža.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: