Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 8. 11. 2022.

| Društvo

Školske saobraćajne patrole u Nišu - stariji osnovci pomagaće mlađim da bezbedno prelaze ulicu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Pešački prelaz na ulazu u OŠ Ratko Vukićević
Grad za projekat izdvaja oko 960.000 dinara; ilustracija; foto: čitalac

Oko 40 đaka sedmog i osmog razreda u Nišu pomagaće mlađim osnovcima da bezbedno prelaze ulicu u zoni škole, a vozačima će rukama i uz pomoć rekvizita pokazivati da se zaustave i propuste najmlađe na pešačkom. Sve to nakon obuke koju će im držati stručnjaci iz oblasti saobraćaja u sklopu projekta “Školske saobraćajne patrole”, za koju Grad Niš izdvaja oko 960.000 dinara.

Reč je o projektu koji je krajem prošle godine u Srbiji pokrenula Agencija za bezbednost saobraćaja, kako bi unapredila bezbednost mališana u saobraćaju i kako ne bi bilo stradale dece.

Bez obzira na to što deca danas najviše stradaju u saobraćaju kao putnici u vozilu, s obzirom na svoje psihofizičke karakteristike, deca su najviše ugrožena kao pešaci. Projekat “Školske saobraćajne patrole” je širom sveta prepoznat kao model koji značajno doprinosi unapređenju bezbednosti dece u saobraćaju u zoni škole, ali i celokupnom nivou bezbednosti saobraćaja - navedeno je u tenderskoj dokumentaciji Grada Niša.

Kroz obuku će proći po 20 sedmaka i osmaka iz najmanje dve osnovne škole, koji će zatim biti raspoređeni na pešačkim prelazima u zonama škole i pomagati mlađoj deci da tu prođu, kao i da se kasnije i sami pravilno i bezbedno kreću u saobraćaju.

Stariji osnovci bi trebalo da budu obučeni i za to da “na kulturan i ljubazan način” pokretima rukama i rekvizitima simuliraju policijske “stop” palice i obaveštavaju vozače da se zaustave i propuste decu koja nameravaju da pređu ulicu na pešačkom.

Grad je raspisao tender kojim traži proveravača i revizora bezbednosti saobraćaja, kao i doktora nauka iz oblasti saobraćaja. Oni bi trebalo da osmisle plan obuke, kroz koju će, uz pomoć saobraćajne policije, đaci steći ili obnoviti znanje i kasnije ga preneti mlađim osnovcima.

Pojmovi koje će naučiti su sledeći: pešak, automobil, ulica, delovi ulice (kolovoz, trotoar), vrste ulica (jednosmerne, dvosmerne, sa jednom ili više kolovoznih traka), kretanje po kolovozu i kretanje po trotoaru, obilaženje prepreka na trotoaru, kretanje po putu bez trotoara, izbor mesta za prelazak preko ulice, pešački prelaz, semafor, različite vrste raskrsnica, pravilan prelazak ulice u različitim uslovima (nadvožnjaci, pešački prelazi sa i bez semafora, u raskrsnicama ili van njih), sve vrste signala u saobraćaju, njihovo značenje, kretanje u uslovima smanjene vidljivosti (noć, magla), zlatna pravila bezbednog ponašanja pešaka: obavezno stani na ivičnjak pre nego što zakoračiš na kolovoz, sačekaj zeleno svetlo na semaforu za pešake, gledaj najmanje tri puta: levo, desno, pa opet levo, pokaži nameru, izaberi najbezbedniji, a ne najkraći put i slično - piše u tenderskoj dokumentaciji.

Kako je istaknuto, biće angažovani stručnjaci koji imaju iskustvo u radu sa decom, a deca će dobiti promotivne materijale za bolju vidljivost, koji će sadržati logo Grada Niša. Iz gradskog budžeta za sve to biće izdvojeno 958.333,33 dinara.

Informacija o tome kada će tačno početi da rade školske patrole nema, ali je navedeno da će obuka biti sprovedena u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora sa izabranim ponuđačem, dok će o terminima i tačnim lokacijama Grad obavestiti one koji budu držali obuke najmanje sedam dana ranije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Suzana

    16:41 // 8. 11. 2022.

    Mnogo ce da ih nauče,to sigurno.Oni prvi neznaju i ne postuju sto se tice ulica prelaska (slusalice,rece ispred kola,jure sa trotinetima)Nek nam je Bog upomoc

    • Zika

      19:37 // 8. 11. 2022.

      Nemojte da ste toliko negativni svojim komentarima, neka deca nesto rade a ne da su non stop na mobilnima.

  • Aca

    16:37 // 8. 11. 2022.

    Neka neko obuci i onu mamu sto dovozi dete u os Dositej Obradovic i parkira na sred ulice i preko celog pesackog prelaza...inace vozi beli hatchback sa BG tablicama

  • Sbbkbb

    15:36 // 8. 11. 2022.

    Bas da vidimo ko ce i mladje i starije osnovce da nauci kako da bezbedno prodju kroz Vojvode Putnika i stignu do skole.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: