Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 5. 11. 2020.

| Društvo

Skoro 80 pešaka povređeno u Nišu od početka godine, oprez obavezan i kod njih, kao i vozača

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
pesacki-ilustracija-foto-ljjocic
I pešaci moraju da budu oprezni u saobraćaju kao vozači; foto: JV/Lj. J.

U saobraćajnim nezgodama u Nišu u prethodnih devet meseci teže je povređeno 25 pešaka, lakše njih 50, a troje je preminulo u nesrećama u saobraćaju, podaci su niške policije. Profesor iz oblasti saobraćaja Vladimir Popović ovu statistiku tumači kao pogrešan odraz stvarnog stanja na putevima, napominje da pešaci spadaju u ranjive učesnike u saobraćaju, te ističe da oni treba da budu oprezni isto koliko i vozači, jer i i svojim ponašanjem neretko izazivaju udese.

pesacki Mnogi izbegavaju "zebru" kada prelaze ulicu; foto: JV/S. M.Saobraćajne nezgode u Nišu u kojima su učestvovali pešaci dešavale su se u situacijama kada su vozači išli neprilagođeno, nepropisnom brzinom i kada nisu propuštali ljude da na obeleženom prelazu pređu preko ulice, kao i vožnjom unazad, pokazuje statistika MUP-a.

I ponašanje pešaka u saobraćaju izazivalo je saobraćajne nezgode na ulicama Niša, te je takvih događaja bilo 35 od početka godine do kraja septembra 2020, kažu iz policije.

Profesor Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija ukazuje da je statistika varljiva, jer je veća verovatnoća da u udesima u kojima pored vozila učestvuju i pešaci, oni i izađu sa povredama ili stradaju, jer se “ne mogu meriti sa vozilom”.

Svi su ugroženi u saobraćaju, ali pešaci, motociklisti i biciklisti spadaju u ranjive učenike. Logično je da su oni ti koji nastradaju kada dođe do saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju - kaže Vladimir Popović.

kruzni tok Često pešački budu jako blizu kružnog toka; foto: JV/LJ.J.On ukazuje da u Nišu zbog pešačkih prelaza koji su preblizu kružnim tokovima dolazi do zakrčenja saobraćaja, te da pešaci tamo izazivaju nagla kočenja i udese.

Ukazuje i da je zakon kojim se reguliše učešće pešaka u saobraćaju loš i da tako formulisan opterećuje vozača, a štiti pešaka.

Vozač je dužan da obraća pažnju na put, na uslove saobraćaja, na signalizaciju koja mu daje informacije, semafore, raskrsnice i druga vozila u saobraćaju. Sve to latentno opterećuje vozača, a uz to zakon kaže da vozač mora da se brine i o pešacima - pojašnjava Popović.

Objašnjava i da u drugim državama zakoni propisuju da pešak može da pređe preko ulice na mestima koja su mu za to propisno obeležena i da van toga ne mogu da prelaze.

Kolovoz se zove kolovoz, a ne “pešakovoz” i pešaku nije mesto na kolovozu. Mi u Srbiji, i u Nišu imamo situaciju opšte nekulture pešaka prema sebi i prema svojoj deci, u kojoj pešaci prelaze van pešačkog i prevode decu van pešačkog i preskaču postavljenu ogradu - pojašnjava Popović.

Za to navodi primer semafora u centru Niša i kružnih tokova koji su u nekim delovima grada zamenili semafore i koji je trebalo da rasterete prolaz ulicama.

pesacki foto: JV/N. M.Da se saobraćaj u Nišu dodatno zagušuje od kada je u centru postavljen pešački prelaz i semafor, ali i prelazi pored kružne raskrsnice, ukazuje profesor Popović.

Pešački prelaz i semafor u centru grada zaustavlja 50.000 vozila koja prolaze dnevno tamo. Time se guši okolina. Ako se koristi ta saobraćajnicu za vozila, prvenstvo moraju da imaju vozila, a ne pešaci, jer oni imaju uređen prolaz kroz podzemni. Mi ćemo sad da imamo problem i sa kružnim tokovima zbog pešaka, jer kružne tokove treba postavljati na mestima gde je veliko opterećenje vozila i pešaka. Onda dolazi do zagušenja, a problem dolazi zbog pešaka koji su u sred kružnog toka. Umesto da je za njih spušten pešački prelaz dvadesetak metara da može da se napravi zona da vozila mogu da prolaze - kaže Popović.

Pojašnjava i da je namena kružnih tokova da olakšaju protok saobraćaja, a da ih iznenadni prelasci i čekanja automobila na kružnij raskrsnici zapravo zagušuju i već sada dovode do udesa automobila koji su naglo kočili.

Najčešće žrtve u saobraćaju su, kako pojašnjava Popović, putnici u vozilima, suvozači i oni koji sede iza suvozačkog mesta, kao i deca koja nisu u propisno definisanim sedištima za prevoz.


Kazne za 338 pešaka

Zbog prekršaja koje su ljudi najčešće pravili dok su prelazili ulicu policija je pisala kazne za njih 338 od početka godine, pokazuju podaci policije.

Pešaci su najčešće kažnjavani u saobraćaju dok su razgovarali telefonom na pešačkom prelazu ili išli preko ulice van njega, kao i kada na “zebri” nisu čekali zeleno svetlo na semaforu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JUGOISTOK

    23:38 // 5. 11. 2020.

    Bicikl se ne sme voziti preko pešačkog, nego gurati! Po zakonu i bicikl je vozilo ! To je kao kod bi autom prelazio preko pešačkog !!!!

    • Dima Nis

      09:46 // 6. 11. 2020.

      Ko jos prelazi autom preko presackog? Ja inace guram auto preko

  • Dzamutka

    20:03 // 5. 11. 2020.

    Profesore, nehajno ste izazvali ,u komentarima, svadju vozaca i pesaka. Pravo pitanje je, gde je misljenje i preventiva, onih, koji su zaduzeni i placeni, za bezbednost svih ucesnika u saobracaju ?Oni samo izlaze na teren, kad se nesreca desi,uvidjaj !

  • samo bahato

    15:23 // 5. 11. 2020.

    U civilizovanim zemljama na pesacki ne staju samo arapi, crnci i mozda neki balkanoid. Sledeci put kada proletite preko pesackog prelaza shvatite da i vasa deca i familija prelaze ulicu , pa i oni jednog dana mogu biti zrtve bahatog vozaca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: