Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 8. 1. 2023.

| Društvo

Skoro 90 odsto mladih želi da ode iz Vranja - podaci zabrinjavajući, a nadležni bez sluha

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Mladi - Vranje
Glavni motivi za odlazak bolji životni standard, potraga za poslom i obrazovanje; foto: Udruženje "Naš svet, naša pravila"

U potrazi za boljim životnim standardom, poslom bez partijskog zapošljavanja, zdravstvenom zaštitom, dalje od korupcije i kriminala, mobinga i nipodaštavanja na poslu, iz godine u godinu sve veći broj mladih ljudi odlazi ili razmišlja o odlasku iz Vranja. Prema istraživanju Udruženja “Naš svet, naša pravila” za 2022. godinu, čak 85% mladih razmišlja o odlasku, a polovina njih ga već planira. U odnosu na 2021. godinu, taj procenat je skočio za 25%.

Iz godine u godinu podaci i motivi za odlazak koje mladi navode su sve alarmantniji.

Više od polovine ispitanika (52,2%) kao glavni motiv za odlazak iz grada navodi bolji životni standard, na drugom mestu je potraga za poslom (oko 25% mladih) i obrazovanje (12,1%). Prošle godine je dominantan razlog odlaska bio obrazovanje što daje mogućnost povratka mladih, dok potraga za boljim životnim standardom ukazuje na manje šanse povratka. Kao najveće probleme, mladi u Vranju prepoznaju nezaposlenost (52,6%) i zdravstveni sistem (39,5%), a sledi nedovoljno prilika za razvoj znanja i veština (35,6%) i korupcija i kriminal (29,9%) - kažu iz Udruženja.

Kao najveće probleme pri zapošljavanju, mladi do 30 godina navode partijsko zapošljavanje i lične veze i poznanastva, a kao najveći problem zaposlenih niske zarade, loše uslove rada - mobing, nipodaštavanje i maltretiranje, kao i manjak radnih mesta u struci.

Nešto više od 2% mladih u Vranju kaže da u gradu ima dovoljno prilika za zapošljavanje, a manje od 2% smatra da se mladi u Vranju lako zapošljavaju na mestima za koja se obrazuju.

Rezultati istraživanja zabrinjavajući su i u oblasti zdravlja, jer čak 35,8% mladih nema izabranog lekara u sistemu zdravstvene zaštite i mišljenja je da nije lako doći do adekvatnog lečenja.

Što se tiče mentalnog zdravlja, to je tema koja je veoma prisutna kod mladih, ali kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje, a u prilog tome ide činjenica da je Savetovalište za mlade pri Domu zdravlja zatvoreno. Skoro 6% mladih svoje mentalno zdravlje procenjuje kao izuzetno loše, a nešto više od 9% kao loše. Oko 30% mladih smatra da im je potrebna usluga psihologa/psihoterapeuta, ali se ne usuđuje da ode ili ne zna kome da se obrati. Nešto više od 10% mladih je potražilo pomoć u ovoj oblasti - kažu iz Udruženja.

Da se u svom gradu ne osećaju bezbedno, odgovorilo je 28% ispitanika, a dominantan uzrok koji navode je nasilje uzrokovano alkoholom i narkoticima.

Istraživanje je obuhvatilo i pitanja o kulturi, rodnoj ravnopravnosti, LBGTQ populaciji i manjinskim zajednicama.

Rezultati su takvi da kada je reć o kulturi i informisanju većina mladih nikad ne posećuje programe ustanova u Vranju i više od 70% smatra da medijski sadržaj na lokalu nije dovoljno prilagođen njima i njihovim interesovanjima.

Više od 10% njih smatra da briga za decu i kuću treba da bude posao žene, svaka peta mlada osoba misli da su žene koje stavljaju karijeru ispred zasnivanja porodice sebične, a svaka četvrta da postoje muška i ženska zanimanja.

Više od 17% mladih smatra da u slučajevima silovanja žena može da postoji I krivica žene. Ovo je veoma zabrinjavajući podatak. Skoro 60% mladih smatra da LGBTQ osobe imaju potpuna prava i slobode. 27% mladih smatra da LGBTQ osobe ne treba da budu zaposlene u obrazovnim ustanovama, a svaka četvrta mlada osoba je protiv istopolnih brakova. Kada je u pitanju odnos prema manjinskim zajednicama, nešto više od 12% mladih smatra da Romi treba da idu u odvojene škole, dok je 9% mladih neutralno po ovom pitanju - pokazalo je istraživanje.


Podaci zabrinjavajući, a nadležni ne čuju mlade - “vrede” samo 0,061% ukupnog budžeta

Uzevši u obzir rezutate istraživanja i da se procenat mladih koji smatraju da imaju priliku da se pitaju oko važnih odluka koje Grad donosi, može prebrojati na prstima jedne ruke, nije teško zaključiti da donosioci odluka ne čuju i ne uvažavaju mišljenje mladih ljudi, a da su vrata lokalne samouprave za njih često zatvorena.

Ovi podaci nam pokazuju da je potrebno veliko ulaganje u kvalitet života mladih na svim poljima. Međutim, ako pogledamo izdvajanje za mlade i omladinsku politiku iz gradskog budžeta za 2023. godinu, videćemo da mladi “vrede” samo 1,9 miliona, odnosno da u budžetu zauzimaju 0,061%. Takođe, ove godine je grad rešio da izdvajanje za omladinsku politiku umanji za 62%. U 2022. i 2021. ova izdvajanja su iznosila 5 miliona - zaključuju iz Udruženja.

Dodaju i da je prethodne dve godine celokupan iznos za omladinsku politiku bio namenjen funkcionisanju Kancelarije za mlade, a da je ove godine po prvi put novac izdvojen i za finansiranje nevladinih organizacija, što je, iako pohvalno, nedovoljno.

Ta cifra iznosi 300.000 dinara. Ako pogledamo evidenciju udruženja bivšeg Ministarstva omladine i sporta koje se bave mladima, u Vranju postoji 19 udruženja. Postavljamo pitanje, da li je 300.000 dovoljno za programe svih ovih udruženja, ili bar za deo - pitaju iz Udruženja.

Kažu i da za Savet za mlade pri lokalnoj samoupravi, koji bi trebalo da bude najznačajnije telo za učešće mladih u donošenju odluka u Vranju, nije nikada čulo više od 40% mladih, kao i da je nefunkcionalan i netransparentan.

Inače, Grad je 2021. godine doneo Strategiju za razvoj i unapređenje položaja mladih u Vranju za period do 2025. godine, međutim iz Udruženja kažu da nisu sigurni da li će se i u kom kvalitetu ciljevi ispuniti, pogotovo ako se nastavi trend smanjenja sredstava za mlade.

Jedan od ciljeva Strategije bio je i uspostavljanje konkursa za finansiranje udruženja, ali ni godinu dana kasnije nema naznaka da će se to desiti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    21:15 // 9. 1. 2023.

    Sto dalje odavde.

  • Miki

    11:31 // 9. 1. 2023.

    Aj zbogom, da se ne ljubimo.

  • Dragan Petrovic

    06:45 // 9. 1. 2023.

    Cudi me da i pored podrske preCedniku sa juga hoce da napustaju Vranje...mozda je lek da se uclane u SnS sektu,mozda dobiju posao za vreme mandata AV...cujem strani investitori se otimaji za dolazak u Vranje.Me smem da rzmisljam o sledecem popisu stanovnistva,cudi me da oni Madjari sto glasase se ne bune,njima super...

    • da

      13:48 // 9. 1. 2023.

      Bravo pametnice, sva sreća pa u Nišu i na severu nema "podrske preCedniku".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: