Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 12. 4. 2023.

| Društvo

Skoro 900 mesta za upis u srednje škole u Pirotskom okrugu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
škola školske klupe učionica KOSTA
Isti broj mesta kao i prošle godine; foto: A. Kostić

Kao i prošle godine, srednje škole u Pirotskom okrugu i ove godine imaće 862 slobodna mesta, planirano je preliminarnim planom upisa koje je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U Pirotu, Babušnici i Dimitrovgradu nije bilo promena u obrazovnim profilima za školsku 2023/24. godinu, dok promena ima u belopalanačkoj srednjoj školi pa će, umesto dva profila (obućar i modni krojač), sada sa istim brojem slobodnih mesta đaci moći da se školuju za kuvara.

Đacima koji završe osnovnu školu, u Pirotu su i ove godine na raspolaganju 592 slobodna mesta, ali za razliku od prošle godine, kada je bilo 6 novih obrazovnih profila, sada nema ni jednog novog i sve škole su zadržale one prethodne. ekonomska škola U Ekonomskoj školi 120 slobodnih mesta; foto: Lj. F.

Najviše mesta ima u Tehničkoj školi - 180, gde će učenici moći da se školuju za elektrotehničara obnovljivih izvora energije, elektrotehničara informacionih tehnologija, tehničara mehatronike, tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, kao i za vozača motornih vozila i tehničara drumskog saobraćaja.

Jedini trogodišnji smer je onaj za vozača, a svi smerovi upisuju po jedno odeljenje od 30 đaka.

130 mesta je u pirotskoj Gimnaziji, gde je đacima na raspolaganju 5 smerova, dok Ekonomska škola upisuje maksimalno 120 đaka, sa svoja 4 smera - ekonomski tehničar, finansijsko-računovodstveni tehničar, turistički tehničar i hotelijersko-restoraterski tehničar.

U Mlekarskoj školi je planirano 90 mesta u 3 odeljenja i dostupni su smerovi veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar, kao i pekar i obrazovni profil prerađivač mleka po kome je ta škola i najpoznatija. Zgrada u kojoj su do sada funkcionisale 2 škole 90 mesta u Babušnici; foto. Lj. F.

Pirotska Srednja stručna škola maksimalno će moći da upiše 60 učenika za tri profila - pedikir/manikir, frizer i tehničar za polimere, dok Škola za osnovno i srednjoškolsko obrzovanje ima 12 mesta.

Babušnička Srednja škola "Vuk Karadžić" raspolaže sa 90 slobodnih mesta za 4 smera - opšti tip gimnazije, bravar-zavarivač, mašinski tehničar motornih vozila i mehaničar motornih vozila, a toliko mesta ima i u dimitrovgradskoj Gimnaziji za 3 smera - jedno odeljenje Gimnazije na srpskom i jedno na bugarskom jeziku, kao i smer turističkog tehničara na bugarskom.

Opšti tip gimnazije ima i Srednja škola u Beloj Palanci "Nikita Remizijanski", kao i smer elektrotehničara informacionih tehnologija, dok je ove godine dostupan i smer kuvara umesto nekadašnšnjih profila za krojače i obućare (ukupo 90 mesta).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: