Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 26. 1. 2017.

| Društvo

Skoro godinu dana u mraku, a odbili da mu priključe struju dok traje sudski spor

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Dok čeka odluku suda, sedi u mraku; foto: A. K.
Dok čeka odluku suda, sedi u mraku; foto: A. K.

Aleksinčanin Saša Janković od aprila 2016. godine živi bez struje, iako je račune plaćao redovno. Struja mu je isključena zbog toga što je, kako su mu objasnili u EPS-u, bilo odlepljeno staklo na brojilu u prizemlju zgrade i nije bilo državne plombe. Zatražio je hitno priključenje do okončanja postupka, na koje po Zakonu ima pravo, ali ni tu mogućnost nije dobio.

Janković sa porodicom živi u zgradi koja je na 5. spratu, dok se tabla sa brojilima nalazi u prizemlju zgrade, u prostoriji koja se ne zaključava i u kojoj svako od stanara ima pristup, što je i dokazano u sudskom sporu.

Nikada nije imao problem sa strujom, plaćao je, kako kaže, redovno, što i danas čini iako je nema, pa je bio zatečen kada mu se na vratima pojavila ekipa EPS-a sa obaveštenjem da će mu struja biti isključena.

Dole je sve otključano, ko zna šta su oni radili pre nego što su došli da mi kažu da mi seku struju. Imam sve račune, svu dokumentaciju, odluke veštaka. Sve je u moju korist, ali mi ne dozvoljavaju ni privremenu meru priključenja na koju po Zakonu imam pravo, ništa  - objašnjava Janković.

Sudski veštaci koje je angažovao sud i odbrana su utvrdili da je on nezakonito isključen sa mreže. Njihov zaključak koji su doneli na osnovu uvida u mesečnu potrošnju je da je godinama nepromenjena. Smatraju da za to što je staklo odlepljeno i što je neko neovlašćeno skinuo plombu ne može biti kriv potrošač.

U ovom slučaju on stanuje u potkrovlju i nema potrebe da to proverava, u stanu ima svoju tablu sa osiguračima, pa to nikako ne znači da brojilo nije registrovalo ispravno utrošak električne energije - zaključak je veštaka.

Takvu odluku je, kaže Janković, doneo i Viši sud u Nišu koji je sudski spor vratio Osnovnom sudu u Aleksincu sa ciljem da razmotri sudska veštačenja i izmeni uočene propuste. Svedočili su i stanari zgrade koji kažu da je na 70 % brojila u zgradi staklo odlepljeno. 

Međutim sud odugovlači, objašnjava Janković, a sve dosadašnje žalbe koje je podneo su odbijene, pa će novu presudu Višeg suda morati da čeka, kako su mu rekli, mesec, a možda i godinu dana. Pored toga što je prijave uputio nadležnima, pisao je i Premijeru i Zaštitniku građana.

Sve je to ponovo vraćeno Višem sudu sad 11. janura. Sad čekamo odluku i EPS čeka, ali u svakom slučaju ja i dalje nemam struju. To je van pameti u 21. veku da čovek nema struju bez upozorenja i bez razloga. Ne bi mi bilo krivo da nisam plaćao, ali ovako ispaštam i ja i moja porodica - kaže Janković.

Nadležni u aleksinačkoj Elektrodistribuciji su kazali da je Jankoviću struja isključena, jer mu je brojilo bez državne plombe i sa odlepljenim staklom na brojilu. Njemu je, kažu, po Zakonu o energetici obračunata neovlašćena potrošnja koju treba da plati kako bi mu struja opet bila priključena.

Kupac Saša Janković je podneo tužbu Osnovnom sudu u Aleksincu kojom je tražio donošenje privremene mere za uključenje struje, koja je odbijena. Nakon toga, Janković je podneo žalbu na to rešenje Višem sudu u Nišu, te je nakon veštačenja lica elektro struke, prvostepeni sud doneo Rešenje kojim je odbijen zahtev tužioca Saše Jankovića kao neosnovan. Na to rešenje, Janković je podneo žalbu Višem sudu po kojoj još nije odlučeno - objašnjavaju iz EPS-a u Aleksincu.

Dok sudski postupak ne bude okončan, dodaju, nije moguće da se slučaj reši, osim ako Janković ne plati obračunatu neovlašćenu potrošnju. Sve ostalo bi, kažu, predstavljalo odgovornost službenih lica i kršenje Zakona o energetici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miljan Bogdanovic

    21:39 // 30. 1. 2017.

    Ovo nije usamljeni slučaj, svaka čast redakciji Juznih vesti na objektivnom izvestavanju. Ovi ljudi prolaze kroz nešto za šta nisu odgovorni, EPS je zadužen za kontrolu brojila. Sudski spor je u toku, zato što ih je oštećeni Janković, tužio. Sa druge strane niti EPS niti tuzilasto nema argumenata da napada ili tuži Jankovice. Na kraju dva nezavisna sudska vestama su rekla svoje.Pravda za Jankovice

  • Djole Nis

    09:43 // 27. 1. 2017.

    Kod mene ustanovili da dzavna plomba nije u redu iako postoji ali ne kazu zasto i nalepili su mi zutu nalepnicu preko stanja da ne moze da se ocita.Sve su to uradili iz kontrole za dragocene metale a iz eps-a kazu da oni to smatraju kradjom struje iako su mi racuni bili po 15h leti a skoro i do 50 hiljada zimi. Dolazila ekipa 2 puta da me iskljuci ali nisam dozvolio. Zasada resenje ne vidim.

  • Dragan,Niš

    22:06 // 26. 1. 2017.

    Pravna država?!Sva javna preduzeća su monopolistička i zaštićena pred sudovima.Po zakonu sud je trebao da odluči o privremenoj meri u roku od 7 dana.A dokaz da je distribuciju baš briga za potrošače od kojih bi trebalo da živi i koje bi trebalo da moli za priključak ona im uskraćuje uslugu.Potrošač plaća bukvalno sve,od Đerdapa do inkasanta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: