Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 8. 3. 2017.

| Društvo

Skoro sve žene koje dođu u Sigurnu kuću su nezaposlene

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Žene iz sigurne kuće
U Sigurnoj kući mogu da borave 6 meseci do godinu dana; Foto: Danijela Stojanović

Iako je Međunarodni dan žena ustanovljen pre tačno 100 godina, pošto su se radnice širom sveta izborile za svoja prava, i dalje ima onih koje su ekonomski zavisne od partnera. Podaci iz niške Sigurne kuće kažu da više od 80 % žena koje u njoj borave - nemaju posao.

I pored toga što su žene, prema rečima direktorke Sonje Šćekić, osnaženije da prijavljuju nasilje nego ranije, a čak se u manjem procentu i vraćaju muškarcu nakon što dobiju batine ili dožive psihičko nasilje, i dalje puno njih ekonomski zavisi od muškarca.

Ipak, kako smatra, poslednjih godina su institucije države više uz žene, što doprinosi tome da one odlaze od nasilnika.

Prošle godine je mnogo više žena prijavilo nasilje nego pretprošle, 50 % se ranije vraćalo kod nasilnika, sada to radi nešto više od 30 % njih. Puno je priče na tu temu, žene su se osnažile, hrabrije su. Ipak, i porodične tragedije su doprinele tome da se ne vraćaju nasilniku, jer strahuju za život – objašnjava Šćekićeva.

Žene žrtve nasilja, dodaje, dobijaju jednokratnu pomoć, a kasnije i redovnu socijalu, kao i dečiji dodatak, ukoliko do tada nisu imale pravo na to. Takođe, nude im se poslovi preko Centra za socijalni rad, što im ipak ne omogućava da samostalno žive.

Direktorka Sigurne kuće kaže da je ova ustanova aplicirala kod strane ambasade projektom koji bi omogućio njihovim korisnicama da nauče krojački zanat, jer je, ističe, vrlo važno da počnu same da se izdržavaju, iako statistika kaže da su, i ukoliko su zaposlene, manje plaćene od muškaraca na istim pozicijama. 

Aplicirali smo projektom za dvomesečnu obuku za krojačice na Radničkom univerzitetu, gde bi dobile sertifikate, ali i svoju šiveću mašinu kako bi mogle same da rade. Mnogo se krojačica traži i preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a žrtve nasilja imaju prednost – kaže.


Proganjanje postaje krivično delo

Od 1. juna, podseća, stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji predviđa iseljavanje nasilnika na 48 sati i duže, ako tako odluči tužilac, dok će žrtva sa decom ostajati kod kuće.

Po meni to je dobro i trebalo je ranije da se uradi. Ukupno bi nasilnik moga biti udaljen iz kuće 5 dana, a žrtva će imati vremena da se stabilizuje – kaže Sonja Šćekić.

Proganjanje će, dodaje, takođe biti krivično delo, što do sada nije prepoznavao zakon, a bilo je i teško dokazivo.

Nasilnici često pozivaju telefonom žene dok su u Sigurnoj kući i prete im. Dešava se da ih sačekuju i prate, a sada će moći da se zaštite od toga, a ne tek kada se nešto desi – dodaje.

Trenutno u Sigurnoj kući, navodi, boravi 9 žena sa 8 dece, dok ova ustanova može da primi 25 osoba. Žene mogu da se zadrže u Sigurnoj kući do 6 meseci, u izuzetnim slučajevima i godinu dana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sandra

    17:23 // 20. 7. 2018.

    Da li postoji mogucnost da se zivi u sigurnoj kuci u drugom gradu ..npr Nis Beograd... ili mora biti bas u sugurnu kucu u gradu iz kog ste vi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: